Müsan, yeni pazar arayışında

Zırhlı araçlar üzerine yardımcı silah üreten Müsan yeni pazarlara odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

ANKARA - AR-GE, tasarım, mühendislik ve yazılım dahil tüm aşamalarını yüzde 100 yerli olarak gerçekleştirdiği, tank dahil zırhlı araçlar üzerindeki yardımcı silahlar üreten MÜSAN Makine, halen 10 olan ihracat yaptığı ülke sayısını 2019 yılında artırmayı öngörüyor.

Savunma sanayi alanında 35 yıldır Ar-Ge dahil çalışma yaptıklarını belirten MÜSAN Makine A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Biçkes, gizlilik anlaşmalı çok sayıda proje yürüttüklerini söyledi.

Tank ve diğer zırhlı araçların üzerine yardımcı silah üretimi yaptıklarını dile getiren Biçkes, yerli ve yeni yazılım teknolojileriyle geliştirdikleri ürünleri Türkiye yanı sıra 10 ülkeye daha ihraç ettiklerini anlattı.

Savunma sanayinde devletin destek mekanizmasının doğrudan nitelikli ürünlere yönelmesi gerektiğini vurgulayan Yavuz Biçkes, iyi bir envanter sistemiyle Türkiye’de üretimi yapılan ürünlere ise destek verilmemesini istedi. Biçkes, “Bir firma büyük emekler sarf ederek geliştirdiği ürünle ilgili bir bakıyorsunuz başka firma da teşvikle üretmeye başlıyor” diye konuştu.

Savunma sanayinde ana yüklenici şirketlerin, aldıkları işlerde alt yüklenicilere teknolojik olmayan üretim yaptırdıklarını belirten Yavuz Biçkes, bu yöntemle savunma sanayinin nitelik olarak gelişemediğini bildirdi.

Devletin alacağı radikal bir kararla, Türkiye’de üretim kabiliyeti bulunan ancak ithal edilen ürünlerin ithalatını yasaklamasını öneren Biçkes, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı dahil sektörde yerli üretimin ambargo dönemlerinde arttığını hatırlatırken, ithal edilen ürünü üretme başarısı gösteren firmalara da özel teşvik verilmesini önerdi.

Altay tankının da benzer hikaye ile çıktığına dikkat çeken Yavuz Biçkes, “Bu tarz ürünleri geliştirmemiz için yurt dışındaki ambargoları beklemeden kendi kendimize ambargo varmış gibi davranmamız ürünlerin yerlileştirilmesine hız kazandırır” ifadelerini kullandı.

Ürünlerini İngiltere dahil 10 ülkeye ihraç ettikleri bilgisini veren Biçkes, özellikle İngiltere’ye ihracat yapmalarının firma olarak savunma sanayi teknolojisinde geldikleri noktayı gösterdiğini belirtti.
Biçkes, AR-GE başarısının ürünün ortaya çıkmasıyla bitmediğini, oysa Türkiye’de ürünü satıp parası tahsil edilince her şey bitmiş gibi algılandığını söyledi.

MÜSAN’ın ihracatının proje bazlı ürünlerden oluştuğu bilgisini veren Yavuz Biçkes, “Her ülkeye aynı ürünü satmıyoruz. Aynı ürünü mühendislik ve tasarım aşamasında farklılık yaratarak üretip ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir