Simit Sarayı, İngiltere ve ABD’de de borsaya açılacak

Yola 2002’de 3 ortakla ve 10 bin dolarlık sermaye ile çıktıklarını söyleyen Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, bugün 500 milyon dolar ciro yapan bir işletmeye dönüştüklerini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP

İZMİR - Türkiye’de 320 mağazasında günde 650 bin kişiye satış yaparak yıllık 500 milyon dolarlık ciro büyüklüğüne ulaşan ve 17 ülkede 70’i aşkın mağazası aracılığıyla simidi kilogramı 18 dolardan ihraç eden Simit Sarayı, Türkiye’den sonra hisselerinin bir kısmını Londra’da bir kısmını da ABD’de halka açacak. 

Türkiye’de 1 TL’lik satış fiyatı ile piyasadaki en ucuz gıda ürünü olarak bilinen simit, ABD’de 1.5 dolar, İngiltere’de 1.5 paund ve AB ülkelerinde 1.5 euroya satılıyor. 

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği ‘Çarşamba Toplantısı’nın konuğu olan Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, 2002 yılında 3 ortağın 10 bin dolar sermaye ile İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nin karşısındaki bir dükkanı tutarak başlattığı Simit Sarayı serüveninin, günümüze 320 şube ve 8 bin 600 kişiyi istihdam eden 500 milyon dolarlık ciroya sahip bir işletmeye dönüştüğünü vurguladı. 

Cepteki en küçük parayla alınabilen ürünlere yatırım yapma düşüncesinin kendisini simitle buluşturduğunu belirten Okutur, “Piyasada en ucuza ne satılıyor diye araştırma yaptığımda, ekmekten sonra ikinci sırada simit geliyordu. Ben de hijyen üretim koşullarında üretilmiyor diye, tüketimi gittikçe azaldığı dönemde simit işine girdim. Çevremde herkes beni bu fikrimden vazgeçirmeye çalıştı ama ben kararlıydım ve hayalimin peşinden gittim” diye konuştu. 
Simit Sarayı’nın her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüdüğünü söyleyen Haluk Okutur, finansman ihtiyacı olmamasına rağmen yabancı sermayeli profesyonel şirket kültürünü bünyelerine kazandırmak için yabancı ortak düşündüklerini, şirketin kalıcı ve şeffaf olması için de borsaya açılacaklarını belirtti. Okutur, “ Hisselerimizin bir kısmını Türkiye’de bir kısmını Londra’da halka açtıktan sonra, bir kısmını da ABD’de borsaya kote olacağız. Bunun yanında dünyadaki bazı güçlü fonlarla da görüşmelerimiz var. Bu adımları atarken de olmazsa olmazlarımız var. Simit Sarayı dünya markası olacak, şu anda 8 bin 600 olan çalışan sayımızı 100 bin civarına çıkaracağız. Her ay 400-500 kişiye yeni istihdam yaratıyoruz. Bunun yanında 33 bin şube ile dünyanın en büyük restoran zinciri olan Mc Donalds’ı, geçerek dünya markası olacağız” dedi. 

Simit Sarayı mahalleli oluyor 

Simit Sarayı’nın şu anda 320 şube ile yıllık 500 milyon dolarlık ciroya sahip bir şirket olduğunu belirten Okutur, 2018 yılında yıllık ciro büyüklüğünü 1 milyar dolara, 2023 yılında da yaklaşık 5 milyar dolara çıkarmış olmayı hedefl ediklerini söyledi. 

Haluk Okutur, şu ana kadar iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelere kurulan Simit Sarayı’nın artık mahalle içlerine yayılacağı yeni bir konsepti başlattıklarını, bu konseptte bu yıl 100 mağazanın açılacağını ve kısa sürede hızla genişleyeceğini belirterek, “Türkiye’de mahalle konseptiyle 15 bin mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece mahalle esnafına fayda sağlamayı umuyoruz. Bu konseptte açılacak Simit Sarayı’nda süt, yumurta, gazete, ekmek gibi bir evin günlük ihtiyaç duyacağı ürünler ve simit ürünleri bulunacak” diye konuştu. 

Brezilya’da peynir ekmek zinciriyle görüşüyor 

Haluk Okutur, 34 bin mağazaya ulaşarak dünyanın en büyük feast food zinciri McDonalds’ı geçmek için uluslararası bazı zincirlerle de görüşmeler yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "2018 yılında binler kulübüne girdikten sonra daha hızlı mağazalaşacağız. Brezilya’da ekmek arası peynir satan bin 200 şubeli bir zinciri Simit Sarayı’na dönüştürmek üzereyiz. Şu anda çok karlı çalışmadığı için ikna olmak üzere. Bunun yanında ABD’de başka bir zincirle de görüşmelerimiz devam ediyor. Bu tür girişimlerle 34 bin şubeye ulaşmak zor olmayacak.” 

"Yeni yatırımım endüstriyel tarım olacak" 

Türkiye’nin tarımda büyümesi gerektiği görüşünü savunan Okutur, kendisinin de endüstriyel tarım alanında yeni bir yatırıma başladığını aktardı. Haluk Okutur, ABD’de ürünlerini satamadığı için elma ağaçlarını kesmek isteyen üreticilerin, üniversite öğrencilerinin desteği ile elmayı dilimleyerek ambalajda satarak 6 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığı belirterek, “Biz de şimdi elmayı dilimleyerek, çekirdeğini ve koçanını ayırarak ambalajlıyoruz. Çocukların çerez tüketir gibi tüketebileceği bir ürüne dönüştürdük ve şu anda bin 400 noktada satışı yapılıyor” diye konuştu.

'Simidin kilosunu 18 dolardan ihraç ediyoruz' 

Türkiye’de 1 TL’ye satılan simidi, kilogramı 18 dolardan ihraç ettiklerini belirten Okutur, ABD’de mağaza açtıklarında simidi 1 dolardan satmaya başladıklarını, talep çok olunca fiyatı artırdıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Bir dolarlık fiyat ABD'lilere çok ucuz geldi. Fiyatı 1.5 dolara çıkardık. İngiltere’de de aynı şekilde 1.5 paund, AB'de de 1.5 euroya satıyoruz. Markamızla satış yaptığımız için fiyatı talebe göre belirliyoruz. Türkiye’de ihracatın ortalama kg fiyatı 1.5 dolar, biz simidi kilogramı 18 dolardan satıyoruz.”