Philip Morris / Sabancı’dan yeni yatırım sinyali

Türkiye’ye bugüne kadar 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Philip Morris/Sabancı, yeni yatırımları hayata geçirmeye devam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Philip Morris/Sabancı’dan yeni yatırım sinyali geldi. Bugüne dek şirket olarak Türkiye’ye 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Enrique Jimenez, “Türkiye’deki istikrarlı ortam bizi yüreklendiriyor. Yeni yatırımları hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi. Jimenez, “Yakın dönemde yapmayı planladığımız yeni bir yatırım ile önümüzdeki üç yıllık dönemdeki ihracat hacmimizi önemli ölçüde artıracağımızı öngörüyoruz” diye konuştu. 2010 yılından bu yana ihracatlarını yaklaşık üç katına, ihracat gerçekleştirdikleri ülke sayısını da 22’ye çıkardıklarını söyleyen Jimenez, “2014 yılındaki ihracat tutarımız yaklaşık 160 milyon dolar oldu. 2015 ihracatımızı daha da yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Son 10 yılda 2 milyar $’lık tütün alımı

Philip Morris International’ın (PMI) Türkiye’den son 10 yılda 2 milyar dolar tutarında tütün alımı gerçekleştirdiğini aktaran Jimenez, “2009’dan bu yana ‘Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’ ile Adıyaman ve Hatay illerinde ihracata uygun kalitede ürün yetiştirilmesine destek veriyoruz. Program, ‘bilgi ve teknoloji transferi’, ‘iyi tarım uygulamaları’, ‘tütün tarımında çalışma prensipleri eğitimleri’ ve ‘sosyal projeler’ olmak üzere 4 temel uygulamadan oluşuyor. Yapılan kapsamlı çalışmalar sonucunda 2009’da Adıyaman’da 557 ton olan toplam tütün üretimi, 2014 yılında 2 bin 260 tona yükseldi. 2014 yılı itibarıyla Hatay’da toplam tütün üretiminde bin 588 tona ulaşıldı. Proje kapsamında, 2010-2014 döneminde Adıyaman’dan yaklaşık 5 bin, Hatay’dan ise yaklaşık 6 bin ton tütün alımı gerçekleştirildi. 20102014 yılları arasında bölgeden alınan tütünün yaklaşık yüzde 70’inden fazlası ihraç edildi. İhraç edilen tütünün değeri 46 milyon dolara ulaştı” dedi.

'Türkiye’deki verginin yüzde 4.4’ünü karşılıyoruz'

Türkiye genelinde doğrudan bin 650, direkt ve dolaylı olarak ise yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağladıklarını, 2014'te yaklaşık 12.5 milyar lira ÖTV geliri ettiklerini belirten Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Enrique Jimenez, şu bilgileri verdi: “Bu, toplam tütün endüstrisinin sağladığı ÖTV gelirinin yaklaşık yüzde 50’sinden fazlasına karşılık geliyor. Şirketimiz Türkiye’nin toplam vergi gelirinin yüzde 4.4’ünü tek başına karşılıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir