Somçelik, 2016'da pazar ağını genişletecek

Somçelik Raf'ın, 2016 'da Ortadoğu, Arap ve Afrika ülkelerinde pazar ağını genişletmeyi hedefliği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - 1968'li yıllarda raf sistemleri satışını yaparak sektöre giriş yapan Somçelik; market, mağaza ve depolarda kullanılan raf sistemleri ile, market ve yük taşıma arabaları, konteynerler, rulotlar, havuz sepetler, müşteri kabul masaları ayrıca market, mağaza ve depolarda kullanılacak soğutma grubu dışındaki tüm ürünlerin  üretimini ve satışını yapıyor. Gelişim ve büyüme adına her türlü yeniliklere ve yatırımlara devam eden  firma, 30’a yakın ülkeye yaptığı ihracatını artırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıllarda depo rafı üretimine başlayarak Pazar ağını oluşturan Somçelik, bu alanda müşterilerine mekik ve ASRS modellerini de sunmayı planlıyor.

2013 yılında depolama rafı üretimine başladıklarını ve  yapmış olduğu teknolojik yatırımlarla kendini yenileyerek Kayseri OSB'de faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Somçelik Raf San. ve Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Levent Somtaş, “İki ayrı fabrikamızda 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 30 bin metrekarede üretim yapıyoruz. Market sektöründeki  küçük ve orta boyutlu işletmecilerin piyasa paylarının gittikçe azaldı.Mahalli ve bölgeler zincirlerin büyümelerinin yavaşladı. Ulusal firmalar ve zincir  marketler daha etkin hale geldi ve yaygınlaştı. Bunun dışında depo-depolama sistemlerinin yaygınlaştığını da gördük. Bu alana gerekli yatırımımızı yaptık.Bu veriler ışığında ulusal firmalar nezdinde depolama-lojistik sektöründe daha etkin olmayı hedefliyoruz'' diye konuştu. Büyüme adına her türlü yenilik ve yatırımları yapacaklarını söyleyen Somtaş , “Ürün çeşitliliğini artıran, üretim kapasitesini büyüten, marka bilinirliğini sağlamış, yurt dışı çalışmalara daha fazla önem veren, yurt içinde de daha aktif bir satış teşkilatlanması oluşturan bir firma olarak yolumuza devam etmek istiyoruz” dedi. 

Balkan ülkeleri, Arap ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Afrika, Rusya ve Avrupa Ülkeleri’ni  kapsayan geniş pazar ağında  yaklaşık 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinden bahseden Somtaş, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ni de bu sene ihracat yaptıkları ülkeler arasına kattıklarını belirtti. Somtaş, “Ayrıca Ortadoğu,Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika, Avrupa bölgelerinde bayiliklerimiz bulunmakta. Ortadoğu, Arap ülkeleri ve Afrika ülkelerindeki  pazar ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz. İhracatını  gerçekleştirdiğimiz ürünlerimiz, toplam üretimimiz içerisinde yüzde 30’lar civarında. 2016 yılı için ise, ihracat rakamlarımızı toplam satışımızın yüzde 40’ını kapsayacak şekilde artırmayı, orta vadede  yüzde 50’ler seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Ancak gerek yurtdışı ve gerek yurtiçindeki gelişmeler ve pazar değişimleri sebebiyle bu hedeflerimizde de revizeler yapabiliriz.’’ diye konuştu. Somtaş,'' Yurtiçinde üç bölge müdürlüğü ve dört bölge şefliği ile birlikte  bünyelerinde 20’yi aşkın bayi ile faaliyet gösteriyoruz. Ülkemizin hemen her bölgesinde müşterimiz var. Yerel, ulusal ve uluslararası firmalar,  marketler, bölgesel zincirler ve kamu kurum-kuruluşları ile çalışıyoruz. Firmamızda ise OHSAS 18001:2007, TS EN ISO 14001:2004 ve ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemleri uygulanmaktadır'' diye konuştu.

Ar-Ge çalışmalarından ve sektördeki hedeflerinden bahseden Levent Somtaş,''2015 yılında sürdürülen teknolojik yatırımlarımız 2016 yılında da devam edecek. Mühendislerden ve üretim hatlarımızda yıllarca tecrübesi bulunan personelimizden oluşan Ar-Ge bölümümüzde, yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasını, etkin üretim yöntemlerinin tespit ve uygulamasını, teknolojik gelişmelerin ve yeni malzeme, ürün ve araçların takibini yapıyoruz.Firma olarak üretim hatlarımızda en yeni teknolojiyi ,en uygun üretim yöntemleriyle uygulamak ve bunun sürekliliğini sağlamak ana hedefimiz” şeklinde belirtti.

Firmalarını  diğer firmalardan farklı kılan hususun  “hizmet kalitesi’’ olduğunu söyleyen Somtaş, “Sektörümüzdeki marka üreticiler açısından ürün kalitesi muhakkak önemlidir ve zaten belli bir kalite çıtasının üzerinde üretim gerçekleştirmenin zarureti yadsınamaz. Bu durumda fark yaratan asıl unsur “hizmet” olarak ortaya çıkmaktadır. Biz üretim kalitemizi zaten hep üst standartta tutuyoruz ve bunun yanında hizmetimizle ön plana çıkmaya çalışıyoruz. Gerek satış sürecinde müşterilerimize yaklaşımımız, onların beklentilerini en iyi şekilde algılayıp buna cevap verebilmemiz, gerekse de kurulum ve sonrasında verdiğimiz teknik destek ile muaddil firmalar içinde ön plana çıktığımızı düşünüyoruz” dedi.

Sektörün sorunlarına değinen Somtaş, "Sektörün sorunları olarak hammadde fiyatları, döviz kurları ve merdiven altı olarak tabir edilen üreticileri diyebiliriz. Hammadde fiyatlarının tam bir istikrar içinde olmaması depolu/deposuz hammadde/mamül bulundurma, uzun süreli bağlantı yapılamaması sonuçlarını doğurmakta; merdiven altı tabir edilen üreticiler haksız rekabet ve sektörel kalitenin bozulmasına sebep olmaktadır. Merdivenaltı üretimler hükümetçe sürdürülen kayıt dışı ekonomiye ilişkin tedbirlerin etkin uygulanması ile büyük ölçüde giderilebilir. Buna karşın, devletin alacağı bazı tedbirlerin önünde Avrupa Birliği’nin bazı anlaşma ve kararların engel olarak durması, küresel ekonomik ve siyasal krizler hammadde fiyatları ve döviz kurlarının daha büyük bir sorun olarak ortada kalmasına sebep olmaktadır'' diye belirtti.