Petkim'in kârı yüzde 232 arttı

Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2013 yılını 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kâr rakamlarıyla tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şirketin net satış rakamı 4 milyar 159 milyon TL ile bir önceki yıla yaklaşırken 2012 yılına göre brüt kâr artışı yüzde 232’ye ulaştı. İç piyasanın yanı sıra 38 ülkeye 816 milyon dolar değerinde ihracat yapan Petkim’in kapasite kullanım oranı da yüzde 81.4 oldu.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, müşterilerle daha yakın ilişki kurma temeline dayalı pazar odaklı dinamik planlama stratejisinin sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi. Korkut, “Ciro ve pazar payından ziyade, kâr üretmeye odaklandık” dedi. Korkut, 2013 yılında yükselen döviz kurlarının piyasalarda belirsizliğe yol açtığını, bu belirsizliğin talepte dalgalanmalara neden olduğunu ve şirketler için kur zararlarının gündeme geldiğini belirtti. 2014 yılında ekonomide bir miktar kırılganlık beklendiğini kaydeden Korkut, “Bu yıl petrokimya açısından uluslararası piyasalar iyi görünüyor. Buna bağlı olarak biz de ihracat pazarlarını ve ihracat tutarını artıracağız. İç piyasada daha kırılgan,yüksek döviz hassasiyetinin öne çıkacağı bir yıl bekliyoruz. İç piyasadaki kırılganlık yerli üretici olarak bizim sanayiciler için kesintisiz ve güvenilir hammadde kaynağı olarak öne çıkmamızı sağlayacak. Döviz hareketleri bizim güvenli liman olma özelliğimizi öne çıkarıyor. Dalgalı kur ihracat potansiyelimizi arttıracak” dedi

Bu konularda ilginizi çekebilir