Kombassan, nano teknolojik endüstriyel kağıt üretecek

Kombassan Kağıt, nano teknoloji ile endüstriyel kağıt üretmeye hazırlanıyor. Bu endüstriyel kağıtlar, hoparlörlerde, MDF kaplamalarda kullanılacak. Ayrıca kağıt conta ve IML kağıdı üretilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ DOĞRUER YEMİŞ

KONYA - Kombassan Kağıt, endüstriyel kağıt üretimi için hem kendi bünyesindeki hem de yurtdışındaki laboratuvarlarda Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdi. Firma, nano teknoloji ile endüstriyel kağıt üretmeye hazırlanıyor. Bu endüstriyel kağıtlar, hoparlörlerde, MDF kaplamalarda kullanılacak. Ayrıca kağıt conta ve IML kağıdı üretilecek.

Nano teknolojinin artık kâğıt üretiminin de bir parçası haline geldiğini söyleyen Kombassan Kağıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, “Yakında gerçekleştireceğimiz bu tip kağıt üretimlerine yönelik fizibilite çalışmalarının sonlarına geldik. Kombassan Kağıt olarak geleceğe yönelik endüstriyel kağıt üretimleri için hem kendi laboratuvarlarımızda hem de yurt dışı laboratuvarlarda ciddi Ar-Ge projeleri içindeyiz” dedi.

“Kombassan Kağıt olarak Türkiye’deki yayın evlerimiz tarafından alınan Milli Eğitim Bakanlığımızın kitapları yanında Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerin ders kitaplarının da ana kağıt tedarikçisiyiz” açıklamasında bulunan Efe, “Bu konuda ortak projeler geliştiriyoruz. Ayrıca Türkiye’de bulunan 3 milyon Suriyelinin yarısı okul çağında. Devletimiz, 500 bin civarında Suriyeli öğrencinin okullaşmalarını sağlıyor. Bu öğrencilere verilen kitapların da kağıt ve defter tedarikçisi biziz. Türkiye bu anlamda önemli bir merkez haline geliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin genç nüfusunun kaliteli eğitimle geleceğe yönelik yetiştirebilmesi halinde, bunun ülkenin en büyük itici gücü olacağının altını çizen Efe, “2023 yılında Türkiye’de öğrenci sayısı yaklaşık 30 milyon olacak. Bu öğrencilerden üst düzey beceri sahibi, yetenekli, yenilikçi ve girişimci olanların sayısını artırdığımız oranda Türkiye olarak gelecekte büyük başarılara imza atacağımıza şüphem yok” dedi. Türkiye’nin cazibe merkezi haline gelmesiyle birlikte, diğer ülkelerin küresel yetenek havuzundan başarılı öğrencilerin de Türkiye’ye gelerek, buradaki öğrencilerle birlikte büyük bir sinerji oluşturacaklarını ifade eden Efe, ”Günümüzde bu yetenekleri çekenler ve elinde tutanlar kazanacak” diye konuştu.

Ambalaj kağıtları birinci, yazı kağıdı ikinci

Efe, dünya genelinde kağıt, karton üretimlerinin yaklaşık yarısının çeşitli ambalaj kağıtlarından oluştuğunun söyleyerek, “Yazı ve baskı kağıtları ise sektörün en büyük 2’nci ürünü. Dünya kağıt, karton tüketiminde toplamda Çin ilk sırada. İkinci ABD. Türkiye ise 9’uncu sıradaki yeriyle dünyada ilk 10’un içinde büyük bir pazar” şeklinde konuştu.Kişi başı kağıt tüketiminin gelişmişlik seviyesini yansıtması bakımından önem taşıdığının altını çizen Efe, şunları söyledi: “Örnek vermemiz gerekirse Almanya’da kişi başına kağıt, karton tüketimi 246 kilogram. ABD’de 216 kilogram, gelişmiş Avrupa ülkelerinde 130- 160 kilogram arasında. Türkiye’ye geldiğimizde bu rakam 75 kilogram civarında. En büyük pazar Çin’de ise kişi başına tüketim 66 kilogram ile oldukça düşük bir seviyede.”

Türkiye kağıt üretiminde dünyada 24’üncü sırada

Yazı tabı kağıdı üreten Türkiye’de sadece 4 kağıt fabrikası kaldığını ve bunlardan bir tanesinin de kendilerinin olduğunu ifade eden Kombassan Kağıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, “Kağıt-karton üretiminde Türkiye olarak dünyada 24’üncü sırada yer alıyoruz, kitap üretiminde ise 12’nci sıradayız. Verilere bakıldığında kitap üretiminde Türkiye olarak dünya ile rekabet edebilir bir hale gelmiş bulunmaktayız. Kitap üretimine ağırlık vermemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.