Otokar'dan 1.6 milyar TL ciro
Otokar'ın cirosu 2016 yılında 1,6 milyar TL'ye yükseledi. Net dönem kârı ise 69,7 milyon TL oldu.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar'ın cirosu 2016 yılında yüzde 14 artış kaydedetti. Şirket açıklamasına göre, Otokar'ın 2016 Genel Kurul Toplantısı bugün gerçekleştirildi. Otokar, 2016 yılında cirosunu yüzde 14 artışla 1,6 milyar TL'ye çıkardı.
Genel Kurulda, ortak ve hissedarlara temettü dağıtılmasına karar verildi. Genel Kurul toplantısında alınan karara göre Otokar, 2016 yılı karından toplam 60 milyon TL tutarında brüt temettü dağıtacak.
Buna göre tam mükellef kurumlar ile Türkiye'de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığı ile kar payı elde eden dar mükellef kurum ortaklarına yüzde 250 nispetinde ve 1,00 TL nominal değerde bir adet hisse senedine 2,50 TL brüt=net nakit, diğer hissedarlara da yüzde 212,5 nispetinde ve 1,00 TL nominal değerde bir adet hisse senedine 2,125 TL net nakit temettü ödenecek. Temettü dağıtımları 31 Mart 2017'de başlayacak.
Ar-Ge'ye 10 yılda 388 milyon TL harcama yapıldı
Kuruluşundan bugüne sektörde birçok ilke imza atan Otokar, son 10 yılda cirosunun yüzde 4,1'ini Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine ayırdı. Otokar, toplamda son 10 yılda 388 milyon TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirdi.
Şirket, tasarladığı ürün ve alt sistemler için son 10 yılda toplam 269 patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurusunda bulundu. Sadece 2016 yılında 30 adet patent başvurusu gerçekleştirildi. 2016 yılı sonu itibarıyla toplam Ar-Ge merkezi çalışan sayısı 526 olarak gerçekleşti.
Otokar, 2016 yılında Borsa İstanbul'un belirlediği "Endeks Seçim Kriterleri” kapsamında değerlendirmeye tabi tutularak, 43 şirketten oluşan BIST Sürdürülebilirlik Endeksinde yer alan tek otobüs / kara araçları üreticisi oldu.
Otokar'ın Kurumsal Yönetim uygulamalarındaki faaliyetleri ve yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri AŞ tarafından "Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Raporu" çerçevesinde derecelendirme notu 9,33'e yükseldi.
"Teknoloji ihracatına başladık"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, ekonomik, siyasi ve dış ilişkileri etkileyen pek çok gelişmenin yaşandığı 2016 yılında Otokar'ın faaliyet gösterdiği pazarlarda yaşanan daralmalara rağmen başarılı bir performans sergilediğini belirtti. Görgüç, şunları kaydetti,
"Kullanıcılarımızı odak noktamıza taşıyarak ihtiyaç ve beklentilere uygun ürettiğimiz ürünler, Ar-Ge ve mühendislik kabiliyetimiz, deneyimli ve yetkin insan kaynağımız, güçlü satış ağımız 2016 yılında bizi başarılı finansal sonuçlarımıza taşıdı. 2 bin 990 araç üreten Otokar, Türk savunma sanayisinde en büyük özel sermayeli kuruluşu ve faaliyet gösterdiği otobüs segmentleri toplamında liderlik konumunu korudu.
Sadece ürün ihracatının tek başına yeterli olmadığı günümüzde, son 10 yılda cirosunun yüzde 4,1'ini araştırma ve geliştirmeye ayıran Otokar, global ölçekteki bilgi birikimi, mühendislik, Ar-Ge ve teknoloji transferi kabiliyeti ile de ön plana çıktı. Mühendislerimizce tasarlanan ürünlerimiz ve kabiliyetlerimiz uluslararası arenada yeni başarılar elde ediyor. 2016'da Sultan otobüslerimizin teknoloji transferi ile yurt dışında üretilmesine yönelik bir anlaşma yaptık. 2017'de bu anlaşmanın sonuçlarını alırken, Avrupa otobüs pazarındaki büyümemizi eş zamanlı sürdürmeyi amaçlıyoruz."
Teknoloji ihracatı alanında otobüs ile atılan adımların 2017 yılının başında savunma sanayisinde de devam ettiğini ifade eden Görgüç, Birleşik Arap Emirliklerinin 8x8 zırhlı araç ihtiyacı doğrultusunda, yerel ortaklarıyla birlikte kurulan Al Jasoor ortak girişim şirketinin geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri ile 661 milyon dolarında anlaşma imzaladığını hatırlattı.
Ürün, teknoloji transferi, danışmanlık ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde üretim gibi konuları içeren sözleşmenin aynı zamanda Türkiye savunma sanayisinin tek kalemde imzalanan en büyük anlaşması olduğuna vurgu yapan Görgüç, 2017 yılında Al Jasoor şirketi aracılığıyla anlaşma için gerekli hazırlıkları tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
"Altay ile yurt dışına ihracatta önemli bir sayfa açacağız"
Açıklamaya göre, Otokar'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Altay'ın, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen "Kabul Testleri", şubat ayı sonu itibarıyla başarıyla tamamlandı. Testler devam ederken, Savunma Sanayii Müsteşarlığından gelen talep üzerine, Otokar Ağustos 2016'da Altay'ın seri üretimi için son teklifini sundu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığının teklif konusundaki değerlendirmesinin beklendiğini bildiren Görgüç, şu ifadeleri kullandı:
"Şirketimiz, ülkemiz için stratejik öneme sahip Altay tankının seri üretimini de başarıyla gerçekleştirecek yetkinliklere sahiptir. Seri üretim için görevlendirilmeye hazırız. Bu proje ile ülkemiz savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamanın da ötesinde, Altay ile yurt dışına ihracatta önemli bir sayfa açacağımıza ve yeni pazarlara ulaşacağımıza inanıyorum."
Hangi otomobil ne kadar yakıyor?