Kırıkkale tuzu ABD sofralarında

Yerli üretim doğal kaynak tuzu kıtalar arası pazara açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de ve dünyada nadir bulunan 'doğal kaynak tuzu' için Kırıkkale'nin Delice ilçesinde üretim tesisi kuran ve piyasaya giren Mayi Tuz, ABD'ye açıldı.

Türkiye pazarına kısa süre önce 2018'in ilk çeyreğinde giren Mayi Tuz kısa zamanda yurtdışı pazarına da adım attı.

Mayi Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Gözüyukarı, yurtiçinde şu an seçkin gurme marketlerde, online sitelerde ürünlerinin satıldığını belirterek, yurtdışı görüşmelerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve ciddi miktarda talep aldıklarını söyledi.

Amerika'ya ilk etapta 70.000 adet ürün gönderdiklerini bildiren Gözüyukarı, "Kore, Rusya, Irak ve Japonya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı talebi karşılamak için 900 metrekarelik üretim tesisimizi 5000 metrekareye yükselttik." dedi.

Nadir bulunuyor

Mayi Tuz Türkiye'de bile yeni pazara girmişken, doğal kaynak tuzunun dünyada da nadir bulunması sebebiyle yurtdışından ciddi talep geldiğini belirten Mayi Tuz Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Gözüyukarı ise, "Dağın eteklerinden gelen doğal kaynak suyunu hijyenik sera tipi havuzlara alıp sadece güneş enerjisiyle kurutarak paketliyoruz. Tuzun içeriğine zararlı alüminyum silikat, ferro siyanur vb. zararlı hiçbir katkı maddesi eklemiyoruz, rafine etmiyoruz. Hatta dağlardan aşındırma ile gelebilecek tortu silis vb. maddelerin suya karışma ihtimaline karşı su üretim havuzlarından önce suyu dinlendirme havuzuna koyup, yabancı maddelerin dibe çökmesini bekliyoruz. Bu yüzden paketlerimizin üstünde erimeyen madde oranı 0'dır ibaresi bulunmaktadır. Paketlerimizin içerisindeki tuz hepsinde aynı olup sadece yapıları farklıdır" ifadelerini kullandı.

Üretim 3 tondan 10 tona çıktı

Yurtdışında birçok yerde çok tercih edilmesine rağmen Türkiye'de doğal kaynak tuzunun çok bilinmediğini ve ilk kaynak tuzunu Mayi Tuz'un markalaştırdığını ifade eden Sibel Gözüyukarı, "tuz üretimine ilk başladığımızda günlük tuz üretimimiz 3 tondu, talepler doğrultusunda günlük üretimimizi 10 tona çıkardık. Hedefimiz ise her geçen gün büyüyüp günlük üretimimizi 60 tona çıkarmak. Kaynak suyu parkinson, sedef gibi hastalıklara iyi geliyor ve yurtdısında kaplıcaları olan bir çok örneği var. Bu düşünceden yola çıkarak Delice'nin kaynak suyundan da kaplıcalar yapmak istiyoruz." diye de ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir