Sabancı 5 milyar TL'den fazla yatırım yapacak

Sabancı Holding 2017'yi 5 milyar liralık yatırım ve 3.5 milyar liralık konsolide karla kapattı. Bu yıl da 5 milyar TL'den fazla yatırım yapmayı hedefleyen Grup, konsolide büyüme oranını da formüle döktü. Sabancı 2018'de Türkiye'nin büyümesinin 2 katı artı enflasyon oranında büyümeyi öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Sabancı Holding'in 2017 yılı kombine net satışları yüzde 22 artışla 65 milyar 600 milyon TL, konsolide net karı ise yüzde 31 artışla 3 milyar 481 milyon TL olarak gerçekleşti. Kombine faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) ise, yüzde 34 artışla 15 milyar TL oldu. Grup, 2018 yılı için Türkiye'nin yüzde 5'in biraz üstünde büyümesini öngörürken, kendi büyümelerini de Türkiye'nin büyümesinin 2 katı artı enflasyon olarak formüle etti.

Sabancı Holding, 2017 yılı faaliyetlerini ve 2018 yılına yönelik hedef ve projelerini Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen’in katıldığı basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda konuşan Güler Sabancı, 2017 yılındaki başta jeopolitik gelişmelerin belirsizlik getirmesine karşın, dünyada güçlü bir büyüme trendini de beraberinde getirdiğini kaydetti. Gelişmiş ülkelerde enflasyonun yükselmesi beklenirken para politikalarının kademeli olarak normalleşmesinin gündemde olduğunu hatırlatan Sabancı, bu yılın başlarından itibaren dünyada büyümeyle ilgili olumlu seyir devam ederken, hisse senedi borsalarında ciddi sayılabilecek bir düşüşün yaşandığını kaydetti. Bu tablonun hisse piyasalarında yaşanan düşüş, reel ekonomilerdeki büyüme performansı ile mali piyasalardaki gelişmelerin zaman zaman çok ayrı yönde seyredebileceğini gösterdiğini kaydeden Sabancı, şöyle devam etti: "Gelecekle ilgili çok çeşitli fikirler, senaryolar ve belirsizlikler olsa da, son zamanlarda teknoloji fırsat mı? Tehdit mi? tartışması fırsattan yana ağırlık kazandı. Kendilerine tekno-iyimserler denilenlerin sayısı giderek artıyor. Tekno-iyimserler, yeni teknolojilerin artık verimlilik ve yeni iş modelleri üzerinde uzun zamandır beklenen pozitif artışı tetiklediğini görüyorlar. Tüm bunların etkisi ile dünya ekonomilerinde parlak bir büyüme dönemine girildiği görülüyor."

Dijitalleşme en çok sanayi ve üretime etki ediyor

Sabancı, bugün dünyanın dijitalleşme üzerinde döndüğünü belirterek, dijital devrime dikkati çekti.

Sanayi 4.0’dan yapay zekalara, big datadan, robotics’e olağanüstü bir dönüşümün yaşandığını anlatan Sabancı, şunları kaydetti: “Dijitalleşmenin en büyük etkisi sanayi ve üretimde görülüyor. Sektörler iç içe geçiyor, sınırlar kalkıyor ve yeniden tanımlanıyor. Böyle bir dünyada biz de Sabancı olarak yeni bir etap koşuyoruz. ‘Yeni Neslin Sabancısı olarak tanımladığımız bu yeni vizyonda, elbette odağımızda teknoloji ve dijitalleşme var. Bu vizyon bizim için, katma değerli üretimden, yeni iş alanlarına dijital dönüşümün dokunduğu her noktada değişimin öncüsü olma anlamına geliyor. Dijital dünyaya uyumlu bir yol haritasını önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimizi umuyorum.”

Sabancı'nın ardından söz alan Mehmet Göçmen ise, Holdingin 2017 finansal sonuçlarını aktardı.

Temettü oranını yüzde 50 artırdı

Göçmen, “Holdingin 2017 yılı kombine net satışları yüzde 22 artışla 53.8 milyar TL'den 65.6 milyar TL'ye, konsolide net karı ise yüzde 31 artışla 2.7 milyar TL'den 3.48 milyon TL'ye yükseldi. Bir önceki dönemde 11.2 milyar TL olan kombine FAVÖK ise, yüzde 34 artışla 15 milyar TL oldu” bilgilerini verdi. Sabancı Holding’in temettü politikasında değişikliğe gideceklerini anlatan Göçmen, “Enerjisa Enerji’nin de temettü dağıtabilir hale gelmesiyle, Topluluk şirketlerimizin temettü potansiyelleri arttı. Biz de, ‘değer yaratma’ misyonumuzdan, hareketle politikamızı gözden geçirdik. Buna göre, 2018’de dağıtılacak temettü oranı 2017’nin yüzde 50 fazlası olacak.” dedi.

Türkiye'nin 2018 yılında yüzde 5 civarında büyüyeceğini öngördüklerini anlatan Göçmen, Sabancı'nın büyüme hedefinin de Türkiye'nin büyümesinin 2 katı artı enflasyon olduğunu açıkladı. Göçmen, enflasyonun da yılın genelinde çift haneli olabileceğini söyledi. 2017 yılında grup olarak 5 milyar TL'nin üstünde yatırım yaptıklarını kaydeden Göçmen, bu yıl da buna yakın bir yatırım planları olduğunu ifade etti.

"Masamda çift haneli proje var"

Yeniden yapılanma sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından, 2018 yılının Şubat ayında, EnerjiSA Enerji’yi yaklaşık 5 kat gibi rekor bir talep ile halka açmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, bu halka arzın şimdiye dek özel sektör tarafından gerçekleştirilen TL bazında en büyük özel sektör halka arzı olduğunu kaydetti. EnerjiSA dağıtım ve perakende şirketinin halka arzından gelen 1,5 milyar liraya yakın kaynağı EnerjiSA Üretim şirketinde kullanacaklarını bildiren Göçmen, “EnerjiSA’yı 2019 sonuna kadar halka arza hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun detayları önümüzdeki günlerde paylaşılacak” diye konuştu. Hedeflerinin tüm şirketlerin halka arz edilmesi olduğunun belirten Göçmen, şu an portföylerindeki şirketlerin yaklaşık yüzde 20 kısmının arz edilmemiş olduğunu belirtti.

Sürekli olarak yeni iş alanlarına baktıklarını ifade eden Göçmen, şirket satın alma konusunda 2 haneli proje sayısının masasında olduğunu fakat telekomünikasyon sektörünün bunlar arasında olmadığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir