Marka Enerji, kurulu gücünü beş kat artırmayı planlıyor

Marka Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kaplan, Marka Enerji'nin güneş enerji santrali (GES) ile grubun tesislerinin 500 kW/saat elektrik enerjisinin tamamını karşıladığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS (DÜNYA) - Marka Grup, yaptığı yatırımlarla yurt genelinde büyümesini sürdürüyor. Grup, tarım ve hayvancılıktan marketler zincirine uzanan bir yelpazede faaliyet gösterirken, 2013 yılında enerji sektörüne de adım attı. Bu yıl 650 kW kapasiteye sahip güneş enerji santralini devreye almayı planladıklarını belirten Marka Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kaplan, orta vadede kurulu gücünü beş kat artırmayı hedefliyor. 

Cengiz  Kaplan, Marka Enerji'nin güneş enerji santrali (GES) ile grubun tesislerinin 500 kW/saat elektrik enerjisinin tamamını karşıladığını bildirdi. ÇEDAŞ  ile yapılan anlaşma sonrasında çevreye de elektrik vermeye başladıklarını kaydeden Kaplan, “Enerji üretiminde güneş enerji santrali ile yıllık 724 bin 14 kW/saat enerji üretiyoruz. Bu enerji üretimi ile 223 konutun günlük enerji tüketimini karşılıyoruz'' diye konuştu.

Yapımı devam eden 650 kW kapasiteye sahip güneş enerji santrallerini bu yıl içinde faaliyete geçirmeyi planladıklarını aktaran Kaplan, 1 MW'lık kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Kaplan, “Önümüzdeki  yıllarda enerji sektöründeki yatırımlarımızı artırarak , orta vadede kurulu gücümüzü beş kat artırmak istiyoruz. Ayrıca rüzgar enerji santrali ve hidroelektrik santralleri için fizibilite çalışmalarımız da  devam ediyor” bilgisini verdi. 

“Biogaz tesisini bu yıl devreye alacağız”

Grubun besi çiftliğinde bin 140 kW kapasiteli güneş enerji santralini kurduklarını belirten Cengiz Kaplan, “Yenilenebilir enerji sektöründeki çalışmaları da takip ederek, yenilikleri bünyemize eklemek  için çalışmalarımızı  sürdürüyoruz. Yenilenebilir enerji sektöründeki  yatırımlarımız arasında yer alan biogaz tesisi çalışmalarımızı bitirdik. Tesis, bu yıl faaliyete başlayacak.  İşletmemizde oluşan hayvansal atıkları ve  grup şirketlerinden çıkan tüm organik maddeleri biogaz tesisinde değerlendirerek, hem elektrik enerjisi hem de ısı enerjisine dönüştüreceğiz” açıklamasını yaptı. Kaplan, ayrıca sistemden çıkacak organik gübre ile kendi bünyelerindeki arazilere ve bölgedeki verimsiz arazilere dağıtarak, toprağı zenginleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Türkiye'nin enerji konusundaki potansiyelini değerlendiren Cengiz Kaplan, “Türkiye,  yeraltı ve  yerüstü kaynakları bakımından zengin bir ülke konumunda. Bu potansiyel, doğru değerlendirildiği zaman enerji açığını  büyük ölçüde kapatacak. Enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'lik kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. Avrupa ülkelerine baktığımız da bu oranın yaklaşık yüzde 35 olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu doğalgaz ihtiyacını, elektrik enerjisi üretimi ile minimum seviyelere çekmesi gerektiğini ifade eden Kaplan, “Yenilenebilir enerji üretim materyallerinin dış ülkelerden sağlanması da başlıca sorunlar arasında ” diye konuştu. 

Kaplan, “Güneş panelleri aksamları ve rüzgar türbinleri aksamlarının tamamının, Türkiye’de üretilmesi ve bunun devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Böylece üretimdeki dışa bağımlılık en aza indirgenir ve ülke ekonomisine yeni kazanımlar sağlandığı gibi  istihdamda artar” diye konuştu.