KPMG ile Erdikler birleşmesinin formülü: 1+1=3

KPMG Yeminli Mali Müşavirlik AŞ ile Türkiye’nin köklü vergi denetimi ve danışmanlığı şirketlerinden Erdikler Bağımsız Denetim ve YMM ile KPMG Türkiye çatısı altında birleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

KPMG ile Erdikler YMM, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız güçlerini birleştirdi. İki kurum artık 520 vergi uzmanı toplam 1.450 personelle hizmet vermeye başlayacak.

Şaban Erdikler KPMG’de Vergi Bölüm Başkanlığı görevini üstlenirken KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan ile güçlü bir vergi ekibi oluşturduklarını vurguladılar. Şaban Erdikler birleşmeyi anlatırken de formüllerini “1+1=3 edecek. Biz elimizdeki değerleri daha da büyütmek için birleştik. Bunun için de çalışacağız. Sektörde benzer güç birlikleri biz izleyecektir” sözleriyle anlattı. Murat Alsan ise “Verginin tüm alt dallarında çok güçlü bir ekibimiz oldu. Vergi tarafında yaptığımız bu atakla rakiplerimizin önüne geçmiş olacağız” dedi.

Şaban Erdikler ve Murat Alsan birleşmek için ilk defa 3 Ekim’de iki grubun bir araya geldiğini ve hızlı bir karşılıklı iletişim sürecinin ardından el sıkıştıklarını anlattı. Erdikler, “Biz Erdikler YMM olarak lokalden globale ulaşmak istedik” diye konuştu. Alsan ise “KPMG’nin büyüme iştahı var ve hızlı bir büyüme atağının içinde. Erdiklerle hem yerel hem global pratiğe bakışımız aynıydı” dedi.

Gelecekte şirketlerin başarısını ‘uyum’ kabiliyetleri belirleyecek

Murat Alsan ve Şaban Erdikler ile sıcak gündemi de konuştuk. Artık şirketler için sadece yerel kurallara uyum sağlamak yeterli değil. Bugün uluslararası mevzuata uyum sağlamak şirketler açısından, çok dikkat edilmesi gereken bir değişken olarak ajandaların tepesine tırmanmaya başladı. Şaban Erdikler, “Şirketlerin tabi olduğu kurallar artıyor. Kuralın ne olduğunu anlamak ve buna uyum sağlamak öyle bir hale geldi ki mutlaka bir dış destek gerekiyor. Burada da uzmanlarla çalışıyor olmak hayati önem taşıyor. Bir taraftan da teknoloji ve globalizasyon birbirini uçtan uca etkileyip tetikliyor. Artık lokal sorunlar ve çözümler yok. Mutlaka dünyanın bir yerinde bir şirket sizin yaşadığınız sorunu yaşamış oluyor. Dolayısıyla gelecekte şirketlerin başarısını ‘uyum’ kabiliyetleri belirleyecek. Bir de gelişmekte olan ülkeler için en büyük problem finansman sorunu olacak” diye konuştu.

Aşırı finansman yükünün şirket bilançolarını bozduğunu da kaydeden Erdikler, orta-uzun vadeli TL finansman bulmanın çok sınırlı olduğuna da işaret etti.

İster global ister yerel şirketler 3 temel değişimle karşı karşıya

KPMG tarafından yapılan 2018 CEO araştırmasına atıfta bulunan Murat Alsan, geniş perspektifte şirketlerin 3 temel sorunu aşmaya çalıştığını aktardı. Alsan, şirketlerin bir taraftan yıkıcı bir rüzgarla gelen teknolojik değişimle iş yapış biçimlerini yeni baştan kurguladığını diğer yandan ülke pratikleri ile global kural setlerinin çatışmasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Alsan üçüncü olarak ise X kuşağının karşısına çıkan Y ve Z kuşağının getirdiği değişime dikkat çekti. Alsan, önce çalışan olarak karşı karşıya kalınan Y ve Z kuşağının şimdi müşteri olarak şirketleri değişime yönelttiğine değindi.

Alsan, 2019 yılı beklentilerini de paylaştı. Alsan, Fed başta olmak üzere büyük merkez bankalarının adımlarına değinerek “Bol nakit geri çekiliyor. Borçlanmadaki yavaşlama ile birlikte büyüme de yavaşlıyor. 2019’a bu şartlarda başlasak bile yılın ikinci yarısı daha iyi olacak. Yapısal dönüşümle orta gelir tuzağını aşmak için yeni bir sıçrama yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, vergi tarafında şirket olarak kaslarını güçlendirdiklerini ve bu birleşmenin şirket içindeki yansımalarını da anlattı. Buna göre Vergi düzenlemelerinin ülkelerin karakterini etkilediğine de işaret eden Alsan, “Örneğin Hollanda da evlerin caddeye bakan ön cephesi dardır. Yoldan aldığınız pay kadar vergi ödersiniz. İtalya’da iş hanları köprülerin üstündedir. Köprünün her iki yakasında vergi vardır. En zengin ülkeler en iyi düzenlemelerin olduğu ülkelerdir” tespitini de paylaştı.