Kumport Limanı, Cosco Pacific'e satıldı

Cosco Pacific, Kumport'u 940 milyon dolara satın aldı. Satın alma işlemi bugüne kadar Çin’den Türkiye’ye gelen en büyük doğrudan yabancı yatırım olma özelliği taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - 1.3 milyon TEU iş hacmiyle Türkiye'nin 3. büyük limanı konumunda olan Kumport, Çinlilerin oldu. İstanbul Avcılar'da bulunan büyük limanın sahibi ve işletmecisi Fina Liman'ın yüzde 65 hissesi Cosco Pacific'e satıldı. Cosco Pacific'in iştirakleri CMHI ve CIC Capital bir ortak girişim grubu oluşturarak, Fina Liman ve Kumport'un hisseleri için 940 milyon dolar ödeyecek. Bu işlem bugüne kadar Çin'den Türkiye'ye gelen en büyük doğrudan yabancı yatırım unvanını aldı. İş hacmi baz alındığında 1.3 milyon TEU iş hacmiyle Türkiye'nin 3. büyük limanı konumundaki Kumport, Çinliler'e satıldı. İstanbul'un Avcılar mevkiinde yer alan büyük limanının sahibi ve işletmecisi Fina Liman'ın yüzde 65 hissesi Cosco Pacific'e satıldı. Cosco Pacific'in iştirakleri CMHI ve CIC Capital bir ortak girişim grubu oluşturarak, Fina liman ve Kumport'un hisseleri için 940 milyon dolar ödeyeceği belirtildi. Bu işlem bugüne kadar Çin'den Türkiye'ye gelen en büyük doğrudan yabancı yatırım ve bu sene Türkiye'deki en büyük çoğunluk hisse satışı. Cosco Pacific Limited'ın finansal danışmanlığını Fransız Societe Generale yürüttü.

      

kumport_kroki.jpg

Çin'in en büyükleri

Çin'in en büyük devlet kuruluşlarından biri olan Cosco, Yunanistan'ın Pire Limanı'nın da azınlık ortağı. 800'ün üzerinde gemisi bulunan şirket 160 ülkede 1600'den fazla limana taşımacılık yapıyor. Filo büyüklüğü açısından Çin'in en büyüğü olan Cosco alanında dünyanın 5'inci büyük şirketi olarak gösteriliyor. 1872 yılında devlet tarafından kurulan ve deniz taşımacılığında ülkenin en büyük grubu olan China Merchants Grup ise, Çin'in dışa açılma ve batılılaşma hamlesinde önemli rol aldı. Grubun, gemi taşımacılığı, liman, tersane işletmeciliği, enerji taşımacılığı, altyapı, bankacılık ve gayrimenkul alanında faaliyetleri bulunuyor. Genel merkezi Hong Kong'ta bulunan şirketin 131 milyar doları aşkın bir büyüklüğü yönetiyor.

CIC 750 milyar dolar büyüklükte

Merkezi Pekin'de bulunan China Investment Corporation (CIC) 2007'de kurulmuş bir devlet fonu. Çin devleti çok uluslu kamuya ait holdinglerin yurtdışındaki yatırımlarını artırması amacıyla kurduğu CIC'nin başlangıçta 200 milyar dolarlık bir sermaye ile kurulan fonun bugün 750 milyar dolarlık bir büyüklüğü olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin üçüncü büyük limanı

1994 yılında hizmet vermeye başlayan ve 2013 yılında Türkiye konteyner iş hacminin yüzde 16'sını gerçekleştiren Kumport, iş hacmi baz alındığında 1.3 milyon TEU iş hacmiyle Türkiye'nin 3. büyük limanı konumunda.