Renault’dan dev motor atağı

Renault, 2015'te motor atağına geçiyor. Yeni bir elektrikli motorun yanı sıra 2 silindirli dizel ve LPG-benzinle birlikte çalışan motorlar devreye alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OTOMOTİV

Renault 2015'te hem elektrikli hem de konvansiyonel motorlarda yeniliklerle sahneye çıkacak. Markanın Paris yakınlarındaki İnovasyon Merkezi'nde bir grup medya mensubuna ilk kez gösterilen motor ve yenilikler önümüzdeki yıldan itibaren birçok modelde devreye girecek. Fransa'da üretilecek yeni elektrik motor mevcut olan gibi 66 kw güç üretiyor. Ancak bu motorun verimi ve menzil mesfesi eskisine göre yüzde 10 daha fazla. Marka yeni nesil çift yakıtlı benzinli/LPG opsiyonlu motoru da 2015'ikinci yarısında üretmeye başlayacak. Bu şekilde modern benzinli motorlara oranla yakıt harcaması yüzde 25 daha azalacak. Üzerinde çalışılan ve son aşamaya gelinen 2 silindirli yeni dizel motor da başta Twingo olmak üzere küçük modellerde yer alacak. 

Renault Mühendislik İnovasyonu Direktörü Remi Bastien tamamen yeni elektrikli motorla elektrikli araç stratejisini perçinlediklerini belirterek şunları kaydetti: "Daha kompakt bir motor elde etmek maksadıyla bileşenlerin entegrasyonu üzerinde çalışıldı. Aynı performans düzeyi için hacimler yüzde 10 azaltıldı. Böylelikle bu motor daha küçük otomobillerde kullanılabilecek. Daha düşük güç ve elektrik tüketimi ile şarj süreleri optimize edilmiş oldu. Söz konusu senkronize elektrikli motor 65kW güç ve 220Nm maksimum tork üretiyor. Tasarımcılar, düşük güç tüketen alt yapı (ev şebekeleri, 3 kW ve 11kW şarj noktaları için fl exi-şarj kablosu) kullanarak şarj sürelerini kısaltmak üzere elektronik yönetim sistemini daha da geliştirdi. İnvertör sisteminin kapsamlı bir şekilde yeniden tasarlanması sayesinde tasarımcılar verimliliği artırmayı ve elektrik enerjisi tüketimini düşürmeyi başardılar. " 

Çift yakıtlı benzinli/LPG'li motor 

Çift yakıt ile çalışan en son nesil 3 silindirli benzinli motor da markanın önemli yenilikleri arasında yer alacak. Önümüzdeki yılın sonlarına doğru modellere uyarlanacak söz konusu motor modern teknolojileri içeriyor. Euro 6b emisyon mevzuatına uygun. Motor benzinli versiyondan yaklaşık 700 euro pahalı olacak. 

Yetkililerin verdiği bilgiye göre önceki nesil LPG'li motorlar ile kıyaslandığında yakıt tüketimi açısından elde edilen kazanç % 20 civarında. Turbo itiş ve LPG basıncı arasındaki doğru dengenin elde edilmesiyle motor yönetim sistemi optimize edilmiş ve sürücü müdahalesi olmaksızın LPG modunun kullanımına imkan tanınmış. 4 zamanlı dizel motorların verimliliği % 35 düzeyinde kalırken iki zamanlı motorların verimliliği % 50 seviyesinde oluyor. Renault da başta Twingo olmak üzere küçük modellerine uyarlayacağı yeni küçük dizel motorunu geliştirme kararı almış. İki zamanlı bu motorun önemli bir avantajı da mevcut: hacim ve silindir sayısı azaldığı için kompakt boyutlar ve hafifl ik. Geliştirilen motor 40 kg daha hafif ve kompakt; böylelikle küçük otomobil platformlarına çok uygun.

Bu konularda ilginizi çekebilir