Meklas Group, 5'inci fabrikasını ocak ayında devreye alacak

Bursa'da 4 ayrı fabrikada hava süspansiyon körükleri üreten Meklas Group, 2016 Ocak ayında 5.fabrikasını açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Bursa OSB ve Bursa Serbest Bölge’de 4 ayrı fabrikada, Connect, Air Expert ve Maxisus markalarıyla hava süspansiyon körükleri üreten Meklas Group, bu yıl yeni bir fabrika yatırımına hazırlanıyor. Grup, Bursa OSB’de 16 bin metrekarelik yeni fabrikanın 2016 Ocak 'ta devreye girmesiyle kurulu kapasiteyi 2 milyon adet/ yılın üstüne çıkarırken, 1,5 milyon adet üretime ulaşmayı hedefliyor. Yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre yüzde 25 büyüme gerçekleştirdiklerini söyleyen Meklas Group Genel Müdürü Selçuk Çelik, 2014’te başladıkları 15 milyon dolarlık yatırımın bir kısmının yılsonunda tamamlanmasıyla 2 milyon adet kapasiteye ulaşacaklarını belirtti. Öte yandan 2016’da grubun kuruluşunun 30. yılını kutlayacaklarını ifade eden Çelik, aynı yıl Ar- Ge Merkezi olmanın da planlarını yaptıklarını açıkladı. 

2016’da kurulu kapasiteyi 2 milyon adedin üzerine çıkarmakla birlikte ihracata ağırlık vermeyi planladıklarını ifade eden Çelik, “Yurtiçindeki rekabet koşulları ve TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle ihracat odaklı üretim planlıyoruz. Halihazırda ihracat payımız yüzde 70. Gelecek yıl bu oranı yüzde 80’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl mercek altına aldığımız Uzakdoğu, Güney Amerika ve Afrika pazarlarında gelecek yıl gelişmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl, 3 yılı kapsayacak bir yatırım fizibilitesi hazırladıklarını belirten Selçuk Çelik, “2016’yı da kapsamına alan bu çalışma ile 15 milyon dolarlık yatırım planladık. Yüzde 70’ini tamamladığımız bu projede, arsadan binaya ve makineye kadar pek çok yatırımdan söz etmek mümkün. Bursa OSB’de ocak ayında devreye almayı planladığımız 16 bin metrekarelik yeni üretim tesisi ile toplamda 32 bin metrekarelik alana ulaşacağız. Çalışan sayımız da 300’ün üzerine çıkacak” şeklinde konuştu. 

3 Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyoruz 

Gelecek yılın ikinci yarısında faaliyete almak hedefiyle çalışmalarına başladıkları Ar-Ge Merkezi projesinden de bahseden Selçuk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ar-Ge’de 14 olan istihdamı 30’un üzerine çıkaracağız. Ar-Ge faaliyetleri kapsamında mevcut ürün gamının yanı sıra farklı araç modelleri için de birtakım ürünler geliştiriyoruz. Önceki yıllarda 2 Ar-Ge projemizi hayata geçirmiştik. Geçen sene de 3 farklı devlet destekli projemizi tamamladık. Bu yıl Gazi Üniversitesi ile ortak bir SANTEZ projesi yürütüyoruz. Diğer yandan 3 yeni proje üzerinde daha çalışıyoruz. Bunlar, insan faktörünü ortadan kaldırarak, verimliliği artırmaya yönelik geliştirilen projeler. Hedefimiz Ar-Ge faaliyetlerimizle sektöre yenilik kazandırmak.” 2013 ve 2014 yıllarında 4 milyon TL’nin üzerinde Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiklerini de anımsatan Çelik, “Cironun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırdık. 2016 itibari ile bu payı yüzde 5’e çıkaracağız. Ar-Ge için yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayırdık” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir