Sabancı'nın net kârı 1.73 milyar lira

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Holding'in net karı 1 milyar 731 milyon lira oldu. 2013 yılında Sabancı Holding'in konsolide gelirleri, 2012 yılına göre yüzde 15 artarak 24 milyar TL'yi aştı.

Aynı dönemde Sabancı Holding, 4 milyar 859 milyon TL konsolide faaliyet karı elde ederken; net karı 1 milyar 731 milyon TL oldu.
Sabancı Holding'in toplam varlıkları 2013 sonu itibarı ile 206 milyar TL'yi, ana ortaklığa ait konsolide sermayesi ise 17 milyar TL'yi geçti.
2013 yılı sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdi:

"2013'te küresel ekonomik büyüme beklentilerin altında kaldı. Büyüme yüzde 3 ile 2012 düzeyine yakın gerçekleşti. Mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası (FED)'nın parasal genişlemeyi aşamalı olarak durdurma kararını açıklaması neticesinde gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarının başlamasıyla yüksek cari açığını dış kaynaklarla finanse eden Türkiye için şartlar daha zorlu hale geldi. Haziran'dan bu yana artan siyasi tansiyon, kur ve piyasa faizlerinde yüksek oranlı artış yaşanmasına sebep oldu. TL'deki değer kaybının etkisi ile enflasyon yükseldi.  Bu dönemde, Sabancı Holding 2013'te büyüme hedeflerini gerçekleştirdi ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdü.

2013'te aramıza 1.350 yeni arkadaşımızın katılmasıyla  59 bin kişiye ulaşan çalışanlarımızla ve Sabancı Topluluğu olarak, ülkemiz istihdamına katkımızı sürdürüyoruz. Ayrıca bu yıl içinde yaptığımız 4 milyar TL'ye yakın toplam sabit kıymet yatırımlarımızla da işgücüne katkı sağladık.
Sabancı Topluluğu olarak 2013 yılını başarılı bir şekilde tamamlamamıza katkı sağlayan önemli gelişmelere bakarsak Enerjisa, özelleştirme sürecinde 3 milyar dolar'a yakın bedelle AYEDAŞ ve Toroslar dağıtım bölgelerini satın aldı. Bunlar, Topluluğumuzun tarihindeki en büyük satın almalardır. Yaptığımız satın almalarla elektrik perakende pazar payımız yüzde 20'yi geçti. Kurulu gücünü 2.500 Megawatt'in üzerine çıkaran Enerjisa, böylelikle Türkiye'nin en büyük entegre elektrik ve dağıtım şirketi haline geldi. Faaliyette olan 12 hidroelektrik, 3 rüzgar santralimiz sayesinde ülkemiz için çok önemli olan cari açık sorununa olumlu katkı yapmaktayız.

Bu yıl ayrıca, Carrefoursa'da çoğunluk hisseleri satın alarak yönetimi devraldık. Sahip olduğumuz yerel bilgi, tecrübe ve güçlü yönetim kadrolarımızla öncelikli hedefimiz, müşterilerimize mükemmel hizmet sunmaktır. Carrefoursa'da yeni mağazalar da açarak toplam ciromuzu önümüzdeki 3 yılda 2'ye katlamayı hedefliyoruz.

Sabancı Topluluğu olarak ana stratejimiz, şirketlerimizin sürdürülebilir büyümelerini gerçekleştirmek ve içinde bulundukları sektörde en fazla değer yaratan şirketler olmalarını sağlayarak ülkemiz ekonomisine katkı yapmaktır. 2014'de de çalışmalarımızı bu stratejimiz doğrultusunda yürüteceğiz.

Başarımızda en büyük pay çalışanlarımıza aittir. Çalışanlarımıza, müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve hissedarlarımıza elde ettiğimiz sonuçlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum".