Petkim'in kârı 12 kat arttı!

Petkim'in ilk çeyrekte net kârı 37.3 milyon lira ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petkim'in ilk çeyrek net kârı Avrupa piyasalarındaki iyileşmenin olumlu katkısı ve hammadde fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile yaklaşık 12 kat artışla 37.3 milyon lira oldu ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Şirket 2013 yılının tamamında 49 milyon TL net kâr açıklamıştı.

Şirketin dün akşam KAP'a gönderdiği ilk çeyrek mali sonuçlara göre satış gelirleri de yüzde 20 artışla 1.19 milyar lira oldu.

Reuters anketinde Petkim'in ilk çeyrekte hammadde fiyatlarındaki düşüşün olumlu etkisiyle net kârını yüzde 400 artırarak 15.6 milyon liraya yükseltmesi, satış gelirlerini yüzde 17.5 artışla 1.163 milyar liraya çıkaracağı tahmin ediliyordu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre ilk çeyrekte FAVÖK 81 milyon TL'ye ulaşırken, geçen yılın ilk çeyreğinde sıfıra yakın olan net kâr marjı yüzde 3.1'e çıktı.

FAVÖK marjı geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.4 iken bu oran yüzde 55 artarak yüzde 6.8'e yükseldi. Şirketin kapasite kullanım oranları da geçen yılın 5 puan üzerine çıkarak yüzde 86 düzeyinde gerçekleşti.

"Avrupa piyasalarında iyileşme önemli"

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut yaptığı yazılı değerlendirmede, yılın ilk çeyreğinde, sektördeki üreticilerin stoktan ziyade sadece ihtiyaçları kadar mal almaya başladığını anlatarak, Avrupa piyasalarında meydana gelen kısmi iyileşmenin özellikle plastik mamul üreten ve AB pazarını hedefleyen üreticilere daha olumlu etki yaptığını kaydetti.

Çin piyasasında polimer fiyatlarında dönem içinde görülen kısmi fiyat artışlarının, İran başta olmak üzere Ortadoğu ürünlerinin Türkiye'den ziyade Çin piyasasına yönelmesine neden olduğunu ifade eden Korkut, bu durumun Türkiye piyasasının daha dengeli hale gelmesini sağladığını belirtti. Korkut, Türkiye'nin ağırlıklı ihracat pazarlarından olan euro bölgesindeki büyüme tahminlerinin pozitif olmasının önümüzdeki dönemde Petkim'e olumlu katkılar sağlamasını beklediklerini söyledi.

"Yatırım harcamaları 58 milyon liranın üzerinde"

Korkut, 2014 yılı ilk üç aylık dönemde kapasite artışı, enerji ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yapılan yatırım harcamaları tutarının 58 milyon TL'nin üzerine çıktığını
söyledi. Petkim'in önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlanacak dört yatırımla daha fazla değer üreten bir şirket haline geleceğini söyleyen Korkut, şunları söyledi:

"Yılsonunda bitecek etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı yatırımlarıyla üretim kapasitesi yıllık 3.2 milyon tondan 3.6 milyon tona çıkacak. Gelecek yıl içinde faaliyete
geçecek Konteynır Limanı ile lojistik alanında gelir elde etmeye başlayacak. İlk fazı 2015 yılı içinde üretime başlayacak Rüzgar Elektrik Santraliyle de şirket, enerji verimliliği ve çeşitliliğini arttıracak. Aliağa Kompleksi'nde 15 ana fabrika ve 7 yardımcı tesisi bulunan Petkim'in, Etilen ve Saf Tereftalik Asit (PTA) fabrikalarında gerçekleştireceği kapasite artışı yatırımı toplamı 138 milyon dolara ulaşacak. APM Terminals ile birlikte Petlim Limanı'nı, Alstom şirketiyle Rüzgar Elektrik Santrali'ni tamamlayacağız."

Şirketin hisseleri 10:05 itibariyle yüzde 3.56 primle 2.91 liradan işlem görüyordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir