Köy köy gezecek, 4 çiftçiden birini müşteri yapacak

‘Çiftçi toprağını bırakıp gitmesin’ diyen Şekerbank şimdi ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’nı geliştirdi. Krediden, mevduata kadar çiftçiye yönelik bir dizi ürün geliştiren banka, kadın çiftçileri ve çiftçi ailelerin çocuklarını da kapsama aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

Geçen yıl ‘Esnafın Kapısı Kapanmasın’ diyerek her ayın 15’ini Esnaf Günü ilan eden Şekerbank şimdi ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’na başlıyor. Bu defa da çiftçilere ‘Sen bırakıp gitme’ diyen Şekerbank, tarım bankacılığında özel bankalar arasında birinci olmayı hedefl iyor. “Bizim DNA’mızda tarım var” diyen Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, mikro finansman yöntemiyle bugüne kadar 24 bin çiftçiyi de ilk defa bankacılıkla tanıştırdıklarını söyledi. 200 tarım bankacılığı uzmanı ile Şekerbank, bugün 300 bin olan çiftçi sayısını 2018 yılında 750 bin, 1.5 milyar TL olan kredi hacmini aynı dönemde 5.2 milyar TL ve yüzde 3.8 olan pazar payını da yüzde 7’ye çıkartacak. Şekerbank 2018 sonunda Türkiye’deki 4 aile çiftçisinden 1’ini Şekerbanklı yapmayı amaçlıyor. Banka aralık ayından başlayarak köy köy gezeceği bir roadshow’a da çıkacak. 

‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’nın tanıtımında konuşan Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ve Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk bankanın planlarını anlattı. Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, kredilerinin yüzde 89’unu ‘üreten’ kesime kullandırdıklarını ifade ederek kurumsal tarafın payının giderek azalmaya devam edeceğini söyledi. Çiftçilerle kredi ve mevduatta daha avantajlı oranlarla çalışacaklarına da değinen Yıldız, “Ama faizden ziyade biz çiftçimizle yol arkadaşı olmak istiyoruz” ifadesini kullandı. 42 milyar TL’lik toplam tarım sektörü kredileri içinde tahsili gecikmiş alacak oranının da yüzde 3 olduğu bilgisini paylaşan Yıldız, en az sorun yaşanan kesimin tarım olduğunu da vurguladı. 

Türkiye’de 1950 yılında köylerin nüfusu toplam nüfusun yüzde 75’ini oluştururken, 2012 yılında köy nüfusunun toplam nüfus içindeki payının yüzde 22.7’ye gerilediğine işaret eden Yıldız, “Tarımla geçimini sağlayan nüfusta da benzer eğilimi görüyoruz. 2002 yılında ülkemizdeki tarımsal istihdam yüzde 33 iken, 2012 yılında yüzde 25 olarak gerçekleşti” bilgisini verdi. 

Tarımsal arazilerin 40 milyon sahibi var 

Türkiye’de tarımsal nüfusun giderek azalmasının ve çiftçinin toprağını bırakmasının temel sebebini parçalanmış arazi yapısının neden olduğu gelir düşüklüğünün oluşturduğunun altını çizen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizdeki toplam 23,8 milyon hektar tarım arazisi 30 milyon parselden oluşuyor ve bu 30 milyon parselin, miras hukukundan kaynaklı bölünmeler sebebi ile 40 milyon sahibi bulunuyor. Parçalanmış arazilerin her biri için ayrı tarımsal ekipman ve sabit giderler oluştuğundan çiftçimizin ürün maliyeti artıyor; dolayısıyla geliri düşüyor.” 

Türkiye’deki tarımsal işletmelerin yüzde 95’inin aile çiftçilerinden oluştuğuna da işaret eden Yıldız, “Anadolu bankacılığı misyonumuzla, üretimin sürdürülebilirliği için, çiftçilerimiz toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’nı başlatıyoruz. Amacımız, küçük arazilerin birleştirilmesini sağlamak, tarımsal üretimde verimliliği artırmak, kolektif tarımı özendirmek ve yerel kültürün yok olmasını önlemek” açıklamasını yaptı. 

Parçalı tarım arazileri 5 yıl vadeyle birleşiyor 

Son yıllarda özellikle tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi ile yeteri kadar gelir kazanamayan çiftçilerin büyük şehirlere göç ettiğine ve göç kararını da ‘kadınların’ verdiğine dikkat çeken Halit Yıldız, “‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ kapsamında bu soruna çözüm olarak, 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikler doğrultusunda Tarla Büyütme Kredisi ürününü geliştirdik. 5 yıl vade, hasatta ödeme imkanı ve sabit faiz oranı ile tarım arazisinin ekspertiz değerinin yüzde 75’ini finanse edeceğiz” dedi.

Uçtan uca finansman yapacak 

Türkiye genelinde toplam 200’e yakın tarım bankacılığı uzmanından oluşan bir Şekerbank Aile Çiftçiliği Bankacılığı ekibi kurduklarını söyleyen Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de söz konusu projeyle Şekerbank’ın 65. yılının kutlanacağı 2018 yılının sonuna kadar toplam 750 bin çiftçiye ulaşmayı hedefl ediklerini ifade etti. 

“2018 sonunda Türkiye’deki 4 aile çiftçisinden 1’ini Şekerbanklı yapmayı amaçladık” diye konuşan Ertürk, şöyle devam etti: “Ülkemizdeki yaklaşık 750 bin traktör, ekonomik ömür olarak kabul edilen 25 yaşını doldurmuş bulunuyor. Gelişmiş tarım ülkelerine kıyasla oldukça geri seviyede bulunan tarımsal makine ve ömür dışı ekipman kullanımının neden olduğu verim düşüklüğü, ülke ekonomisine her yıl yaklaşık 8,5 milyar TL zarar getiriyor. Şekerbank Aile Çiftçiliği Bankacılığı ile bu soruna yine 5 yıl vadeli, hasatta ödeme imkanı sağlayan ve sabit faiz oranlı Tarım Ekipmanları Kredisi çözümünü sunuyoruz. Çiftçimiz dilerse alacağı tarımsal makine ya da ekipmanın fatura ya da kasko değerinin yüzde 75’ini bu uzun vadeli kredi seçeneğiyle finanse edebilecek.” 

Ertürk, çiftçi ailelerin modern sulama projelerinin yüzde 100’ünü finanse edeceklerini de belirtirken ayrıca Tarımsal EKOkredi ürününü geliştirdiklerini de anlattı. Ertürk, hibe dışı projelere de finansman sağlayacaklarını ifade ederken “Besicilikten süt hayvancılığına, et tavukçuluğundan meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini 10 yıl vadeli ve sabit faiz oranlı Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi ile finanse ediyoruz” dedi.

Oğlunu evlendiren, kızını okutana destek

‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ şemsiyesi altında oğlunu evlendiren, kızını üniversiteye gönderen çiftçi ailelerini de destekleyeceklerini kaydeden Gökhan Ertürk ayrıca aile bireylerinin farklı mevduatlarını tek bir mevduat kabul edip daha yüksek oranlarla tasarruf etmelerinin de önünü açacaklarını anlattı. Banka, çiftçiye sunduğu ürünler arasına sadece TARSİM Tarım Sigortası değil aynı zamanda hayat ve ferdi kaza sigortası ve BES de sunacak.