Şeker Portföy’de ilk hedef yarım milyar TL’yi devirmek

39 şirketin faaliyet gösterdiği portföy yönetim sektöründe Şeker Portföy, 40’ıncı şirket olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN BORSA 

FİNANS SERVİSİ - 86 milyar TL’nin yönetildiği portföy yönetim sektörüne bu yıl sonuna kadar yeni bir oyuncu daha katılması bekleniyor. Sektörün 40’ıncı üyesi olması beklenen şirket; Şeker Portföy Yönetimi olacak. Şeker Portföy Yönetimi Genel Müdürü Oğuz Büktel, şirket kuruluş işlemlerinin tamamlandığını ve SPK’ya faaliyet lisansı alma başvurularını gerçekleştirdiklerini belirterek 2015 sonunda kapılarını açmaya hazırlandıklarını açıkladı. Büktel, orta vadede hedefl erinin 500 milyon TL’lik fon yönetmek olduğunu söyledi. 

Şeker Portföy Yönetimi Genel Müdürü Oğuz Büktel, şirketin kuruluş çalışmalarıyla ilgili DÜNYA’ya verdiği bilgide ağustos sonundan itibaren kuruluş işlemleri, saklama ve takas kuruluşuyla ilgili anlaşmalar, tescil işlemleri derken pek çok süreci hazır ettiklerini belirterek “SPK dosya hazırlığımızı tamamladık, 2015 sonuna kadar lisansı alarak faaliyete geçebileceğimizi düşünüyoruz” dedi. 

Büktel, ondan sonraki süreçte hisse senedi, para piyasası, borçlanma araçları, kıymetli madenler ve serbest şemsiye fonlar kuracaklarını belirtti. Halihazırda Şeker Yatırım tarafından yönetilen Şekerbank’ın fonlarını devralmayı planladıklarını anlatan Oğuz Büktel, “İlk yılda devralacağımız fon başlangıç miktarını ikiye katlayacağımızı öngörüyoruz. Orta vadede ise hedefimiz 500 milyon TL’yi geçmek. Ana hedefimiz ise Şekerbank’ın mevduat tarafında yüzde 1.2 olan pazar payını portföy yönetimi tarafında kazanmak ve üzerine çıkmak. Bireysel emeklilik tarafında da aktif olarak 1 milyar TL’ye koşarız” bilgisini verdi. 

Büktel, Şeker Portföy olarak ürün yelpazesinde çeşitli hisse fonları, özel sektör ve kamu borçlanma araçları fonları, olacağını ancak asıl farkı farklı kesimlere hitap eden serbest fonlarla yaratmak istediklerini anlattı. 

Serbest fonlar kuracak 
Büktel, “Birden fazla serbest fon kurmak için planlarımız var. Özellikle yurtdışı yatırım araçlarını da içeren serbest fonlar kurmak istiyoruz. Halihazırda dövize endeksli ya da yabancı menkul kıymetler içeren ancak fiyatı TL cinsinden açıklanan fonlar var. Ama bunlarda da valör farkından oluşan kur riski mevcut, yeni dönemde SPK döviz cinsinden alım satım yapılabilecek fon kurmaya imkan tanıyor, bu da planlarımız arasında. Serbest fonlar içerisinde yurtdışında değişik yatırım araçlarını baz alan yüksek risk-yüksek getirili, ya da birtakım yöntemlerle farklı riskleri azaltma getiren yatırım fonlarını çıkartmayı düşünüyoruz. Diğer bir alan ise borsa yatırım fonları olacak. Türkiye’de mevcut olmayan bazı borsa yatırım fonlarını da getirmek istiyoruz” diye konuştu. 

Gayrimenkul fonları önemli olacak 
Kurulacak fonların zamanlamasını ya da niteliğini hem Şekerbank Grubu’nun müşteri profili hem de yatırımcıların ihtiyacının belirleyeceğini de vurgulayan Oğuz Büktel, “Bizim için bir alanda gayrimenkul yatırım fonları olacak” diye konuştu. 

Bireysel emeklilik fonlarının yönetimine de talip olduklarını anlatan Büktel, Şekerbank’ın tarım ve esnaf tarafındaki uzmanlığını yatırım fonları dünyasına taşıma konusundaki kararlarının sorulması üzerine ise “Fonların bir kısmının da bu alanlara yönelik olmasını arzu ediyoruz. Çalıştığımız çok proje var. Hepsi hemen hayata geçecek diyemeyiz ama bankanın farkını ortaya koyacak projeler üzerinde detaylı çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Katma değerli fonların ön plana çıkması lazım
Oğuz Büktel ile fon dünyasındaki gelişmeleri de konuştuk. Büktel, “Yatırım fonları sektörü son yıllarda özel sektör tahvil ihraçları ile hareketlendi ve büyüme o taraftan geldi ama likit ve kısa vadeli tahvil –bono fonları dışında küçük. Dünyada bu işin özünde hisse fonları var. Bizde ise hisse fonları çok küçük. İşin asıl katma değerli ve büyümesi gereken kısmı ise hisse fonlar” dedi ve ekledi: “Şu anda sektörde 86 milyar TL’lik fon büyüklüğü var. Bunun 40 milyar TL’si ise emeklilik fonlarından oluşuyor. Bu yıl emeklilik fonlarının büyüklüğü yatırım fonlarının büyüklüğünü geçti. Yatırım fonlarının büyüklüğü 35- 36 milyar TL civarında seyrediyor. Portföy yönetimi şirketleri tarafından yönetilen ‘özel portföy yönetimi’ fon büyüklüğü ise 9.5 milyar TL civarında. 85 milyar TL’yi Türkiye GSMH’sına oranladığınızda ve bunu dünya örnekleri ile kıyasladığınızda karşınıza çıkan miktar çok düşük. Üstelik emeklilik fonlarında devlet desteği olmasaydı bu rakam çok daha düşük kalacaktı. Tasarruf bilincinin artması ve bu sektörü büyütecek katma değerli fonların ön plana çıkması lazım.”

Özel portföy yönetimi de büyümeli
Portföy yönetimi tarafında işin gelir kısmını sorduğumuzda ise yatırım fonlarından elde edilen fon yönetim gelirinin sektörü domine etmeye devam edeceğini kaydeden Büktel, “40 milyar TL’lik emeklilik fonları tarafından sektörün fon yönetim geliri 68 milyon TL. Buna karşılık 36 milyar TL’lik yatırım fonu tarafından elde edilen gelir 134 milyon TL. Dolayısıyla gelir tarafında aslan payı bir süre daha yatırım fonlarından gelmeye devam edecek. Öte yandan, sektörün büyümesi gereken bir alan da özel portföy yönetimi. Son rakamlar 9.5 milyar TL’lik özel portföy büyüklüğünde yıllık gelirin 25 milyon TL olduğunu gösteriyor. Üstelik özel portföy yönetiminde müşteri sayısı sadece 1.7 bin kişi. Bu alanın büyümesi ve sektörde başarılı olanı ödüllendiren sisteme geçmemiz lazım” dedi.