Koç'tan 70.9 milyar lira ciro

Koç Holding'in 2016 konsolide cirosu 70.9 milyar TL, net dönem kârı 3.5 milyar TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koç Holding'in 2016 konsolide cirosu 70.9 milyar TL, net dönem kârı ise 3.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçiğimiz yıl 6,2 milyar TL kombine yatırım gerçekleştiren Koç'un son 5 yılda yaptığı yatırım miktarı ise 30 milyar TL'ye ulaştı.

Güçlü bilanço ve titiz risk yönetimi sayesinde 2016'da da istikrarlı performansı devam ettirdiklerine dikkat çeken Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, “Belirsizliklerle ve zorluklarla geçen 2016'da küresel vizyonumuz ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda kararlılık ve cesaretle ilerlerken, 6,2 milyar TL yatırım yaptık. Topluluğumuzun uzun vadeli başarılarındaki en önemli faktör hiç kuşkusuz güçlü insan kaynağımızdır. 2016 yılında da insan kaynağımız gelişti ve büyüdü. İstihdamımız bir önceki yıla oranla yüzde 6,4 arttı ve 6 bine yakın yeni çalışma arkadaşımız aramıza katıldı. Konsolidasyona dâhil olan şirketlerimizi esas alırsak, geçtiğimiz yıl 89 bin seviyelerinde olan istihdamımız, bu yıl 95 bini aştı” diye konuştu.

Levent Çakıroğlu, sektörler bazındaki gelişmelere ilişkin özetle şunları söyledi:

Tofaş, en çok üretim yapan şirket oldu

Otomotiv üretimi ve ihracatının lokomotifi olarak çok başarılı bir yılı geride bıraktık. Tofaş, fikri ve sınai haklarına sahip olduğu Egea Projesi'nde, Sedan'ın yanı sıra Hatchback ve Station Wagon üretimine hız verdi. 2016 yılında Fiat Egea Sedan Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu. Tofaş, 2016 yılında toplam 383 bin adet ile ülkemiz otomotiv sanayinin en çok üretim yapan şirketi ve üretiminin yüzde 70'inden fazlasını ihraç ederek sektörünün ihracat lideri oldu. Ford Otosan ise 2016 yılında Türkiye'de sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motoru yeni nesil Ecotorq motorun seri üretimine başladı.

Arçelik, Beko ile Avrupa'da en çok satılan ikinci marka

Beyaz eşya pazarında dünyanın farklı bölgelerine yatırımlarımız devam ediyor. Arçelik, Beko ile Avrupa'da en çok satılan ikinci marka olma konumunu korudu. Pakistan'ın lider beyaz eşya şirketi Dawlance'ı bünyesine katarak uluslararası konumunu daha da güçlendirdi. Klima üretimi konusunda LG Electronics ile ortaklığını 2023'e uzattı.

Tüpraş'tan 30,3 milyon tonluk satış

2016 yılında rafinerilerini tam kapasite çalıştıran Tüpraş, 30,3 milyon ton satış hacmi ile geçtiğimiz yıla göre toplam satışlarını yüzde 5 artırdı. Opet, istasyon yatırımlarına devam ederken, Aygaz LPG satış hacmini 2,1 milyon tonun üzerine çıkartırken, satış gelirlerini de geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 artırdı.

Yapı Kredi aktifleri 271 milyarı aştı

Yapı Kredi 2016 yılında toplam aktiflerini 271 milyar TL'nin üzerine çıkarırken, 245 milyar TL kredi hacmiyle de ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan 3. özel banka oldu. Dijital bankacılık konusunda Avrupa'da ve ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek, göz tarama teknolojisini müşterilerine sundu. Yapı Kredi'nin son bir yılda mobil bankacılık hizmetlerini aktif olarak kullanan müşteri sayısı yüzde 62, internet bankacılığı müşteri sayısı ise yüzde 27'lik artış gösterdi.