Sabancı'dan 1.9 milyar lira net kâr

2012 yılında yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini belirten Sabancı Holding CEO'su Kurtul, toplam yatırımları 2 milyar dolar olarak planlandıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding, 2011 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 13 artış ile 1 Milyar 878 Milyon TL net kar elde etti.

Sabancı Holding'in, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle sona eren yıla ait konsolide mali tablolarında, satışları 22 Milyar 408 Milyon TL olarak gerçekleşti. Sabancı Holding banka dışı şirketlerinin konsolide satışları ise aynı dönemde yüzde 25 oranında arttı.  Konsolide faaliyet karı 4 Milyar 398 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding'in toplam varlıkları 31 Aralık 2011 tarihinde, geçen yıla göre yüzde 16 artış ile 151 Milyar 114 Milyon TL'ye, ana ortaklığa ait özkaynakları ise yüzde 6 artış ile 13 Milyar 900 Milyon TL'ye ulaştı.

2011 yılı sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdi: "2011 bizim için büyüme, karlılık ve yatırım yılı oldu. Sabancı Holding hızlı büyümesini devam ettirerek, konsolide satışlarını önceki yıla göre yüzde 15 artırdı. Banka dışı şirketlerimizin satışları 2010 yılına göre yüzde 25 artarak 11 milyar 220 milyon TL, faaliyet karları ise yüzde 136 artarak 1 milyar 41 milyon TL olarak gerçekleşti. 2011 yılını banka dışı şirketlerimiz yüksek büyüme ve karlılıkla tamamladılar.

"Sanayi şirketlerimiz başarılı bir performans sergiledi"

Zafer Kurtul, sanayi şirketlerinin kapasite kullanım oranlarını artırdığını, fiyat ve hammadde marjlarını çok iyi yönettiklerini ve ürün portföyünü geliştirdiklerini vurgulayarak, büyüme ve karlılıklarını yükselttiklerini belirtti. Grup şirketlerinin geçen yıl içinde birçok yenilikçi girişim yaptığının da altını çizen Kurtul, Kordsa Global şirketinin İzmit'teki Ar-Ge merkezi ile 3 yeni ürün ticarileştirmesini ve Brisa'nın lastik.com.tr web sitesi üzerinden Türkiye'de ilk on-line lastik satış ve hizmet veren şirketi olmasını örnek olarak gösterdi. Kurtul "Sanayi şirketlerimiz bu yaklaşımlar ile satışlarını önceki yıla göre yüzde 35, faaliyet karlarını ise yüzde 88 arttırdılar" dedi.

"Enerjisa yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor"

Kurtul şöyle devam etti: "Enerjisa elektrik üretiminde hedeflediği yüzde 10'luk pazar payını yakalamak için 2011 yılında da yatırımlarını devam ettirdi. Enerjisa Üretim Şirketi 2010 yılında devreye giren Avrupa'nın en verimli gaz santralleri arasında yer alan Bandırma'dan sonra 2011 yılında da Hacınınoğlu ve Menge Hidroelektrik Santralleri ile Çanakkale Rüzgar Santrali'ni devreye alarak 2011 sonu itibariyle kurulu gücünü 1.653 MW'a çıkardı.

2011 yılında alınan lisanslar ile Enerjisa Üretim Şirketi'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisansları 2.358 MW'a çıktı."
Yerli enerji kaynaklarını geliştirme sorumlulukları olduğunu belirten Kurtul, bu konuya verdikleri önem çerçevesinde kömür, hidrolik ve rüzgar enerjisine dayalı sekiz yeni santralin inşaatına başladıklarını da sözlerine ekledi. 

Kurtul ayrıca Enerjisa'nın sahip olduğu projelerin finansmanı için de önemli bir adım atarak 2011 yılında 700 Milyon Euro'luk finansman paketini imzaladığını belirtti.
Projelerle ilgili bu çalışmalara ek olarak Enerji Grubu'nun dikey entegrasyon ve optimizasyon stratejisine uygun olarak Enerjisa A.Ş. çatı şirketinin kuruluş çalışmalarının 2011 yılında tamamlandığını anlatan Kurtul şöyle devam etti:

"Yüzde  55 ile bilinirliği en yüksek özel enerji şirketi olan Enerjisa, geçtiğimiz yıl 7 ilde 6.6 milyonu aşkın kişiye elektrik hizmeti sunan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin Enerjisa marka dönüşüm sürecini de tamamladı.
Enerji iş alanımızda 2011 satışlarımız önceki yılın yüzde 29, faaliyet karımız ise yüzde 226 üzerinde gerçekleşti. Operasyonel karımızdaki bu yüksek artışın temel sebepleri, santrallerimizin yüksek verimliliği ile 2011 yılında devreye giren hidroelektrik ve rüzgar santrallerimizin karlılıktaki olumlu etkisi oldu."

"Çimentoda büyüme fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyoruz"
 
Kurtul, Çimento Grubu şirketlerinin hem fiyatlarını iyileştirebilmeleri hem de daha verimli çalışmaları neticesinde, Çimento Grubu satışlarının yüzde 16, faaliyet karının ise yüzde 23 arttığını belirtti.
Dünya'da birçok çimento şirketinin içinde bulundukları sıkıntılar ve yüksek borçluluk düzeylerinin,  Sabancı Çimento şirketleri için bölgesel büyüme fırsatları yarattığına dikkat çeken Kurtul, yakın coğrafyadaki büyüme fırsatlarının değerlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Kurtul, yüzde 18 pazar payının olduğu yurtiçinde de büyüme fırsatlarını değerlendirdiklerini ve  2012'de Çimsa'nın 25 milyon Euro karşılığında Afyon Çimento'nun %51'ini satın alınması için Rekabet Kurumu'nun onayına başvurduğunu anımsattı.

Zafer Kurtul sözlerini şöyle devam ettirdi: "Çimento şirketlerimiz 2011 yılında sürdürülebilirlik konusunda da önemli adımlar attılar. Akçansa Türkiye'nin ilk atık ısı tesisini devreye sokarken, Çimsa da başladığı atık ısı yatırımını 2012'nin ikinci çeyreğinde devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu tesisler şirketlerimizin elektrik tüketimlerinde önemli tasarruflar yapmalarını sağlayacak."

Teknosa'nın halka arzını 2012'de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz

Zafer Kurtul şöyle devam etti: "Elektronik perakendeciliği sektörünün tartışmasız lideri Teknosa çok başarılı bir yılı daha geride bıraktı. Teknosa'nın satışları 1.7 milyar TL'ye, satış alanı ise 128 bin metrekareye ulaştı.  2011 yılında ABD'li Best Buy'ın Türkiye'de faaliyet gösteren iştirakini satın alarak sektördeki lider pozisyonunu pekiştiren Teknosa, ileride çıkabilecek yeni konsolidasyon fırsatlarını da değerlendirmeye devam edecek. Hem büyüme hem de karlılık açısından çok başarılı Teknosa'da 2012 yılında başlayan halka arz sürecini önümüzdeki aylarda tamamlamayı hedefliyoruz."

2012 yılında karlı büyümemizi devam ettireceğiz

2012 yılında dünyada büyümenin geçen yıla göre yavaşlayacağı öngörüsünün hakim olduğunu belirten Kurtul, ülkemizin siyasi ve ekonomik istikrara bağlı olarak 2012'de %4 büyüyeceğini öngördüklerini belirtti. Kararlı ancak aynı zamanda da temkinli olarak hedefleri doğrultusunda ilerleyeceklerini söyleyen Kurtul sözlerini şöyle tamamladı: "2012 yılında da yatırımlarımızı hız kesmeden devam ettireceğiz. Enerji yatırımlarımız kararlılıkla devam edecek, sanayi şirketlerimizdeki yatırımlarımıza da hız vereceğiz.  2012 yılında şirketlerimizin toplam yatırımları 2 Milyar ABD Doları olarak planlandı. "Yükselen Türkiye'nin Sabancı'sı" olarak ülkemiz ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak yatırımlarımıza devam edeceğiz.

2012 yılında inovasyon, teknoloji ve insan kaynaklarımıza yine önem ve öncelik vereceğiz. Hedef müşteri ve piyasalara yoğunlaşarak, verimlilik ve maliyet kontrolümüzü iyileştirerek, stratejik yatırımlarımıza devam ederek ve risklerimizi de etkin bir şekilde yöneterek karlı büyümemizi devam ettireceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir