‘Limit sıfırlansın, elektrik fiyatı yüzde 15 ucuzlar’

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrikte tüm abonelerin serbest tüketici haline getirilmesini istediklerini söyledi. Özdemir, bu yapıldıktan sonra elektriğin yüzde 15 ucuzlayacağını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Kosova’da bir grup gazeteciye çeşitli açıklamalarda bulundu. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) başkanlığını da yürüten Özdemir, kur artışlarının, döviz cinsinden borçları nedeniyle elektrik dağıtım işini üstlenen yatırımcıları nasıl etkilediğine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: “Finansman modellerine bakılırsa, alınan krediler yarın sabah ödenecek nitelikte değil, uzun dönemli. Bu finansmanlar sağlanırken borçlanma vadelerini 8-10 yıllık yaptık. Geçen 8-10 yılda kurdaki artış ile enfl asyona bakıldığında yine de avantajlı. Kur artışıyla enfl asyon artışı birbirine yakın. Hemen bugün ödeme yapılmayacağı için ani kur yükselmelerinin etkisini bilmiyoruz.” 

Kurlar gerçeği yansıtmıyor 

Bugünkü döviz kurlarının gerçek durumu yansıtmadığını, artışın suni olduğunu savunan Özdemir, önümüzdeki dönemde döviz fiyatlarının aşağı doğru inebileceğini belirtti. Özdemir, seçimlerden sonra, siyasi istikrarın sağlanmasıyla ekonomik istikrarın da sağlanabileceğini, böylece kurların da inebileceğini kaydetti. 

Yeni tarifeler dövize bağlı 

Elektrikte 1 Ocak 2016’dan itibaren yeni tarife döneminin başlayacağını hatırlatan Nihat Özdemir, yeni dönem için EPDK ile ELDER’in teknik çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Özdemir, yeni tarifelerin de 1 Kasım seçimleri sonrasında oluşacak “gerçek kurların seyrine göre” şekilleneceğini ifade etti. Nihat Özdemir, yılbaşında, dağıtım şirketlerinin yeni tarife döneminde yapacakları yatırım tutarlarının da belli olacağını anlattı. 

Serbest tüketici limiti sıfırlanmalı 

Elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanmasını istediklerini, bu taleplerini EPDK’ya da ilettiklerini belirten Özdemir şöyle dedi:”Şu anda serbest tüketici limiti 4 bin kwh. Bunu sıfırlayın diyoruz. Birkaç yıl önce böyle olacağını ilan ettiniz. Serbest piyasada rekabet olacak. Tüketici ve üreticilerin menfaatleri olacak. Bunları sağlamak için EPDK’dan istediğimiz konular bunlar. Serbest tarifede, kim nereden ucuz bulursa elektriği oradan alacak. Bu sınırı kaldırdığı vakit herkes serbest tüketici olarsa, elektrik fiyatları yüzde 15 oranında düşecektir. Tüketicinin çok büyük avantajı olacak.” 

Çapraz sübvansiyon sona ersin 

Sağlıklı bir serbest elektrik piyasasının işlemesi için kamuya da bazı görevler düştüğünü belirten Özdemir, “Devletin de bazı uygulamalar yapması gerekiyor. Belki yasa çıkarması gerekiyor” dedi. Özdemir, elektrikte sanayiciyi koruyucu çapraz sübvansiyon uygulamalarına son verilmesini de kamunun görevleri arasında saydı. Özdemir, dağıtım şirketlerine düşen görevi ise “Bizim de alt yapı olarak bütün müşterilere bu rekabet imkânını sağlamamız gerekiyor” sözleriyle ifade etti. 

Kayıp-kaçak OECD seviyesine indi 

Elektrikteki kayıp kaçak oranları konusunda dağıtım şirketlerine 5 yıllık hedefl er verildiğini hatırlatan Özdemir, üç bölge hariç bu hedefl erin tutturulduğunu söyledi. Dicle, Van Gölü ve Aras dağıtım bölgelerinde sosyal yapıdan dolayı hedeften sapmalar yaşandığını dile getiren Özdemir, “Onun haricindeki bölgelerde Türkiye’de kayıp kaçak hedefl eri tutturuldu. Kayıp kaçak oranı artık tek rakamlı ifade ediliyor. OECD ortalamalarını yakaladı Türk şirketleri. Diğer 3 bölgede zamana ihtiyaç var. 4-5 yıl içerisinde de düzene girerler” diye konuştu. 

Yılda 2 milyar dolar yatırım 

Dağıtım şirketlerinin ciddi yatırımlar yaptığını ifade eden Özdemir, devletteyken toplam 350 milyon dolar olan yatırım tutarlarının özelleşme sonrası 1.2 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. EDAŞ’ların üçüncü uygulama döneminde yılda 2 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt ettiklerini ifade eden Özdemir, “Yatırım tavanları belirlenecek. Yatırım bütçesi belli olacak. Sistemler 30 yaşında, trafolar eski, yenilenecek, mekanik sayaçlar elektronik olacak. Uzaktan kumandalı sayaçlar kullanılacak. Böylece hem kayıp kaçak düşecek, hem de tahsilat oranları artacak” dedi.

Seçimler için izinler kalktı

Hafta başında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile ELDER olarak bir toplantı yaptıklarını belirten Özdemir, 21 elektrik dağıtım bölgesi yöneticilerinin de görüşmede hazır bulunduğunu aktardı. Toplantıda 1 Kasım seçimlerine yönelik hazırlıkların ele alındığını kaydeden Özdemir, “İzinleri kaldırdık. Hiçbir planlı bakım ve kesinti uygulaması yapılmayacak. Hiçbir bölgede kesinti yapmamaya çalışacağız. Personel oyunu kullanacak, geri gelecek, oy sayımı bitene kadar da görevinin başında kalacak. Tamir bakım ekibi görevinin başında olacak” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir