Şişecam İtalyan devini satın alıyor

Şişecam, İtalyan Sangalli'yi satın almak için sona yaklaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, teklif verdikleri İtalyan Sangalli'de diğer rakiplerin çekildiğini, Şişecam'ın süreçte tek kaldığını, önümüzdeki ay kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Teklif verdikleri İtalyan Sangalli'de diğer rakiplerin çekildiğini de belirten Kırman; Şişecam'ın süreçte tek kaldığını, önümüzdeki ay kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Reuters ile yaptığı söyleşide önceki gün finansal sonuçlarını açıklayan Şişecam'ın önümüzdeki dönem hedef ve beklentilerini değerlendiren Kırman, grubun satışlarının yarısından fazlasını uluslararası satışların oluşturduğunu belirterek; bu strateji doğrultusunda Şişecam'ın yurtdışındaki büyümesinin süreceğini söyledi.

Kırman, "Türkiye ve Türkiye gibi gelişmişliği olan ülkelerde maliyet unsurları(enerji, işçilik) çok olumlu değil. Katma değeri düşük üretimlerimizi daha düşük maliyetli coğrafyalara kaydırma planını uyguluyoruz. Daha çok para edebilecek ürünlerin üretim önceliğini ise Türkiye'ye alıyoruz" dedi ve ekledi:

"Katma değerli üretim yeteneklerimizi Türkiye başta olmak üzere benzer yerlerde geliştirme yoluna gideceğiz. Onun dışındaki yatırımlarımız daha çok düşük maliyetli ve rekabet edebilme şansı yaratabileceğimiz coğrafyalara doğru gidecek. Bu konuda çalışmalarımız var."

Önümüzdeki dönem olası yatırım planı ile ilgili olarak ise Kırman, "Hindistan'daki performansımız çok iyi. Burada genişlemek ve büyümek adına ikinci bir hat çalışmasının yapılması konusunda belli bir noktaya geldik" dedi. Şişecam Topluluğu'nun düzcam alanında faaliyet gösteren şirketi Trakya Cam  2013'te Hindistan'ın en büyük cam üreticilerinden HNGIL bünyesinde yer alan düzcam üreticisi HNGFL şirketine yüzde 50 ortak olmuştu.

Güney Amerika'da da özellikle cam ev eşyası ve ambalajla ilgili sıfırdan yatırım imkanlarına baktıklarını söyleyen Kırman, "Amerika'da incelemelerimiz devam ediyor. Ambalajla ilgili, cam ev eşyası ile ilgili konulara bakıyoruz... Yatırım için konuşlanacağımız yer daha çok Güney Amerika olabilir. Bu bölgeye zaten satışımız var ama üretim olanaklarını değerlendiriyoruz. Şu anda satın almadan çok, sıfırdan yatırıma bakıyoruz" diye konuştu.

Şişecam ilk altı ayda 697 milyon dolar seviyesinde uluslararası satış gerçekleştirirken; uluslararası satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 51 oldu.

Sangalli'de rakipler çekildi, karar önümüzdeki ay açıklanır

Kırman, şu anda teklif sahibi konumunda oldukları İtalyan Sangalli'de ise kararın önümüzdeki ay açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Kırman, "Sangalli'ye fiyatımızı verdik. Rakipler çekildi, biz tek kaldık. Bize verilmesi prensip olarak uygun bulundu. Ancak mahkemenin onaylaması gerekiyor. Hakim büyük ihtimalle önümüzdeki ay karar verecek" dedi.

Trakya Cam İtalya merkezli Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının satın alma işlemine yönelik Mayıs ayında 90 milyon euro teklif vermişti.

Kırman, Sangalli'nin alınması halinde Şişecam'ın hem Balkanlar ve Orta Avrupa'dan İngiltere'ye kadar Avrupa'daki satış ağı ve rekabetçi yapısının güçleneceğini; hem de Sangalli'nin zaman zaman Türkiye pazarına yönelik olumsuz rekabetinin ortadan kalkacağını söyledi. Şişecam ayrıca Almanya merkezli PD Group Firması ile Türkiye'de bir cam elyaf fabrikası yatırımı konusunda da görüşmeler yürütüyordu.

Görüşmelerin sürdüğünü belirten Kırman, "Birkaç konuda kararlarını bekliyoruz. Aksi bir durum görmüyoruz. Kısa bir süre sonra onda da bir netleşme olacaktır" diye konuştu. Kırman, İran'da yatırım planları bulunup bulunmadığı ile ilgili soru üzerine ise; bu ülkede yatırım için pazar penetrasyonunun biraz daha netleşmesi gerektiğini söyledi.

Paşabahçe'de halka arz için şartlar uygun değil

Halka arz planı bulunan Paşabahçe'de bekleme sürecinin devam ettiğini söyleyen Kırman, "Finansal piyasalara baktığımız zaman hiç şüphesiz böyle bir arzın zamanlaması doğru değil. Buna ek olarak cam ev eşyası pazarında da rekabetçi yapının getirdiği, coğrafyalardaki savaş ya da benzeri şeylerin de yol açtığı olumsuzluklar da sürüyor. Piyasalar şu anda böyle bir gelişmeyi mümkün kılmıyor. Bizim arzu ettiğimiz yerde fiyatlanacak bir 
Paşabahçe oluşumu henüz gündeme gelemedi" diye konuştu. Kırman, yurtdışında Milano'da mağazası bulunan Paşabahçe'de Körfez ülkelerinde franchise yoluyla mağaza açma yönünde çalışmaları bulunduklarını söyledi.

Eylülden itibaren toparlanma olur

Türkiye pazarı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kırman, 15 Temmuz sonrası süreçte Türkiye pazarında yavaşlama olduğunu, ancak Eylül ayı ile birlikte toparlanma öngördüklerini söyledi.

Kırman, "Yeni alınan tedbirlerle iç piyasanın kendine geleceğini ve Eylül gibi toparlanma sürecine gireceğini düşünüyoruz. Banka kredilerindeki toparlanma, konut satışlarındaki vade seçenekleri ve benzeri tedbirlerle birlikte piyasa hızlanacaktır. Dokuzuncu ay itibariyle Türkiye ekonomisinin normal seyrine gireceğini, bunun da planladığımız bütçe ile paralel gidişi sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Şişecam'ın 2016 sonu için 8 milyar liranın üzerinde ciro ve minimum yüzde 21 EBITDA marjı hedefi bulunuyor.

Şişecam'ın önceki gün açıkladığı finansal sonuçlarına göre ilk altı ayda net kârı yüzde 22 düşüşle 297.5 milyon lira; hasılatı yüzde 13 civarı artışla 4 milyar lira olarak gerçekleşti. Avrupa pazarlarında yaşanan fiyat artışlarının da yılsonu hedeflerine ulaşmada olumlu destek sağlayacağını belirten Kırman, "Avrupa'da bazı düzcam fabrikalarındaki fırın kapama ve arz azalmasına bağlı olarak özellikle düzcam fiyatlamaları yükselme, satışlarımızda hızlanma var" dedi. Rusya pazarında da özellikle düzcam satış performansının çok iyi gittiğini belirten Kırman; Rusya ile yaşanan gerginlik döneminde de satışlarda önemli bir olumsuz yansıma görmediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir