Levi's CEO'sundan uyarı: Kotlarınızı yıkamayın!

Levi’s CEO’su Bergh’in hedefi, “yavaş moda” hareketinde lider marka olmak; bir giysinin gerek kullanım gerekse yaşam sürecinde çevresel etkilerini en aza indirmek; Bu yüzden “kot pantalonlarınızı yıkamayın” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Levi’s CEO’su Chip Bergh geçtiğimiz günlerde Fortune tarafından düzenlenen Brainstorm Green Conference’ın konuğu oldu. 

Bergh, sosyal sorumluluk hareketini bir üst seviyeye taşımayı hedefleyen konferansta, “kotlarınızı yıkamayın” dedi. 

Levi’s’ın çevreye duyarlı bir moda şirketi olduğunu söyleyen Bergh, Levi’s tarafından üretilen kotların, diğer kotlara kıyasla çok daha uzun bir süre yıkanmadan kullanılabileceğini dile getirdi. Tüketiciyi eğitmeye çalıştıklarını söyleyen Bergh’in yorumları şöyle oldu: “Söylediklerim oldukça mide bulandırıcı olabilir. Öyle olduğunu biliyorum, ama bunun yapılabileceğine inanın. Kuru temizleme yapabilirsiniz, ıslak bir bezle veya fırçayla silebilirsiniz.” 

Kendi kotunu 1 senedir yıkamıyor

Bergh, bu tavsiyesinin ardından ise kendi kot pantalonunu bir senedir yıkamadığını söyledi. Aslında marka 2011 yılından bu yana benzer bir söylemi gündeme getiriyor. New York Times gazetesine göre, Levi’s’ın taşlanmış kot pantalonları, su yerine, kaya ile yumuşatılıyor. Bu da, kullanıcıları kotlarını daha az yıkamaya teşvik ediyor. 

Bergh’in hedefi, Levi’s’ın “yavaş moda” hareketinin lider markası olması. 
“Küçük, basit ve sürdürülebilir” olmak üzere üç temel ilkeyi benimseyen “yavaş” akımı, İtalya’da, yavaş yemek (slow food) fikriyle başladı. Hedef hızlı yemek (fast food) ve hızlı yaşam alışkanlığına karşı koymak, yöresel tatları hatırlatmak ve insanların yeniden lezzete ulaşmalarını sağlamaktı. Akım, daha sonrasında sürdürülebilir bir yaşam ilkesine dönüştü ve tasarım, şehir, konut, seyahat gibi birçok alana yayıldı. Moda da bunlardan birisi. 

Levi’s’ın amacı, kıyafetlerin dayanıklılığını ortadan kaldıran hızlı modaya karşı koymak. Kullan-at yaklaşımına son vermek. Bir giysinin gerek kullanım gerekse yaşam sürecinde çevresel etkilerini en aza indirmek. Modada bilinçli tercihleri ön plana çıkarmak. 

Levi’s bu kapsamda, “Wellthread” adını verdiği bir ürün serisi çıkardı. Bu ürünler daha az enerji ve su kullanılarak üretiliyorlar ve geri dönüşümleri çok daha kolay. 

Bu arada konuyla yakından ilgilenen çevreciler işi bir adım daha ileri götürerek, kot pantalonları koktuğunda buzluğa koymayı tavsiye ediyorlar. Anderson Cooper ve Tommy Hilfiger gibi moda dünyasının ünlü isimleri “yıkamama” hareketine katılırken, bazı moda danışmanları da kot pantalonları altı ayda bir yıkamanın en sağlıklı uygulama olduğunu savunuyorlar.