Şişecam, cam sektörünün devlerini bir araya getirdi
Cam ve kimyasallar sektöründe faaliyet gösteren Şişecam'ın düzenlediği Şişecam Uluslararası Cam Konferansı’nda global cam sektörünün önde gelen temsilcileri bir araya geldi.
Sektör paydaşlarının katkısı ve işbirliğiyle geliştirilmesine yönelik platform Şişecam Cam Konferansı’nın bu yılki ana teması 'Sürdürülebilir Bir Gelecek- İnovasyon için İş Birliği' oldu.
2-3 Kasım tarihlerinde 'Cam Bilimi ve Teknolojisi' alanında çalışan üniversiteleri, bilimsel kuruluşları, cam üreticilerini ve tedarikçilerini global ölçekte bir araya getiren konferansta, cam ve cama değer katan tüm alanlardaki yenilikçi ürünler, sektördeki teknolojik gelişmeler ve sürdürülebilir çözümlere ilişkin paylaşımlar yapıldı.
'Cam sektörü üzerine düşeni yapmalı'
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, ekimde "Yılın Cama Değer Katan İnsanı" ödül töreninde cam sektörünün, dünyanın temel sorunlarının çözümünde etkin rol oynayabileceğine dair açıklamasını yineledi.
Kırman, şunları söyledi: "Cam endüstrisinin fark yaratabileceği sorunların başında gelir dağılımı eşitsizliği geliyor. Bir diğer sorun, çokça bahsedilmesine rağmen sürdürülebilir bir dünya için ciddi adımların hala atılamamış olması. Son olarak, küresel nüfusun yarısından fazlasını oluşturan kadınlar için eşit şartlar sunulmuyor. Adil ve sürdürülebilir bir dünya için kapsamlı bir plana ihtiyacımız var. Cam sektörü de bu konuda üzerine düşeni yapmalı."
'Sürdürülebilirlik açısından fırsat'
Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, cam üretiminde enerji tüketiminin yoğun olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Bu nedenle üretim süreçlerindeki enerji tüketimini düşürmek gündemimizin en üst sırasında yer alıyor. Bu anlamda cam üretimi için yenilenebilir enerji projeleri yürütüyoruz. Bu alanı sürdürülebilirlik açısından bir fırsat olarak görüyor ve güneş enerjisi kullanımını teşvik etmek amacıyla güneş panelleri için buzlu ve solar cam yatırımlarımızı artırıyoruz. Bunların yanı sıra devam ettiğimiz yenilenebilir enerji çalışmalarımızla karbon emisyonumuzu azaltırken, enerji tasarrufu da sağlıyoruz. 2030'a kadar fabrikalarımızda yenilenebilir enerji kullanımını 8 kat artırmayı hedefliyoruz. Geri dönüştürülebilir enerji kaynakları için de çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz."
Konferansta neler konuşuldu?
Binalara entegre saydam fotovoltaik teknolojiler, cam endüstrisinin karbonlaştırma yolu için fırsatlar ve farklı enerji girdileri ile ilgili olası çözümler ve karbon-nötr cam üretimi için yeni bir yaklaşımı gibi üç sunumla başlayan konferans, cam ergitme ve şekillendirme, cam yüzeyleri ve kaplamalar, enerji verimliliği ve dekarbonizasyon stratejisi, ileri teknoloji malzemeler, dijitalizasyon, cam biliminin temelleri ve ürün tasarımı gibi önemli başlıkları konu alan 10 paralel oturumla devam etti. Konferans kapsamında 51'i sözlü, 21'i poster olmak üzere toplam 72 çalışma sunuldu.