Şişecam Grubu yurtdışında üç koldan yatırım atağında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Şişecam, Kuzey Amerika'da cam ev eşyası, Kazakistan'da cam ambalaj yatırımı için fizibilite çalışmaları yürütürken, soda külü alanında da yurtdışında yatırım planlıyor.

Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili Reuters ile yaptığı söyleşide Romanya, Bulgaristan ve Rusya'daki fabrika yatırımlarının sürdüğünü; Avrupa ülkelerindeki mevcut konjonktürün şu anda yeni bir yatırımı teşvik etmediğini, ancak Avrupa dışındaki arayışlarının sürdüğünü söyledi. Kırman, "Kuzey Amerika'da arayışımız devam ediyor, burada cam ev eşyasına yönelik yatırım arayışımız var. Rusya civarındaki fırsatlara da hep bakıyoruz. Bu doğrultuda Kazakistan üzerinde çalıştığımız bir pazar. Buradaki yatırım cam ambalaja yönelik olur" diye konuştu.
Kırman ayrıca, Almanya ve Hindistan'daki satın alma işlemlerinin de 5-10 güniçinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Trakya Cam, Hindistan'ın en büyük cam ambalaj üreticilerinden HindusthanNational Glass&Industries Limited'in iştiraki HNG Float Glass'ın yüzde 45 hissesinin alımını kapsayan ortak girişim anlaşmasını Ocak ayında imzalamıştı.
Trakya Cam ayrıca, Almanya'da yerleşik Fritz Holding'in yüzde 100 hissesinin satın alınmasına yönelik olarak da Şubat ayında iyi niyet anlaşması imzalamıştı.

Bağlı ortaklığı Paşabahçe'de halka arza hazırlanan Şişecam, hisse derinliğini artırmak amacıyla diğer grup şirketlerinde de halka açıklık oranını yükseltmeyi planlıyor.
Kırman "Kalıcı yatırımcıların ağırlığını artırmak için, hisse derinliğimizin artmasını istiyoruz. Paşabahçe'deki halka arzın yanı sıra, diğer hisselerde de derinliği artırmak için halka açıklık oranını artırabiliriz" dedi.

Ay başında 500 milyon dolarlık eurobond ihracını tamamlayan Şişecam, Paşabahçe'den elde edeceği halka arz gelirinin yanı sıra, satışa çıkardığı gayrimenkullerden de önemli bir nakit girişi sağlayacak.
Şişecam, grup şirketleri bünyesindeki gayrimenkullerin likit hale getirilmesi için Paşabahçe Beykoz, Topkapı ve Kançotepe gayrimenkullerinin satışına yönelik DTZ Pamir&Soyuer Gayrimenkul'ü yetkilendirmişti.
Kırman, "Bunların yanı sıra, satabileceğimiz birkaç gayrimenkul daha var.Konjonktüre göre değerlendirebiliriz" dedi.

'İhtiyaç olursa eurobond ve sukuk ihraç edebiliriz'

[PAGE]

 

'İhtiyaç olursa eurobond ve sukuk ihraç edebiliriz'

Eurobond ihracına çıkan Şişecam'ın sukuk seçeneğini de değerlendirdiğini belirten Kırman, "500 milyon dolarlık eurobond ihracına 3.2 milyar dolar talep geldi. Bu piyasada itibarlı bir konumumuz oluştu. Şu anda ihtiyaç görünmüyor. Ancak ihtiyaç oluşması durumunda yeni bir eurobond ihracının yanı sıra, sukuk ihracına da gidebiliriz" diye konuştu.

Türkiye pazarında inşaat sektörü başta olmak üzere düzelme süreci başladığını söyleyen Kırman, Avrupa pazarındaki olumsuzluğun ise sürdüğünü belirtti.
Kırman, "Avrupa pazarındaki daralmayı, mevcut ihracat pazarlarımızda daha etkin olup pazar payımızı artırarak telafi etmeye çalışıyoruz. Özellikle ABD ve Uzakdoğu'da daha etkin olmak için çalışıyoruz. Toplam satışlarımızı geçen yılın üzerinde olmasını hedefliyoruz. Net karın geçen yılın üzerine çıkması için ise, marjların biraz daha iyileşmesi gerekebilir" diye konuştu.

Şişecam'ın 2012 net karı, doğalgaz zamlarına bağlı olarak enerji maliyetlerinde yaşanan artışla yüzde 53.4 azalarak 294.1 milyon lira olmuştu. Şirketin satış gelirleri ise yüzde 7.3 artarak 5.34 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Bu yılın ilk çeyreğinde ise, marjlarda başlayan iyileşmeyle net kar yüzde0.6 artışla 86.4 milyon lira oldu.
Enerji maliyetlerinde yüzde 50'yi aşan artışa bağlı olarak geçen yıl son çeyrekte yüzde 12.6'ya kadar gerileyen konsolide EBITDA marjı, maliyetlerdeki artışın satış fiyatlarına yansıtılmaya başlanması sonucunda bu yıl ilk çeyrekte yüzde 15.7'ye yükselmişti.

2013'te 4 milyon ton cam 2 milyon ton soda üretecek

Ahmet Kırman'ın verdiği bilgiye göre, Şişecam 2013 yılında yaklaşık 4 milyon ton cam, 2 milyon ton da soda üretimi hedefliyor. Şişecam 2012 yılını 3.7 milyon ton cam ve 1.8 milyon ton soda üretimiyle tamamlamıştı. Şişecam topluluğu bu yılın ilk çeyreğinde ise 840 bin ton cam, 477 bin ton soda üretimi gerçekleştirdi. Kırman ayrıca, yürütmekte oldukları camın geri dönüşümü çalışmaları kapsamında, enerji maliyetlerinde de tasarrufa gitmeyi amaçladıklarını söyledi.
Buna göre, geçen yıl 106 bin ton dış cam kırığı kullanılarak 2.95 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağlayan Şişecam, 2013 yılında 125 bin ton dış cam kırığı kullanarak 3.47 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu yapmayı hedefliyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında fırına verilen yüzde 10 oranında cam kırığı yüzde 2.5 enerji tasarrufu sağlıyor.