Konut satışıyla ek 12 milyon turist hedefi

Konut satarak Türkiye'ye bir yılda 12 milyon turistin getirilmesinin mümkün olduğunu belirten Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, bu grubun normal turiste göre daha fazla harcama yaptığını söyledi. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Gayrimenkul sektörünün turizm içinde de önemli yer tuttuğunu belirten Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, özellikle yabancıya yönelik yapılan düzenlemelerle birlikte, Türkiye'de yabancıya yapılan konut satışlarının arttığına dikkat çekti.

Sinpaş'ın kuruluşunun 45. yılı olması nedeniyle yapılan basın toplantısında konuşan Çelik, 2018'de 39 bini aşan yabancıya konut satışının önümüzdeki yıllarda yıllık 60- 70 bin hatta 80 bini göreceğini kaydetti.

Çelik, "Eğer biz yabancıya 1 milyon adet konut satabilirsek yılda en 12 milyonu turisti Türkiye'ye çekeriz. Çünkü Türkiye'den konut alan bir ailenin 4 kişi ve yılda en üç kez Türkiye'ye geldiğini düşünürsek sadece bu yolla 12 milyon turisti Türkiye'ye çekeriz. Ayrıca bu turistler diğerlerinden daha fazla alışveriş yapıyor. Aynı zamanda diğerlerinden farklı olarak mobilya alacak, evinin bakımını yapacak ve devlete emlak vergisi ödeyecek. İnsan çalıştıracak. Dolayısıyla normal turiste göre daha fazla harcama yapacak" dedi.

Konut satışları 10 yıl daha artarak sürecek

Türkiye'de konut satışlarının en az 10 yıl daha artarak süreceğini söyleyen Çelik şöyle konuştu: "81 milyonluk Türkiye nüfusunun 13 milyonu gençlerden oluşuyor. Buda bizi Avrupa'nın en genç nüfusa sahip ülkesi haline getiriyor. Ayrıca her yıl 570 bin evlilik ve 129 bin boşanma oluyor. Gençler ailelerinden ayrı ev çıkıyor. Yabancıya satış artıyor. Bunun yanı sıra konut stoğu da giderek eskiyor. Uzun yıllardan sonra bu yıl faizlerin yükselmesi nedeniyle satışlarda yüzde 2'lik bir düşüş olsa da bütün bunlar Türkiye'de konut satışlarının önümüzdeki 10 yıl boyunca artarak devam edeceğini gösteriyor."

Türkiye'de özel sektörde şu ana kadarki en fazla üretim yapan marka konumunda olduklarını belirten Çelik, Sinpaş'ın geçen yıl içinde toplamda 7 projede 4 bin 691 bağımsız birimin yapımına başladığını söyledi. İstanbul, Ankara, Denizli ve Bursa'da bulunan toplam değeri yaklaşık 4 milyar TL civarında olan 13 projenin iletişimleri ve satışına devam edildiğini kaydeden Çelik, "Elimizde bize 6 yıl yetecek arsa stoğumuz var. Piyasa stabil olduğunda bu arsalarımızı hemen harekete geçireceğiz" diye konuştu.

Sinpaş OSWE' ye talip çıktı

Konut dışındaki ticari faaliyetlerine dikkat çeken Ahmet Çelik, Almanya'nın Frankfurt şehrinde İngilizlerden satın aldıkları OSWE ticaret ve lojistik kompleksine yabancılardan alım teklifleri geldiğini söyledi. Ahmet Çelik, "Bizim amacımız burayı geliştirmekti. Ancak satılamayacak mal yoktur. Şu ana kadar birkaç müşteri geldi" dedi. Çelik, ayrıca Suudi Arabistan'da bir fabrika yatırımları olduğunu konjonktür düzeldiğinde buradaki tesisi de faaliyete alacaklarını kaydetti.

Bu yıl 1000 konut satacak

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ise Sinpaş olarak 2018 hedeflerini yüzde 88 oranında yakaladıklarını söyleyerek, geçen yıl 1062 adet konut satışı yaptıklarını belirtti. 45 yıla özel 13 projede 3 bin konutu kapsayan kampanya başlattıklarını kaydeden Gacemer, yüzde 80'i tamamlanmış ya da yakın zamanda tamamlanmak üzere olan projelerin yer aldığı kampanyada konut fiyatlarının 350 bin TL'den başladığını, metrekare satış fiyatlarının ise 5 bin ile 18 bin TL arasında değiştiğini söyledi. Kampanyanın ilk haftasında 67 konut sattıklarını anlatan Gacemer, bu yıl genelinde ise 1000 konut satmayı planladıklarını açıkladı.