Sampa'nın hedefi bir numaralı aftermarket olmak

Dünyanın 140 ülkesine ihracat yapan Sampa Otomotiv’in 2015 hedefi, girilmemiş ülke bırakmamak. Şirketin 2023 hedefi ise 500 milyon dolar ile dünyanın bir numaralı aftermarket otomotiv şirketi olmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCAN ÜSLÜ

SAMSUN - Dünyanın 140 ülkesine ihracat yapan Sampa Otomotiv’in 2015 yılı hedefi geriye kalan 52 ülkeye de ulaşmak. Dünyanın en büyük üç pazarında depo ve ofislerinin bulunduğunu ifade eden Sampa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, “2015’te bu rakamı 8 pazara taşıyarak daha avantajlı ve kontrollü hizmet vermeyi planlıyoruz. 2023 yılında 500 milyon dolar ile dünyanın bir numaralı aftermarket otomotiv şirketi olmayı hedefl iyoruz” dedi. Dünyanın önemli ağır vasıta, çekici ve dorselerine yedek parça sağlayan Samsun Sampa Otomotiv, 30 binin üzerinde ürün çeşidiyle 140 ülkeye ihracatıyla, Türkiye’nin en büyük, dünyanın da üçüncü en büyük aftermarket şirketi olarak, sektöründe adım adım liderliğe gidiyor. 

15 bin çeşitten fazla ürün bulunuyor
Dünyada çok çeşitli üretim, tedarik ve satış yapan tek otomotiv şirketi olduklarının altını çizen Tarık Altuncu, “Şirketimiz, motordan süspansiyona, kabinden elektrik sistemlerine kadar ticari araçlardaki 18 farklı gurubun tamamında toplamda 15 bin 358 çeşit ile üretim yapıyor. Aynı zamanda, 15 binin üzerinde parçanın tedarikçisi olarak da büyük bir aftermarket müşterisi. Toplamda yaklaşık 30 binin üzerinde farklı ürün yelpazesi olan bir ağımız var. Bir ağır vasıtada en az 100 bin parça bulunuyor. Biz ise, şimdilik bunun 15 binini üretebiliyoruz. Dolayısıyla bu alanda yapacak daha çok işimiz var” şeklinde konuştu. 

En büyük 8 pazara daha depo ve ofis açacak 
SAMPA Otomotiv olarak toplam 100 bin metrekarelik bir alanda ve yaklaşık 100 milyon dolarlık bir makine yatırımı parkuru ve ayrıca 100 milyon dolarlık bir de kalıp yatırımlarının olduğunu belirten Sampa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, “Yıllık 20 bin ton üzerinde mamul satışı gerçekleştiriyoruz. 2012’yi 45 milyon dolar, 2013’ü 60 milyon dolar ile kapattık. 2014 yılı forecastimiz 80 milyon doların üzerinde ki; bu bizi dünya ikincisi konumuna getiriyor. 2015 daha da parlak görünüyor. Şu anda dünyanın en büyük üç pazarında depo ve ofislerimiz var. 2015 yılında bu rakamı sekiz pazara taşıyarak daha avantajlı ve kontrollü hizmet vermeyi planlıyoruz. 2023 yılında 500 milyon dolar ile dünyanın bir numaralı After Market otomotiv şirketi olmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Şirketin kasesi Ar-Ge 
Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerinin altını çizen Altuncu, şirketin ürün hiyerarşisi olduğuna dikkat çekerek, “Bu hiyerarşinin en temelinde yatan düsturumuz orijinal ürün kalitesinin üzerinde ürünler üretmek. Bunun için üretim gamımızda dünyanın en ileri teknolojisi ile üretilmiş yaklaşık 2 bin 440 adet dev bir parkurumuz var. Tabi bu dev parkur tek başına bir anlam ifade etmiyor. Hele hele orijinalinden daha kaliteli ürünler üretmeyi ve dünyaya bu ürünleri satmayı hedefl iyorsanız çok ciddi bir analiz ve laboratuvar ortamınız olmalı. Bu noktada Ar-Ge devreye giriyor. Ar-Ge, Sampa’nın en önemli kalesi. İki bin metrekarelik bir merkez ve bu merkezde çalışan 74 mühendis arkadaş var. Gurur duyarak söylemek isterim ki; Sampa, yatırımlarıyla beraber dev bir Ar-Ge merkezidir” şeklinde konuştu.