Şırnak’ta doğan inovasyon Walmart’a raf parasız girecek

Yerli kozmetik şirketi Biota’nın sahibi Dündar, yerli marketlerin raflarında fahiş rakamlara yer bulabildiklerini ancak el sıkışmak üzere oldukları Walmart’ta böyle bir raf parası olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Şırnak’ta askerlik yaparken tüylenme sorunu olan bir kadının nasıl sıkıntı ile yüzünü gizlediğini günler boyu nöbet yerinden izleyen genç bir girişimcinin kurduğu Biota, bugün ABD pazarında tanınır bir marka olma yolunda. Biota’nın FDA onayı alıp CVS eczane zincirine girdiğini ve ABD’de Wallgreens’ler de dahil 30 bin noktada olduklarını anlatan Cihat Dündar, Walmart ile de el sıkışmaya yakın olduklarını açıkladı. “Walmart ile 4 bin mağazasında Biota ürünleri satılması yolunda işbirliğine gittik. Bugün Bioxin yüzde 11 payı ile ABD zincin pazarında lider bir ürün” açıklaması yaptı.

Bu raflarla Ar-Ge olmaz

Son 10 yılda Türkiye’de üreticilerin değil marketlerin büyüdüğünü, bunun ardında üreticinin belini büken raf parası sistemi olduğunu anlatan Dündar, ABD’de ise böyle bir sistem olmadığını anlattı. ABD’deki sistemin şirketleri inovasyona teşvik ettiğini anlatan Dündar, Türkiye’deki yapıda ise yerli üreticinin Ar-Ge yapmasının imkansız olduğunu vurguladı. Dündar, sistemi şöyle eleştirdi: “Türkiye’de bir ürünün maliyetinin yüzde 20’si raf parasıdır. Böyle bir maliyet kaleminiz varken inovasyona, ürün geliştirmeye nasıl para ayırabilirsiniz? ABD’de ise raf parası filan yok. Sistem şöyle işliyor, her ürün grubunda en az satan 2 ürün yıl tamamlandığında raftaki yerini kaybediyor. O zaman ne oluyor; üreticiler raftaki yerini korumak için tanıtım ve inovasyona para harcıyor. Böylece üretici de gelişiyor.” ABD pazarının Biota’ya “yeteneklerini gösterme imkanı” sağladığını vurgulayan Dündar, “Türkiye’de ise parasını verirsen rafta yer alıyorsun. Bu, üreticileri tembelliğe yöneltiyor, ABD’deki sistem ise üreticiyi inovasyona yöneltiyor. Perakende Yasası gün gelir de çıkarsa, bu bozuk sistem düzelir diye umuyoruz” dedi.

400 ürün geliştirdi

Cihat Doğan, kendi sivilce sorununu çözmek için şifalı bitkiler dünyasını öğrenen, daha sonra Şırnaklı bir kadının tüylenme sorununu çözmek için tüy dökücü bir karışım, o karışımı ararken de yanlışlıkla saç çıkaran bir karışım keşfeden bir girişimci. Ancak işin bu noktadan sonrası işletme, pazarlama ve inovasyon başarısı. İşinin en iyilerini kurduğu Ar-Ge merkezinde toplayan Doğan, bugüne kadar 400’ün üzerinde ürün geliştirdiklerini anlattı. Sarmaşık yaprağı ile saç uzatan şampuan ürettiklerini anlatan Doğan, Türkiye’nin endemik zenginliğini ticari başarıya dönüştürmüş. Şimdi odaklandıkları ürünler ayva, termal sular ve bıldırcın yumurtası... AVM’lerde kendi özel mağazalarını açarak yeni bir büyüme evresine girdiklerini söyleyen Doğan, kısa vadede en yeni ürünlerinin Biobaby markası ile bebeklere özel çamaşır suyunun eczane raflarında olacağını belirtti.

Karayemişi inceliyor, yabancılar peşinde

Biota, Dudullu OSB’de 50 milyon dolar yatırımla kurulmuş fabrikasında üretim yapıyor. Avrupa’nın üçüncü büyük dermokozmetik tesisi. Yıllık 25 bin ton şampuan, 3 bin ton serum tonik üretme kapasitesi, 10 bin paletlik bir deposu bulunuyor. Biota’nın Ar-Ge merkezinde ise 30 kişilik bir ekip çalışıyor. Hücre kültürü ve moleküler biyoloji araştırmaları yapan bu merkezin Türkiye’de kozmetik sanayiinde tek olduğunu anlatan Dündar, “Karayemişin diyabete etkisini bu laboratuvarda çalışıyoruz. Termal suları kullandığımız yeni ürünlerimizin temeli de bu laboratuvarda atıldı. 5 milyon dolarlık yatırım yaptık Ar-Ge merkezine ve her yıl cironun yüzde 2’sini bu çalışmalara ayırıyoruz” açıklaması yaptı. Toplam 400 kişinin çalıştığı, geçen yıl 150 milyon TL ciro yapan ve yüzde 10 büyüyen Biota’ya yabancı şirketlerden çok ciddi satın alma talebi olduğunu söyleyen Dündar, “Benim satmaya niyetim yok. 43 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hayalim global bir marka haline gelmek” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir