Sahraaltı Afrika’ya Mozambik’ten girecek

Sahraaltı Afrika pazarında proje geliştirmek isteyen GAMA, Mozambik’te şirket kurdu. Gama Industry Moçambique Lda ismiyle faaliyet gösterecek olan şirket, Mozambik Müteahhitler Birliği’ne üye ilk Türk Uluslararası Müteahhitlik firması oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİLİZ COŞKUN
ANKARA 

Kurulduğu 1959 yılından bu yana 400’ün üzerinde büyük çaplı proje tamamlayan GAMA, Mozambik’te en üst müteahhitlik belgesi 7’nci sınıf lisans alarak, 2014 yılı Aralık ayında bu ülkede GAMA Industry Moçambique Lda adlı şirketi faaliyete geçirdi. Gama Industry Moçambique Lda Genel Müdür ve DEİK Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu, aynı zamanda Mozambik’te kurulan ve Mozambik Müteahhitler Birliği’ne üye ilk Türk Uluslararası Müteahhitlik firması olduklarını bildirdi. Barutoğlu, yeni şirketle birlikte sadece Mozambik’e değil, tüm Sahraaltı Afrika ülkelerine hitap edeceklerini söyledi. 

GAMA’nın yurtdışı projeleri hakkında bilgi veren Erhan Barutoğlu, güç santralleri, rafineriler, petrokimya tesisleri, arıtma tesisleri, çimento fabrikaları ve boru hatları gibi endüstriyel tesisler, iş ve alışveriş merkezleri, sağlık tesisleri, metro sistemleri gibi yapılardaki tecrübelerini, Türkiye'nin yanı sıra 25’ten fazla ülkede proje üstlenerek gösterdiklerini bildirdi. Özellikle hidrokarbon kaynakları bakımından zengin olması ve büyüme potansiyeli sebebiyle Mozambik’i hedef pazar olarak belirlediklerini ifade eden Erhan Barutoğlu, 60 yıllık tecrübelerini bu ülkeye taşımak amacıyla GAMA Endüstri AŞ ile Gama Güç Sistemleri AŞ ortaklığıyla GAMA Industry Moçambique Lda’yı kurduklarını söyledi. 

Barutoğlu, bu şirketle birlikte sadece Mozambik’te değil, sahraaltı Afrika’daki gelişmeleri de takip etmeyi hedeflediklerini bildirdi. GAMA Holding şirketlerinin halen 7 Sahraaltı Afrika pazarında proje geliştirmek isteyen GAMA, Mozambik’te şirket kurdu. Gama Industry Moçambique Lda ismiyle faaliyet gösterecek olan şirket, Mozambik Müteahhitler Birliği’ne üye ilk Türk Uluslararası Müteahhitlik firması oldu. ülkede 4 milyar dolar büyüklüğünde 14 proje yürüttüğünü söyleyen Erhan Barutoğlu, “GAMA olarak hedefimiz, Türkiye’de ve hedef pazarlarımızda endüstriyel projeler, altyapı projeleri ve güç santrallerini, EPC olarak üstlenmek ve üstlenilen projeleri başarı ile tamamlamak, yerleştirdiğimiz katma değeri artırmak ve küresel pazar içindeki yerimizi genişletmektir” dedi.

Barutoğlu, Afrika’ya yeni girmelerine rağmen büyük ilgi gördüklerine vurgu yaptı. Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi stratejisi kapsamında, DEİK bünyesinde nisan ayında Türkiye-Mozambik İş Konseyi kurulduğunu belirten Erhan Barutoğlu, 4 Mayıs itibarıyla da bu konseyin başkanlığını üstlendiğini anlattı. 

6 Mayıs’ta ise TOBB’un Mozambik’teki karşılığı olan CTA ile niyet protokolü imzaladıkları bilgisini veren Barutoğlu, 1 Temmuz’da ise Mozambik Müteahhitler Birliği’ne üye olan ilk Türk uluslararası müteahhitlik Firması unvanını elde ettiklerini söyledi. 

GAMA Endüstri olarak, uluslararası mühendislik dergisi olan ENR’nin yayınladığı en büyük 250 uluslararası müteahhitlik listesine her yıl girdiklerini ifade eden Barutoğlu, aynı başarıyı Sahraaltı Afrika pazarında da göstermek istediklerini bildirdi. Afrika ülkelerinin sınırsız kaynaklara ve genç işgücüne sahip olduğuna vurgu yapan Erhan Barutoğlu, “Dünyadaki dengeler, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden itibaren istikrarlı olmaktan çıksa da, pazar arayışında olan dünya ülkeleri Afrika kıtasını ve ülkelerini bırakmamakta kararlı görünmektedir. Mozambik, hidrokarbon kaynaklarının, tatlı suyun ve tarım yapılabilir arazilerinin büyüklüğü ile Hint Okyanusu'na en uzun kıyısı olan ülke konumuyla, dünyanın en yoğun nüfusu ve yüksek tüketimine sahip Asya kıtasına bakan yüzü ve denizden ulaşım kolaylığı ile hacimsel olarak en büyük yatırımlara ev sahipliği yapmaktadır” diye konuştu. 

Müteahhitlik sektörüne yönelik tespitlerini de aktaran Barutoğlu, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle kurduğu diyaloglar sayesinde Türk firmalarının bu pazarlarda tecrübe ve birikimlerini artırdıklarını kaydetti.

Enerjisi zengin Mozambik iyi değerlendirilmeli
Gama Industry Moçambique Lda Genel Müdürü Erhan Barutoğlu birçok ülkenin enerjide arz garantisi için çalıştığını, Türkiye’nin de kaynak açısından zengin Mozambik’i iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin bu yönde atacağı adımların özel sektörün de önünü açacağını kaydeden Barutoğlu, “Ayrıca, sürdürülebilir bir kalkınma stratejisi ile ihracatımızın ve döviz kazandırıcı hizmetlerin artmasına da neden olacaktır. Tüm gelişme modellerinde, iyi bir altyapı, enerji temini/arzı ve endüstri tesislerinin kurulması ile üretimin ve ihracatın sorunsuz şekilde sağlanması en önemli adımlar olmuştur” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir