Netdirekt, Avrupa ve Ortadoğu'da hizmet verecek

Türkiye’de 4 ilde, Avrupa’da da İngiltere, Hollanda, Fransa, Romanya, Almanya olmak üzere 5 farklı noktada yer alan altyapıları sayesinde kullanıcıların internet sayfalarına daha hızlı ulaşmasını sağlayan Netdirekt, bu hizmetini Avrupa ve Ortadoğu’ya da yaygınlaştıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Kullanıcıların internet sayfalarına daha hızlı erişimini sağlayan CDN (İçerik Dağıtım Ağı) hizmeti veren Türkiye’deki 3 firmadan biri olan Netdirekt, bu hizmeti global hale getirme hedefiyle çalışmalarını hızlandırdı.

Veri merkezi işletmeciliği yaptıklarını, alan adı, hosting, kiralık sunucu ve sunucu barındırma, bulut, canlı yayın gibi internetle ilgili her türlü servisi verdiklerini belirten Netdirekt Satış ve Pazarlama Müdürü Kerem Copcu, “Firmamızı 2009’da ortağım Semih Alev ile birlikte kurduk. İzmir’in ilk veri merkeziydik. Türkiye’de bu hizmeti ilk veren firma olduğumuz için çok hızlı büyüdük. Şu an bu hizmet 2 firma tarafından daha veriliyor.

CDN, verinin kullanıcıya en yakın veri merkezinden aktararak bu içeriklerin en hızlı şekilde açılmasını sağlıyor. Böylece müşterilerimize ‘kesintisiz kolaylık’ sağlıyoruz. Türkiye’de 4 ilde, Avrupa’da da İngiltere, Hollanda, Fransa, Romanya, Almanya olmak üzere 5 farklı noktada kendi altyapımız var. Özellikle e-ticaret, haber ve spor alanlarında yoğun kullanıcıya sahip olan markalar bizi tercih ediyorlar” dedi. CDN hizmetini global çapta vermeyi hedefl ediklerini vurgulayan Copcu, “Özellikle Ortadoğu ve Avrupa’yı hedefl iyoruz. Avrupa’daki altyapımızı Avrupa’da yaşayıp Türkiye’deki kuruluşların internet sayfalarına girmek isteyen son kullanıcılar için kullanıyoruz. 2018’de CDN markasını, Avrupa ve Ortadoğu’da bir marka haline getirmek istiyoruz. CDN’de rakiplerimize göre en büyük avantajımız tüm altyapıyı kendimizin hazırlamış olması. Dışarıdan bir yazılım kullanmıyoruz. En küçük koduna kadar kendi ekibimiz tarafından geliştirildi. Bu nedenle müşterinin taleplerine göre gerekli adaptasyonları yapmak bizim için çok kolay. Yakın zamanda kalitemizi yabancı müşterilere de göstermek için bir satış organizasyonu kuracağız” diye konuştu.

Network çeşitliliğinde dördüncü sırada

İlk 5 yılda her yıl yüzde 100-200 arasında büyüme sağladıklarını ifade eden Kerem Copcu, “Türkiye’de sadece klasik veri merkezi işletmeciliği yaparak ayakta kalmanız zor. Biz bir kullanıcı için alan adı kaydından web sayfasına dönüşmesine, şirketlerin veri depolamasından o datanın güvenli şekilde saklanmasına kadar internetle ilgili bütün servisleri veriyoruz. Kardeş kuruluşumuz Netin firması İzmir, Aydın ve Denizli’de internet servis sağlayıcı hizmeti sunuyor. İştiraklerimizden olan İzmo Bilişim, mobil oyun geliştiriyor. İzmo’nun geliştirdiği Kafa Topu Oyunu dünyada 10 milyon kişi tarafından indirildi. Türkiye’de en fazla network çeşitliliğine sahip firmalar arasında Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un arkasından dördüncü sıradayız. Kuruluştan bu yana fiyat odaklı bir rekabete hiç girmedik. Müşterilerimiz rakiplerimizle bizi kıyasladıklarında sağladığımız ‘kesintisiz kolaylık’ın faydalarını dikkate alıyorlar” diye konuştu.

Hedef kampus modeline geçmek

Veri tabanlarında 25 bin kayıtlı kullanıcılarının olduğuna dikkat çeken Copcu, “Hosting sayısı olarak yüzbinlerce siteyi barındırıyoruz. 4 bine yakın sunucumuz var. Data merkezimizde doluluğumuz yüzde 80’e ulaştı. Bundan sonraki hedefimiz bu işi Avrupa’daki gibi yapmak. Avrupa’da data merkezi kavramı çok farklı. Büyük firmalar binayı yapıp, size odayı veriyorlar. Siz odaya kendi tesisatınızı kuruyorsunuz. Çok daha büyük bir yer yapıp bu modeli getirmeyi düşünüyoruz. Bu iş de büyük bir alan üzerinde kampus şeklinde yapılabilir. Sektör bu modelle daha hızlı büyüyecektir. Bu kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede olabilir” dedi.

“Leasing gibi donanım imkanı sunacağız”

Müşterilerinin en büyük sorunlarından birinin donanım sahibi olmak olduğunu belirten Copcu, “Müşterilerimiz ya bizim donanımımızı kullanıyorlar, ya da kendi donanımları ile bizden hizmet alıyorlar. Fiyatlandırma da ona göre oluyor. Biz de uzun vadeli kiralamalar yaparak, leasinge benzer bir sistemle müşterilerimizi destekleyeceğiz. Belli bir süre sonunda sunucu onların olacak. Bizim iş kolunda bu sistem ‘kullan senin olsun’ şeklinde adlandırılıyor. Bu amaçla 200 dolayında donanım aldık” diye konuştu.

"Kendi enerjimizi üretiyoruz"

3 yıl önce İzmir Kalkınma Ajansı’ndan destek alarak kendi rüzgar enerjisi türbinlerini kurduklarını dile getiren Kerem Copcu, şunları söyledi: “Bergama’daki 750 kVA’lık santralimiz geçen yıl üretime başladı. Yaklaşık 5 milyon TL’ye malolan santral, tükettiğimiz enerjinin yüzde 60’a yakın kısmını karşılıyor. Bunu maliyetlerimizi azaltma unsuru olması yanında biraz da sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Türkiye’de veri merkezi işletip rüzgar türbini olan tek işletmeyiz.”