PrinTec’te hedef ‘yazılım butiği’ olmak

Geçen yıl aralık ayında faaliyete geçen PrinTec, başta bankacılık ve perakende sektörü olmak üzere ‘doğru’ yazılım için danışmanlık verecek. Ama PrinTec’te esas sesi enerji monitöring getirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

PrinTec Türkiye Ülke Müdürü Nazan Arıca, hedeflerinin finans, teknoloji ve perakende başta olmak üzere Türk şirketlerinin ‘yazılım butiği’ haline gelmek olduğunu söyledi. Prin- Tec’in 18 ülkede faaliyet gösterdiğini ve tüm grup için sinerji yaratabilecek satın alma fırsatlarına da bakacaklarını anlatan Nazan Arıca, olası bir satın alma için 2017’nin ikinci yarısını işaret etti. Arıca, PrinTec’in planları arasında iş ortaklarını yurtdışına taşımak olduğunu da belirtti.

18 ülkede faaliyet gösteren, 25 yıldır ağırlıklı olarak Balkanlar olmak üzere Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinde sistem entegrasyonu, işlem otomasyonu, çözüm tedariki ve danışmanlık hizmetleri sunan bir bilişim şirketi olan Printec, Aralık 2015’ten bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Şirketin Türkiye müdürlüğünü ise kartlı ödeme sistemlerinin deneyimli ismi Nazan Arıca üstlendi.

Atina Havalimanı’nın IT altyapısını yöneten, başta ödeme sistemleri olmak üzere birçok sektöre çözüm ortaklığı yapan Printec, Türkiye pazarına iddialı girdi. Printec, bankacılık ve finans sektörü için ATM ağları, POS ağları, e-ödeme uygulamaları, şube otomasyonları ve self-servis kiosklar üzerinden finansal teknoloji çözümleri sunuyor. Şirketin bankacılık ve finanstan sonra en çok çözüm sunduğu sektörler telekom, perakende ve enerji olarak sıralanıyor. Arıca, “İhtiyaç ve beklentilere göre hem sistem entegratörü, hem çözüm sağlayıcı hem de danışman pozisyonunda olabiliyoruz. Outsourcing (dış kaynak kullanımı) yoluyla da hizmet veriyoruz. Printec’i anahtar teslimi hizmet verebilen bir çözüm ortağı olarak nitelendirebilirsiniz” dedi.
Nazan Arıca, Printec’in çok kolay yerelleşebilen, bulunduğu ülkenin kurallarına, koşullarına göre ürün ve hizmetlerini adapte edebilen bir yapıya sahip olduğunu aktarırken, “Şirketlerin dijital dünyaya taşınmasında, CRM (müşteri ilişkileri yönetimi), verilerin depolanması, analizi yani veri madenciliği, fraud (sahtekarlık) önleme, kredi skorlaması ve müşteri kredibilitesinin ölçülmesi gibi konularda global partnerlerimizle birlikte ihtiyaca göre çözüm sunabiliyoruz” vurgusunu da yaptı.

Nazan Arıca, PrinTec’in hem donanım hem yazılımda bulunduğu pazarın dinamiklerine göre hizmet ürettiğini anlatırken “PrinTec, 17 ülkede donanım ve teknolojik danışmanlık hizmeti verirken Türkiye pazarına sadece teknolojik danışmanlığa odaklanarak girme kararı aldı. Dolayısıyla, aralık sonunda şirketi kurduğumuzda yazılım çözümlerine ve danışmanlığına odaklanacağız dedik ve daha bir yılımızı doldurmadan başta bankalar olmak üzere çok güzel bir müşteri bazımız oluştu. Bir numaralı hedefimiz, yazılım ihtiyacı olduğunda akla gelen ilk marka olmak. Biz bir yazılım butiği olmak istiyoruz. Her şirketin ihtiyacı olan yazılımı ve gereken danışmanlığı o şirkete özel çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dakika dakika enerji tüketimini takip ettirecek

Nazan Arıca, çok yakın bir zamanda enerji monitöring (uzaktan yönetim) adlı yeni bir ürün sunacakları bilgisini de verdi. Ürünü anlatırken “Bu global tarafta PrinTec’in bir iş ortağı Sennseone’ın bir ürünü” dedi ve şöyle devam etti: “Her bankacı şube başına kredi, her perakendeci metrekare başına satış ve karlılığını ezbere bilir. Türkiye’de enerji tüketimi bilinci son yıllarda arttı ama bunu daha da artırmamız lazım. Bizde bir enerji monitöring ürünü getirdik Türkiye’ye. İster bir süpermarket isterse bir banka şubesi olsun, anlık satışını bildiği gibi su, elektrik ve gaz tüketimini de anlık olarak takip edebilecek. Şube ya da bayileri arasında karşılaştırma yapabilecek. Ya da bir sitede, evinizde, otel ya da hastanede metrekare başına ne kadar enerji harcandığınızı takip edebileceksiniz. Bu konuda yapılan çalışmalar, sadece yüzde 5-8 arası enerji tasarrufuyla bile yılda inanılmaz bir seviyede maliyet avantajı yaratılabildiğini ortaya koyuyor. Artık gelir yaratımının yanında en büyük gider kalemini de yönetebileceğiniz bir yazılım. Enerji tarafında Türkiye’de yapılabilecek çok iş olduğuna inanıyoruz. Kurumlardan başlıyoruz ama bireylere kadar inmeyi planlıyoruz.”

Türkiye’de bir satın almaya sıcak bakıyorlar

PrinTec’in Türkiye’de bir satın almaya da sıcak baktığını kaydeden Nazan Arıca, olası bir alımın sadece Türkiye değil, grubun diğer ülkelerdeki operasyonlarıyla da sinerji yaratabilecek kapasite olması gerektiğini de vurguladı. Arıca, “Bu sene marka algısını kuvvetlendirmek istedik. Ama önümüzdeki seneden itibaren bir satın almaya imza atmak isteriz. Yavaş yavaş da bakıyoruz. PrinTec Türkiye’yi çok önemsiyor. Türkiye operasyonunu büyütmek ve buradaki birikimi yurtdışına taşımak istiyor” dedi.

Atina Havalimanı’nın altyapısını yönetiyor

Printec, bulunduğu her ülkenin önde gelen bankalarıyla, büyük perakende gruplarıyla iş yapıyor. Hatta havalimanı altyapısı yönetimi gibi kritik projeler de üstlenmiş durumda. Bir havalimanının 7/24 çalışabilmesi için gerekli altyapıyı yönetiyor. Nazan Arıca, bu konuda Atina Uluslararası Havalimanı’nı örnek verdi: “Printec, 13 binden fazla personelin görev yaptığı ve 2015’te yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet veren Yunanistan’ın en büyük havalimanında kullanılan bilgisayarların, kontuarların, geçiş kapılarının, check-in ve diğer amaçlarla kullanılan kioskların, bagaj izleme ekranlarının, havayolu idare ofislerinin, kısacası tüm IT altyapısını yönetiyor. Grubumuz daha önce Yunanistan’daki daha küçük havalimanlarında da uçuş bilgisi görüntüleme ve dijital sinyal sistemleri gibi bilişim projelerine imza attı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir