Rekabet sesten internete kaydı

Tüketiciler tercihini yaparken daha önce sesi ne kadar önemsediyse şu an internet paketlerini önemsiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, telefon kullanıcılarının artık operatör seçiminde internet paketlerini daha fazla dikkate aldığını belirterek, "Tüketiciler tercihini yaparken daha önce sesi ne kadar önemsediyse şu an internet paketlerini önemsiyor. Bu, müşterinin en önemli tercihi haline geldi" dedi.

Avea'nın 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Akdemir, mobil internet kullanımındaki artışa dikkati çekti.

Avea'nın, yılın ilk çeyreğinde 757 bin aboneyle 2007'den bu yana en yüksek büyümesini kaydettiğini belirten Akdemir, "Geçen yılı 3,838 milyon lira gelir ve 14,5 milyon aboneyle kapatmıştık. 2014'ün ilk çeyreğinde de toplam abone sayısını geçen yıla oranla yüzde 11 artırarak 15,3 milyona yükselttik. Numara taşımada son 8 çeyrektir sahip olduğumuz kesintisiz liderliği devam ettirerek, 2013'ün aynı döneminde 239 bine varan abone tabanı büyümesini, bu yıl 3 kat artırdık. İlk çeyreği 757 bin aboneyle kapattık" diye konuştu.

Avea'nın pazardaki gücünün sürdüğünü ifade eden Akdemir, şunları kaydetti:

"Toplam abone sayımız geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre yüzde 11 oranında arttı. Faturalı tabanımız yüzde 15, faturasız tabanımız ise yüzde 8 büyüdü. 2013'ü piyasadaki en yüksek faturalı oranına sahip şirket olarak kapatmanın mutluluğunu yaşarken, bu yılın ilk çeyreğinde kaydettiğimiz büyümeyle faturalı abone oranımızı yüzde 45,5'e yükselttik."

"Yılın ilk çeyreğinde net 698 bin kullanıcı, numarasını başka bir operatörden Avea'ya taşıdı"

Akdemir, son iki çeyrektir pozitifte olma başarısını gösteren tek operatör olduklarını belirterek, "Son 8 çeyrektir numara taşımada kesintisiz açık ara lideriz. İki yıldır numara taşıma kavramı Avea ile özdeşleşti. Yılın ilk çeyreğinde net 698 bin cep telefonu kullanıcısı, numarasını başka bir operatörden Avea'ya taşıyarak Avea'nın avantajlarla dolu dünyasının bir parçası oldu" değerlendirmesini yaptı.

Birçok alanda gerçekleşen yükselişin, gelir ve karlılığa da yansıdığını belirten Akdemir, "Gelirde güçlü ve istikrarlı büyümemizi sürdürürken' karlılığımızı da koruduk. 2014'ün ilk çeyreğinde gelirimiz 957 milyon lira olarak gerçekleşti. Ara bağlantı fiyat düşüşü söz konusu  olmasaydı gelirimiz yine çift haneli artarak yüzde 14'lük bir büyümeyle 1 milyar 43 milyon lira olarak gerçekleşecekti" ifadelerini kullandı.

Yılın ilk çeyreğinde elde edilen finansal sonuçlarla, diğer operatörlerin önüne geçtiklerini anlatan Akdemir, şunları kaydetti:

"Diğer operatör ilk çeyrekte 389 bin abone kaybı yaşarken, Avea 757 bin net abone kazandı. 407 bin  aboneyle, faturalı abonede 93 bin abonelik bir büyüme gerçekleştiren diğer operatörden 4,3 kat daha fazla bir büyüme kaydettik. Faturasız abonede ise diğer operatör 482 bin abone kaybı yaşarken, Avea olarak 351 bin abone büyümesine imza attık. Yüzde 45,5'lik faturalı abone oranımızla, diğer operatörün 5 puan üstünde bir oran gerçekleştirdik. Bu yılın ilk çeyreğini yüzde 4 gelir büyümesiyle, diğer operatörün 4 puan üzerinde kapattık. Data gelirimizdeki büyük artışla, diğer operatörden daha fazla büyüdük. Avea olarak biz yüzde 65'lik bir büyüme sağlarken, açıklama yapan diğer operatör 39 puan farkla yüzde 26 seviyesinde kaldı. Akıllı telefon sahiplik oranı yüzde 32 olan diğer operatörü, yüzde 42'lik bir oranla, bu alanda da geride bırakmış durumdayız."

"Mobil data gelirindeki yüzde 65'lik büyüme, büyümenin lokomotifi oldu"

Mobil datanın Avea'nın büyümesinde lokomotif görevi üstlendiğinin altını çizen Akdemir, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"Yeni nesil teknolojilere yaptığımız yatırımları tüm hızıyla sürdürürken, en hızlı interneti en uygun paket ve tekliflerle sunduk. Bu öncü çalışmalarımızın bir sonucu olarak data servis gelirimizi önemli ölçüde artırmayı başardık. Tüm bunların sonucunda, kullanıcı sayısı ve kullanımdaki artışla mobil data gelirimizde de yüzde 65'lik bir büyüme yakaladık. 2013'ün aynı döneminde yüzde 14 olarak gerçekleşen servis gelirimizdeki mobil data payı bu yılın ilk çeyreğinde yıllık 8 puan artışla yüzde 22'ye yükseltmiş durumdayız."

Avea'nın, akıllı telefon penetrasyonundaki liderliğini 10 çeyrektir kesintisiz sürdürdüğünü aktaran Akdemir, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 13 puanlık bir artışla penetrasyon oranını yüzde 42'ye yükselttiklerini belirterek "Çeyrek açıklamasını yapan diğer operatörlerden 10 puan öndeyiz" dedi.  

"Rekabet mobil internet paketleri ekseninde şekilleniyor"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akdemir, rekabetin artık mobil internet paketleri ekseninde şekillendiğini belirterek, "Tüketiciler tercihini yaparken daha önce sesi ne kadar önemsediyse şu an internet paketlerini önemsiyor. Bu, müşterinin en önemli tercihi haline geldi. '2014 Yılının en önemli haberi ne?' diye sorarsanız, bence budur" yorumunu yaptı.

Akdemir, sanal operatörlüğün Türkiye'de pastayı büyüttüğüne, bu tür iş birliklerinin artması gerektiğine de değindi.  

Yurt dışında internet kullanımıyla ilgili roaming kaygılarına ilişkin bir soru üzerine Akdemir, operatörlerin de bu fiyatların yüksekliği nedeniyle memnuniyetsizlik içerisinde olduğunu söyledi. Akdemir, "Özellikle mobil internet kullanımı arttıktan sonra, yurt dışı kullanımlardaki roaming fiyatlarının yüksekliği herkesi rahatsız ediyor. Sadece sizleri değil, bizleri de rahatsız ediyor. Onun aşağı çekilmesi noktasında AB'nin çok ciddi çalışmaları var. Hem ilgili sektör biriminin hem rekabet biriminin… Umarım bu çalışmalar olumlu neticelenir ve diğer tarafa da örnek teşkil eder" diye konuştu.  

Kredi kartı taksit sınırlandırmasının akıllı telefon satışlarının genelinde düşüşe yol açabileceğini belirten Akdemir, operatör tarafındaki satışlarda artış beklediklerini aktardı.

Akdemir, 4G altyapısının hazırlanmasında ortak kullanılabilecek altyapının paylaşımı ve frekans tahsisi konularına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu yıl içinde 4G konusunda sonuç beklemediğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir