Sabancı'nın 2015 hedefi belli oldu

Sabancı Holding, sanayi grubunda 2015'te yüzde 15 artışla 6 milyar TL'nin üzerinde ciro, 460 milyon TL'nin üzerinde yatırım hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, 2014 cirosunun 5.2 milyar lirayı aşması beklenen sanayi grubunun 2015'te 6 milyar liranın üzerinde ciro hedeflediğini; büyük bölümü Kordsa ve Brisa'ya yönelik olmak üzere 460 milyon liranın üzerinde de yatırım planladıklarını söyledi.

Sabancı Holding sanayi grubu bünyesinde Kordsa Global, Brisa, Yünsa, Temsa Otobüs, Temsa İş Makinaları ve Temsa Motorlu Araçlar bulunuyor.

Sanayi grubunun, Sabancı Holding'in banka ve iştirakleri dışarıda tutulduğunda net aktif değerinde yüzde 15 civarı payı bulunuyor.

Sabancı Holding sanayi grubunun 2014 değerlendirmesi ve 2015 hedeflerine ilişkin dün akşam düzenlenen toplantıda konuşan Pekarun, "Sanayi grubu 2014 kombine cirosunu yüzde 15, kârlılığını da yüzde 40'ın üzerinde artırmayı öngörüyor. 2014 ciromuzun 5.2 milyar TL'yi aşması bekleniyor. Bu büyüme ivmemizi 2015'te de devam ettireceğimizi öngörüyoruz. 2015'te 6 milyar liranın üzerinde ciro hedefliyoruz" dedi.

Pekarun'un verdiği bilgiye göre; 2014 ciro gerçekleşmesine, kısa bir süre bir süre önce satış anlaşması imzalanan Sasa'nın rakamları dahil edilmedi.

Sabancı Holding, sanayi grubu çatısı altında faaliyet gösteren Sasa Polyester'deki yüzde 51 hissesinin 102 milyon dolara Erdemoğlu Holding'e satışı için geçen hafta hisse devir anlaşması imzalamıştı.

Sanayi grubunun cirosunun yarısının iç satışlar, yarısının da yurtdışı satışlardan elde edildiğini belirten Pekarun, 2015'te öngörülen ciro büyümesinin nereden kaynaklanacağı ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: "2015'teki büyümemizin yüzde 75'i mevcut ana işlerimizden gelecek. Yüzde 25'i ise ana faaliyetimizin yanındaki yan sektörlerden gelecek. Büyümemizi yüksek katma değerli yeni iş modelleriyle gerçekleştireceğiz."

Pekarun, ana faaliyet alanı naylon, polyester ve kord bezi olan Kordsa'nın yapacağı kompozit yatırımını buna örnek olarak gösterdi.

Kordsa, Teknopark İstanbul'da "Kompozit Teknolojiler Mükemmeliyet Merkezi" inşaası ve ilgili merkezin kurulumu için 65 milyon TL bütçe ayrılmasına onay duyurmuştu.

Pekarun, yatırım planları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, "Sanayi Grubu 2014 yılında 420 milyon liralık yatırım yaptı. 2015 için 460 milyon liranın üzerinde yatırım planlıyoruz" dedi ve ekledi: "Planladığımız yatırımın önemli bölümü Kordsa ve Brisa'ya yönelik olacak. Bu iki şirketin grup cirosunda yüzde 60-65 payı bulunuyor. 2015 için planladığımız yatırımın ise yüzde 80'den fazlası bu iki şirkete yönelik olacak. Kordsa'nın kompozit yatırımı, Brisa'nın da fabrika yatırımı en büyük payı alacak."

Pekarun, yatırımların nasıl finanse edileceği ile ilgili soru üzerine, "Şirketlerimizin borçlanma kapasitesi ile rahatlıkla finanse edebiliyoruz" dedi.

Pekarun, bir başka soru üzerine de, sanayi grubu bünyesindeki şirketlerin tahvil ihraç planı bulunmadığını söyledi.

Sanayi grubunun önceliğinin kendi içinde organik olarak büyümek olduğunu ifade eden Pekarun, Temsa Otobüs'te olası bir hisse satışının gündemde olup olmadığı ile ilgili soru üzerine de, "Temsa kesinlikle satılık değil... Çok zor bir yeniden yapılanma sürecinde geçti ve çok uzun süredir ilk kez iki yıl üst üste kâra geçti" diye konuştu.

Pekarun, sanayi grubu bünyesinde 2014'te 10,300 olan istihdam sayısının da 2015'te 10,700'e çıkacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir