Koray Ariş, Turkmall Sanat’ın konuğu

Koray Ariş’in vurmalı heykelleri, ‘Ahenk II/Vurmalı Heykeller’ sergisiyle UNIQ İstanbul’un sanat merkezi Turkmall Sanat’ta sanatseverlerle bululuşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

50 yılı aşan sanat serüveninin her aşamasında yapısal, temel ve kuvvetli heykelleri ile tanınan heykel sanatçısı Koray Ariş’in vurmalı heykelleri, ‘Ahenk II/Vurmalı Heykeller’ sergisiyle UNIQ İstanbul’un sanat merkezi Turkmall Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor. 25 Ekim tarihlerine kadar devam edecek olan sergi, ilk kez sanatseverle buluşacak duvar rölyefleriyle birlikte izleyiciyi ahenkli bir dünyanın kapılarını aralamaya davet ediyor. 

1995'e kadar figüratif işlere ağırlık veren ve o tarihten bu yana kendi içlerinde bir dengeye sahip, hareketli heykeller üreten Koray Ariş, son dört yılda tamamladığı, “Vurmalı Heykeller” serisinde ise bir sürpriz ile karşımıza çıkıyor: Kuvvetli formlara sahip olan heykeller bir işlev daha kazanarak, ses çıkaran nesnelere; bir nevi doğal enstrümanlara dönüşüyor. Sanatçı, seyirciyi heykellerine dokunmaya ve dinlemeye teşvik ediyor. Böylece seyirci ile sanat eserleri arasında interaktif bir ilişki oluşuyor. Ariş’in yeni işlerinde, önceki dönem işlerine damgasını vuran denge ve devinim unsuru da gözlemleniyor. Sanatçının ahşap ve deri malzeme kullanarak yaptığı vurmalı heykellerinin bazılarının içinde çanlar ve kurşun bilyeler yer alıyor. 

Koray Ariş yeni yapıtları hakkında şunları söylüyor: “Yeni işlerim; dokunulduğunda ortaya çıkan sesle, izleyiciyle bütünleşmesini istediğim interaktif yapıtlar. Son 20 yıldır ürettiğim tüm işlerde seyirciyi dokunmaya teşvik ediyorum. Heykellerle temas, dokunurken formun hissedilmesi konusundaki arzum son dönem işlerimin ayrılmaz bir parçası. ‘Vurmalı Heykeller’ isimli son dönem işlerimde de izleyiciyi heykellere dokunup, vurup ses çıkarmaya davet ediyorum. Her heykelden farklı bir ses çıkıyor ve bu sesler ahenk içindeki bir bütünün parçalarını oluşturuyor. Farklı seslerin bir arada var oluşu; çok sesliliği, çeşitlilikten ortaya çıkan armoniyi anımsatıyor.”