Naturel Ocak, ihracat ağını genişletiyor

Naturel Ocak, önümüzdeki yıl Rusya ve Rus Cumhuriyetlerini ihracat pazarına ekleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İkbal FİDAN

KAYSERİ - Değişen dünyamızın, çağdaş ve damak zevkine sahip insanlarına dinamik ürünler sunmayı hedefleyen Naturel Ocak, cam ankastre ocak, krom ve emaye ocak, klasik ocak ve fırın gibi mutfak gereçlerinde geniş bir yelpazede ürün çeşitliliği bulunuyor. Önümüzdeki yıl Rusya ve Rus Cumhuriyetlerini ihracat pazarına eklemeyi planlayan firmanın şu anda 50 ülkeye ihracatı var.

Naturel Ocak, sadece Türkiye değil, tüm dünya ülkelerine hizmet veriyor. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim ve pazarlama faaliyetlerini sürdüren firma, yurtiçi satışlarında inşaat ve yapı firmaları ile de projelere imza atıyor. Bu yıl içerisinde ülkenin dış ticaretine katkıda bulunmak için gayret ettiklerini söyleyen Naturel Ocak Satış ve Pazarlama Müdürü Mustafa Yayar, “ Bununla ilgili olarak fuar yatırımları ve yurtdışı seyahatlerimize hız verdik. Yılın ikinci yarısında ihracat satışlarımız beklediğimiz düzey ve oranlarda artış gösterdi. Her geçen gün hızlı bir şekilde büyümeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl, yurt içi satışlarımız yüzde 60, yurt dışı satışlarımız ise yüzde 40 civarındaydı. 2016 yılında yurt dışı satışlarımızı yüzde 60 seviyelerine çıkararak ülke ekonomisine döviz girişi sağladık. Gelecek yıl hedefimiz ise dış ticaret oranımızı ve ciromuzu yüzde 70’e çıkarmayı istiyoruz. Şu anda 50 ülkeye ihracatımız var. İhracat yoğunluğumuz Avrupa, Afrika, Arap coğrafyası ve Türkiye Cumhuriyetleri. Önümüzdeki yıl Rusya ve Rus cumhuriyetlerini de pazarımıza eklemeyi planlıyoruz” şeklinde ifade etti.

Mutfak gereçlerinde cam ankastre ocak, krom ve emaye ocak, klasik ocak ve fırın gibi geniş ürün yelpazelerinin bulunduğunu ifade eden Yayar, “Bu yıl üretim programımıza ankastre fırın eklemeyi planlıyorduk. Ancak yılın ikinci yarısında ülkemizde yaşanan olumsuz durumlardan dolayı erteledik. Bu projemizi yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Üretim süreçlerinde yaptığımız otomasyon yatırımları, nitelikli eleman istihdamı ile daha etkin ve verimli çalışarak her geçen ay üretim adetlerimizde ciddi artışlar oldu. Bu yıl ankastre satışlarımızda yurt içinde ciddi ilerleme sağladık. Ülkemizin önde gelen inşaat ve yapı firmaları ile işbirliği yaparak ciddi projelere imza atmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına önem verdiklerini kaydeden Yayar, çalışmalarıyla ilgili olarak patent, endüstriyel tasarım ve faydalı model başvuruları yaptıklarını belirtti. Bu yıl, İnox Orion ve Antares serilerimizi üretmeye başladıklarını söyleyen Yayar, “ Fuarlarda ve müşterilerimiz tarafından beğeni topladık. Bu beğenilerden dolayı yeni dizayn çalışmalarımız devam ediyor. Davlumbaz serilerimiz de kokuya duyarlı davlumbaz tasarlayarak fuarlarda ciddi anlamda beğeni topladık. Şirket olarak bir önceki yıl yapmış olduğumuz ankastre ürünlerde yenilik ve çeşitlilik ile satışlarımızı artırdık” diye ifade etti.

'Üretim çeşitliliğimiz ile çok farklı pazarlara girme şansı yakalıyoruz'

Katma değeri yüksek ürün üretiminde ciddi artışlar olduğunu vugulayan Yayar, geleneksel ürün üretiminde ve satışında düşüş yaşandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl Arap ülkeleri ve Türkiye Cumhuruiyetlerine yaptıkları ihracatta artış yaşadıkları bilgisini aktaran Yayar, “Bu yıl Avrupa pazarında yeni ülkelere girerek, şehrimizi ve ülkemizi yeni pazarlarda temsil etmenin sevincini yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl, ihracat anlamında bir önceki yıla gore yaklaşık yüzde 25 oranında artış sağladık. 2015 yılında üretilen ürünlerimizin yüzde 60’lık kısmı yurtdışına, yüzde 40’lık kısmı ise yurt içine gönderiliyor. İhracatımızı bu seviyelere çıkarmamızı sağlayan faktörler yenilikçi ve inovasyon ürünlerin üretimine ağırlık vermemiz, yurtdışında ki sector fuarlarına katılım ve fuarlarda temasa geçilen müşteri ile ziyaret program diyaloglarının kesilmemesi oldu” şeklinde konuştu.

Sektörde rekabetin yoğun olarak yaşandığını vurgulayan Yayar, Uzakdoğu'da bulunan üreticilerle de fiyat rekabeti yönünde zorlandıklarını ifade etti. Şöyle devam etti: “CE, CB, İSO ve TÜV gibi belgeler için yurt dışı firmalarına ciddi kaynaklar ve gözetim, denetim için başka yabancı kuruluşlara ciddi paralar ödeniyor. Bu değerlerin ülkemizde kalması adına, ülkemize ait belgelendirme kurumunun gerek belgelendirme gerek denetim, gözetim konusunda akredite olması gerektiğini düşünüyorum. Sektörde bir çok firma olmasına rağmen müşterilerimizin bizleri tercih etmesinin en büyük nedeni, butik ürün üretiyor olmamız. Pazarın ihtiyaçlarını zamanında görmemiz ve bu ihtiyaçlara hızlı bir şekilde dönüş yapmamız da müşterilerimizin bizi tercih sebebi. Bizi ayıran özelliğimiz ise saha analizlerini iyi yaparak, zamanlı müdahaleler ile sonuç odaklı çalışıyoruz olmamız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir