Lufthansa ekimde THY'nin kapısını çalacak

Lufthansa 'ucuz' şirket kurmak için ekim ayında THY'nin kapısını çalacak. 2015'te yeni şirketi faaliyete sokmak isteyen şirket, ekim sonunda projeyi netleştirmekte kararlı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Hava Yolları (THY) ile ortaklığını bir adım öteye taşımak isteyen Lufthansa, kapıyı çalmak için gün sayıyor. THY’ye ucuz bir havayolu şirketi kurma teklifinde bulunacak olan şirket, ekim sonuna kadar bu projesini netleştirmek istiyor. THY yönetimi ise heyecanla gelecek teklifi ve projenin detaylarını bekliyor. Lufthansa Türkiye Genel Müdüdrü Stefan Löcherbach, “THY teklifimizi kabul etmezse kendimiz şirket kuracağız” dedi. 

Uluslararası havayolu taşımacılığında turizm amaçlı seyahatler diğer alanlara göre daha hızlı büyüyor. Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Alman Lufthansa da bu pastadan daha fazla pay almak istiyor. Ancak turistik amaçlı seyahat eden yolcular ucuz bileti tercih ettiği için Lufthansa kendi markası ile bu alanda rekabet etmektense yeni ve ucuz bir marka yaratma kararı aldı. Bu projesini bir ortakla hayata geçirmek isteyen şirket, bu konuda uzun zamandır sıkı partnerliğini sürdürdüğü THY’yi seçti. Şirket, önümüzdeki haftalarda THY’yi ziyaret ederek hazırladığı projeyi sunacak. 

Ret gelirse alternatifler hazır 

Alman şirketin THY’den ret yanıtı alması durumunda ise alternatif projeleri hazır. Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Stefan Löcherbach, 3 seçenek üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Löcherbach, bu seçenekleri ise şöyle sıraladı: “Seçeneklerimizden biri ortaklık. Bu konuda ilk aklımıza yıllarca Sunexpress ortaklığı yaptığımız THY geldi tabii. Sunexpress uçağı temin edecek ve Lufthansa adına çalıştırılacak. Bu uçakların merkezi ise Düsseldorf gibi bir Alman şehrinde olacak. Bu projemizde THY yönetimine bahsettik. Sıcak karşıladılar. Bir diğer seçenek Lufthansa bünyesinde daha ucuz maaşa çalıştırabileceğimiz elamanlarla bunu yapmak. Bir üçüncü seçenek ise Lufthansa olarak tamamen yeni bir şirket kurmak." Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz THY yetkilileri ise henüz bir açıklama yapmak için erken olduğunu ve şirket olarak Lufthansa’dan gelen projeyi beklediklerini söyledi. 

‘Büyük abiye rağmen büyüme iyi’ 

Lufthansa'nın Türkiye'deki konumunu korumaya fokuslandığını belirten Löcherbach, 2013’te güçlü rakiplerine rağmen büyüme rakamlarının tatmin edici olduğunu vurguladı. Loecher, “Burada büyük abimiz olan güçlü bir ortağımız var. THY çok hızlı büyüdü ve büyümeye devam ediyor. Biz de onun gölgesinde büyümeye çalışıyoruz. THY dışında Pegasus ve Atlas da büyüyor. Bunları düşündüğümüzde büyümemizi iyi olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu. Löcherbach, 2014 hedefl erinin ise geçen sene rakamlarının biraz üstüne çıkmak olduğunu söyledi. Bu sene başlattıkları Bodrum-Münih seferlerine ilginin yoğun olduğunu ifade eden Löcherbach, “Haziran ayında satışlara baktığımızda talebin çok daha fazla olduğunu gördük. Bu nedenle haftada bir olan sefer sayısını 2’ye çıkardık. Bu satışlar daha çok Almanya’dan oluyor. Aynı başarıyı önümüzdeki yılda göstermeyi umuyoruz. Önümüzdeki yıl sefer sayımızı artırabiliriz” dedi. 

3. havalimanıyla büyüyecek 

Lufthansa, Türkiye pazarında daha hızlı büyümek istiyor ancak bu konuda önündeki en büyük Atatürk Havalimanı’ndaki ‘slot’ problemi. Löcherbach, bu sene İstanbul- Frankfurt seferlerini günde 4’e çıkarmak istediklerini ancak bunun için uygun bir saate uçuş izni alamadıklarını dile getirdi. Şu anda Lufthansa olarak günde üçer kez olmak üzere Frankfurt ve Münih seferleri yaptıklarını hatırlatan Loecher, bu sayıyı artırmak için 3. havalimanının açılmasını beklediklerini ifade etti.

Bütün sınıflarda ‘5 yıldız’ hedefliyor 

Bütün sınıfl arda 5 yıldızlı hizmet vermeyi hedefl eyen Luftnansa, bu hedefi doğrultusunda müşterilerine yeni seçenekler sunuyor. Ekonomik sınıfa ‘Premium Economy Class’ olarak adlandırılan seçeneği ekleyen şirket, çok daha konforlu ve yüzde 50’ye kadar daha fazla yer sağlayan, kaliteli koltuklar tasarladı. Ayrıca sunulan yemeklerin kalitesinin de Economy Class’den daha yüksek. olduğu vurgulanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir