Sabancı’dan sanayiye 500 milyon lira

Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, Avrupa’da siparişlerde toparlanmanın başladığını belirterek, “Bu yıl 500 milyon lira yatırım yapacağız, yeni sanayi devrimine biz Sabancı olarak hazırız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN 

İSTANBUL - Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun, 2013 yılında yaklaşık 200 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini, 2014 yılı için ise 500 milyon liralık yatırım planladıklarını açıkladı. 3D yazıcılarla dünyada yeni bir sanayi devriminin başladığını söyleyen Pekarun, “Biz inovasyona yatırımımız ve kurumsal girişimci olma vizyonumuzla bu yeni döneme hazırız” dedi. 

Pekarun, 2013 yılı değerlendirme toplantısında, Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun 2013 yılı cirosunun 5,5 milyar lirayı aşmasının beklendiğini, 2014 yılında ise 6,5 milyar liranın üzerinde ciro hedefl ediğini belirtti. Bu yıl içinde planlanan 500 milyon dolarlık yatırımdan ağırlıklı olarak Brisa’nın Aksaray’daki ve Kordsa’nın Endonezya’daki yatırımının pay alacağını ifade eden Pekarun, şu anda organik büyümeye ağırlık verdiklerini dile getirdi. 

Pekarun, bu yatırımlarla istihdamlarının yaklaşık yüzde 6 artacağını ve 2014 yılında bütün sanayi şirketlerinin toplamında 11 bin 700 çalışan sayısına ulaşacaklarını söyledi. Grup şirketlerinden dünyanın önde gelen endüstriyel naylon, polyester ve kord bezi üreticisi Kordsa Global’in Türkiye patent liginde ilk 10’da yer aldığını ifade eden Pekarun, 2013 yılında geliştirdiği yeni ürün sayısını 12’ye, bunlardan elde edilen cirosunu ise 26 milyon dolara ulaştıran Kordsa Global’in 2017 hedefinin ise 17 yeni ürünle 150 milyon dolar ciro olduğunu aktardı. Yünsa İtalyanlardan pay kaptı Mehmet Pekarun, Bridgestone, Lassa, Otopratik, Propratik, Profleet, Mobilfix ve Bandag markalarını çatısı altında bulunduran Brisa’nın ise servis yaklaşımlarıyla yenilikçi bir şirket olduğunu söyledi. Avrupa’nın en büyük yünlü kumaş üreticisi unvanıyla kendi alanında dünyanın ilk 5 firması arasında yer alan Yünsa’nın en hızlı büyüdüğü segmentin A+ ve A segmenti olduğuna işaret eden Pekarun, “Bu segmentte fiyatlar 30 dolar/ metre seviyesinde bulunuyor. 

İtalyanlar’dan pazar payı alıyoruz. Geçen 2 sene Avrupa pazarında yavaşlama varken Yünsa Avrupa’da cirosunu büyüttü ve karlılığı da arttı, çünkü üst segmentler daha karlı” dedi. Toplam 412 adet Temsa otobüsünün ABD yollarında bulunduğunu ve burada yüzde 7 pazar payı elde ettiklerini aktaran Pekarun, Temsa’nın 2014 yılında ABD pazarına 60 milyon dolar ihracat hedeflediğini de kaydetti. 13 Mart'ta Japon Konseyi ile toplanıyoruz Hem yeni pazarların oluştuğunu hem de Avrupa’nın yavaş yavaş geri geldiğine işaret eden Pekarun, “İhracatçı firmalar için gelişmiş pazarların hızlandığı bu dönem, güzel bir dönem” dedi. Pekarun, Temsa Otobüs için ana pazarın Amerika olduğunu belirterek, “Avrupa’da da güçlü bir pozisyonumuz var. 

Şimdi Euro 6 geçişine adapte ettiğimiz yeni ürünlerle Avrupa’da da senenin ikinci yarısından itibaren pazarın geri gelişiyle biz de iddialı olacağız” diye konuştu. Yabancılarla ortaklık yapan bir grup olarak, yabancıların Türkiye’deki son gelişmelere nasıl baktığına ilişkin sorumuza ise Pekarun, “Ben Türk-Japon İş Konseyi Başkanıyım. İnisiyatif aldık, Ali Babacan da destekledi, 13 Mart’ta Türkiye’deki Japon yatırımcılara yönelik bir toplantımız olacak. Bu dönemlerde iletişim çok önemli. Sessizlik belirsizliği artırıyor” yanıtını verdi. “Esas olan değişkenliği iyi yönetebilmek” Pekarun Türkiye’deki son siyasal gelişmelerin işe etkisine dair bir soru üzerine, “Sektörde kısa vadede her zaman değişkenlik olabiliyor. Yatırım planları mutlaka orta ve uzun vadeli kurgulanmalı. Sabancı Holding olarak Türkiye’nin potansiyeline çok inanıyoruz. İş dünyası için öngörebilmek çok önemli. Öngöremediğiniz zaman daha büyük bir belirsizliği yönetmeniz gerekiyor. Belirsizlik her işte var. Esas konu o değişkenliği iyi bir şekilde yönetebilmek” değerlendirmesini yaptı.