Marka Tarım ve Hayvancılık, süt ve yumurta tesisi yatırımı yapacak

Firma, bu yıl faaliyete geçirecekleri 120 baş damızlık süt sığırı işletme tesisiyle, coğrafyada azalan hayvan varlığının artmasına katkı sağlamayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS (DÜNYA) - Anadolu'nun en büyük çiftlik kompleksi haline gelmeyi hedefleyen Marka Tarım ve Hayvancılık, yeni tesis yatırımları yapacak. Bu yıl faaliyete geçirecekleri 120 baş damızlık süt sığırı işletme tesisiyle, coğrafyada azalan hayvan varlığının artmasına katkı sağlamayı planladıklarını belirten Marka  Tarım ve Hayvancılık Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa  Kaplan, ayrıca gezen köy tavuk  işletmesiyle de yumurta üretim kapasitesini artıracaklarını söyledi. 

Tavuk işletme tesisinin temelini attıklarını bildiren Mustafa Kaplan, 4 bin  adetlik doğal çiftlik yumurtasında kapasiteyi, önümüzdeki yıllarda 32 bin adete çıkarmayı  hedeflediklerini vurguladı. Kaplan; geçtiğimiz yıllarda kapalı alanda serbest sistem besicilik sistemine dayanan ve Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan Kanada modeli besi çiftliğini faaliyete geçirdiklerini hatırlattı. 

Anadolu da tarım ve hayvancılık potansiyelinin değerlendirilemediğini ifade eden Kaplan, "Marka  Tarım ve Hayvancılık işletmemizi 2011 yılında  faaliyete geçirdik. Ankara karayolu üzerinde  400 bin  metrekarelik  alanda  bulunan işletmemizin, sekiz adet kapalı, bir adet yarı açık ahır, bir adet karantina ahırı ile  5 bin  büyükbaşlık kapasitesi bulunuyor" dedi. Besi hayvanlarını, tüm sağlık kontrolleri ve aşıları yapıldıktan sonra işletmeye dahil ettiklerini aktaran Kaplan, "Böylece kalitesi yüksek, sağlıklı, doğal etleri  kendi marketlerimizde satışa sunuyoruz" diye konuştu. Teknoloji ile donattıkları tesislerinde kaliteyi yükseltmek  için çalıştıklarını ifade eden Kaplan, bölgenin  tarım ve hayvancılık konusunda önemli noktalara gelmesini amaçladıklarını dile getirdi. 

"Yemleri kendi bünyemizde üretiyoruz"

Tarım alanındaki yatırımları hakkında da bilgi veren Mustafa Kaplan, "2 bin  dönüm ekilebilir tarım arazisi ile 15 bin dekar sözleşmeli tarım arazisi üzerinde  yonca, korunga, Macar fiği, mısır, arpa, buğday gibi yem bitkilerinin ekimini yapıyoruz. 100'e  yakın çiftçinin işbirliği ve 7 bin ton kapasiteli çelik silolarımız ile hububat ve kaba yemleri üretip, hayvanlarımıza veriyoruz" diye konuştu. Ayrıca bölgelerindeki verimsiz toprakları son sistem gübre işleme ve ayrıştırma tesislerinde minerallerle doyurduklarını belirten Kaplan, "Böylece bölgemizde hem eğitim vererek hem de verimi artırarak, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini her geçen gün üst düzeye taşımaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Besi çiftliklerinde bin 140 kWp kapasiteli güneş enerji santralini  kurduklarını kaydeden Mustafa Kaplan, "Yenilenebilir enerji sektöründeki çalışmaları takip ederek, yenilikleri bünyemize eklemek  için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yenilenebilir enerji sektöründeki  yatırımlarımızdan biogaz tesisi çalışmalarımızı bitirdik. Söz konusu tesis bu yıl faaliyete geçecek.  İşletmemizde oluşan hayvansal atıklarda dahil çıkan tüm organik maddeleri biogaz tesisinde değerlendirerek, hem elektrik enerjisi hem de ısı enerjisi elde etmek istiyoruz" açıklamasını yaptı. Kaplan, sistemden çıkacak organik gübreyi  kendi arazilerine ve  bölgedeki verimsiz arazilere dağıtarak, toprağı zenginleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.