Renault’nun yeni Megane Sedan’ı banttan indi, seri üretim başladı

2009'da Türkiye’de üretimi sona eren Megane Sedan'ın 7 yıl aradan sonra Türkiye’de üretimine başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Yeni Renault Megane Sedan’ın seri üretimine başlandı. Renault Grubu üretim platformları içinde Yeni MEGANE Sedan sadece Bursa’da üretilecek. Proje toplamında 500 bin adet üretilecek olan aracın yüzde 80’i ihraç edilecek.

Yeni Megane Sedan’ın seri üretim başlangıç töreni Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda yapıldı.

Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Renault Grubu Avrasya Başkanı Denis Le-Vot, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taş, OYAK Genel Müdürü Savaş Erdem, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tunç Başeğmez, Renault MAİS Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar, Oyak Renault yöneticileri ve tedarikçileri, Renault MAİS yöneticileri ve yetkili satıcıları katıldı.

700 kişilik ek istihdam

Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez, yeni Renault Megane Sedan için 200 milyon euroluk yatırım yapıldığını, üretimin 700 kişilik ek istihdam yarattığını söyledi. Yeni Megane Sedan’ın tüm dünyaya Oyak Renault’nun Bursa fabrikalarına üretilerek gönderileceğini belirten Başeğmez, “Hedeflenen toplam üretim miktarımız 500 bin adet, yılda 90 bin araç üretilecek. Ürettiğimiz araçların yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Diğer tüm ürünlerimizde olduğu gibi, Yeni Megane Sedan’ın da motor, vites kutusu ve yürüyen aksamları fabrikamız hatlarında üretiliyor. Bu bakımdan da, Türkiye’de hem karoseri hem de mekanik aksamın birlikte üretildiği tek binek otomobil fabrikasıyız. Bu da bize ayrı bir güç ve otonomi veriyor” dedi.

Karoseri ve yürüyen aksam yerli mühendislik

Yeni Megane Sedan’ın 45 yılda üretilen 20’nci yeni model olduğunu, son 25 yılda 16 değişik model ve araba ürettiklerini ifade eden Tunç Başeğmez, her 1,5 yılda bir yeni model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yerlilik oranının yeni modelde de yüzde 50’nin altında kalmayacağını belirten Başeğmez, fabrikada 6 bin 500 çalışan ile 3 vardiyada yılda 360 bin adet araba üretildiğini, 750 bin adet motor üretim kapasitesine ulaştıklarını, Bursa fabrikasında üretilen her 3 motordan ikisinin yurt dışına ihraç edildiğini dile getirdi. Tunç Başeğmez; “Yeni Megane Sedan’ın karoseri ve yürüyen aksamını oluşturan ve yerli olarak imal edilen parçalarının tamamı, Oyak Renault’nun mühendis ve teknisyenleri tarafından, altmışı aşkın yerli tedarikçimizle birlikte geliştirilerek endüstriyel seri üretim sürecine alındı. Oyak Renault, yerli otomotiv yan sanayini Renault Nissan İttifakı platformlarına dahil ederek, ülke ekonomisine ve yerli otomotiv yan sanayinin gelişmesine katkıda bulunmaya devam ediyor” diye konuştu.

Denis Le-Vot: Teşvikler yabancı yatıırmcıyı memnun etti

Renault Grubu Avrasya Başkanı Denis Le-Vot ise Renault Grubu olarak Türk ekonomisine ve Türkiye pazarına inandıklarını ve güvendiklerini vurguladı. Le-Vot, Renault’nun bugüne kadar Türkiye’ye 3 milyar dolardan fazla yatırım yaptığına değinerek şunları söyledi;

“Biliyoruz ki mevcut durum çok kolay değil. Özellikle tüketim, pazarların reaksiyonları konusunda belirsizlikler olabilir. Tüm bunlara rağmen Renault yatırrm planını değiştirmedi. Ümit ediyoruz ki durum kısa sürede normale dönecek. Bu da ülkenin ihracat gücünü ileriye taşıyacak. 9 Ağustos’ta yatırımları teşvikle ilgili çıkan yeni yasa biz yabancı yatırımcıları memnun etti. Bu önlemlerin devam edeceğine inanıyoruz. Türk ekonomisinin geleceğine bütünüyle inanıyoruz.”