Su parklarının dünya lideri Gebzeli KOBİ

Su parkı üreticisi Polin, 82 ülkede 2 bin projeye imza atmış, sektöründe dünya lideri olmuş bir Türk şirketi. Alanında en tanınan marka, su parklarında dünya trendlerini o belirliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

 
İSTANBUL - Türkiye ekonomisine KOBİ'ler ölçek atlatacak" denildiğinde verilebilecek en güzel örneklerden biri, su parkları konusunda dünya lideri haline elen Polin... Tüm üretim aşamalarını gerçekleştiriyor, Ar-Ge ile tasarım yaratıyor, bu tasarımlarla global trendleri belirliyor, inovasyonla üretimine katma değer yaratıyor, markası artık 82 ülkede biliniyor, ucuz olduğu için değil kalitesi nedeniyle tercih ediliyor... Avustralya'dan Çin'e, ABD'den Rusya ve Ukrayna'ya, Güney Amerika'ya dünyanın her köşesinde insanlar Gebze'de üretilen su kaydırakları ile eğlenceli günler geçiriyor. İtalya'da bulunan dünyanın en uzun su kaydırağının üzerinde de Polin imzası bulunuyor.
 
Polin, yüzde 100 Türk şirketi, Enver Pakiş tarafından kurulmuş, bugün 3 oğlu Başar, Barış ve Bilge Pakiş ve onların eşleri tarafından yönetiliyor. Hedefler büyük, şirket sadece su kaydırağında hiç ithalat yapmadan gerçekleştirdiği 50 milyon dolarlık ihracatını kısa vadede 100 milyon dolara çıkarmayı ve Avrupa'dan başlayarak
tüm dünyada kendi su parklarını kurmayı hedefliyor.
 
İtalya'dan ithal kaydırağın fiyatını öğrenince...
 
Su parkları çok spesifik bir alan. Gebze'deki bir üretici ne oluyor da bu alana giriyor? Yönetim Kurulu Başkanı Barış Pakiş anlatıyor: "Babam polyesterden inşaat malzemeleri üretmek üzere kuruyor bu şirketi. 80'li yıllar... İlk kez alaylı değil, mühendis biri bu alana giriyor. Yaratıcı ve farklı olmayı kendisine ilke edinmiş bir yapısı var. Bir gün bir otelin çatı dekorasyonunu yaparken, bahçedeki çocuk parkı kaydırağını görüyor. Otelin sahibine 'Ne kadara aldın bunu?' diye soruyor. İtalya'dan ithal edilen kaydırağın fiyatını duyunca, bu alana girmeye karar veriyor. Araştırıyor ve bu alanda İsviçreli bir firma ile üretimlerini yapmak üzere işbirliğine gidiyor. 1990'lı yıllara kadar Avrupa'da o dönem kullanılan kaydırakların üçte birini biz Gebze'de üretiyoruz."
 
Ancak bu fason üretim. Polin'in hedefi ise kendi markasını yaratmak. 1995 yılında ortaklık sona erdiriliyor ve şirket kendi markası ile kaydırak üretimine başlıyor. Bugün dünyanın pek çok ülkesindeki ilk su parkı Polin imzalı. Polin hem yaptığı proje sayısı hem de globallik açısından alanında dünya lideri konumunda. Polin Pazarlama
Müdürü Şöhret Pakiş, "İlk 3'te ikinci ve üçüncü sırada Kanadalı iki rakibimiz var ancak biz 82 ülkede 2 binin üzerinde su parkı projesine imza atarak açık ara lideriz. Global pazar payımız yüzde 10'un üzerindedir" diyor.
 
sohret_pakis.jpg
 
Tasarımdan montaja ve satış sonrasına kadar üretimin tüm süreçlerinde var Polin. Barış Pakiş A'dan Z'ye tüm süreci gerçekleştiriyor olmalarının, kendilerine özel bir iş yapış biçimi olduğunu anlatıyor. 500'e yakın istihdamı olan bir şirket Polin. Yeni üretim biriminin temelini geçen ay atan şirket, Asya pazarına yaptığı üretim için  Uzakdoğu'da  bir tedarik birimi kurmayı da planları arasına almış durumda.
 
RTM ile sektörün standardını değiştirdi
 
Polin'in başarısının ardında inovasyon ve yenilik önemli bir yer tutuyor. Avrupa kalite standartlarının tümüne uyan tek Avrupalı üretici... Şirket otomotiv üretiminde kullanılan RTM teknolojisini ilk kez su parkı üretiminde kullanarak sektörde tüm dengeleri değiştirmiş. Şimdi global rakipleri onu takip etmeye çalışıyor ama bu durum teknolojinin 'Polin'in adıyla anılmasının önüne geçemiyor. Başar Pakiş şöyle anlatıyor: "Su parklarının iç yüzeyi pürüzsüzdür ancak üretim şekli itibarıyla dış yüzeyi pürüzlü olur. Biz hem üretim hızımızı artırıp, hem de bunu nasıl düzeltebiliriz diye baktık ve otomotiv üretiminde kullanılan kapalı kalıp üretime imkan veren RTM  teknolojisini ilk kez su parkı üretiminde kullanarak içi ve dışı pürüzsüz, pırıl pırıl bir kaydırak ürettik. 2006 yılında başladık bu teknolojiyi kullanmaya. Üretim hızımız yüzde 400 arttı. Farklı tasarımlara da imkan sağlayan bu teknoloji Polin'in global başarısında çok etkili oldu."
 
Temalı su parkları ile sektörde trend yarattı
 
RTM teknolojisinin sağladığı üretim avantajı ile Polin alanında tasarımla trend belirleyen bir şirket haline gelmiş: Temalı su parkları... Bu yeni ürün bir müşteri araştırması sonrası geliştirilmiş. Polin'in genç yönetim kadrosu "Müşteriler su kaydırağından ne bekliyor" diye sorarak bir araştırma yaptırmış. Bu araştırmaya göre insanlar artık çok heyecanlı, interaktif, aileleriyle paylaşabildikleri, uzun süre sırada beklemeden yaşayabildikleri deneyimler istiyorlar. Kaydırakların bir hikayesi olmasını, dışarıdan seyretmeye değen güzel kaydıraklar istiyorlar...
 
Barış Pakiş, işte bu araştırma sonuçlarına göre yeni ürünlerini tasarladıklarını ve kendinden temalı su kaydırakları ile global pazarda yepyeni bir trend yarattıklarını anlatıyor. Örneğin King Kobra adını verdikleri su parkı, bir kobra yılanı şeklinde ve yatırımcıya su parkının etrafına bir tasarım yapma mecburiyeti bırakmıyor. İki kişinin birlikte kaydığı kaydırağa binenler, yılanın ağzına kadar tırmanıp, geri düşüyor...
 
‘ABD’li dev Kanadalı rakibi değil, bizi seçti’
 
Amerika'nın en büyük su parkı King Kobra siparişi vermiş ve büyük bir sükse yaratmış. Tasarımlarda imzası olan Bilge Pakiş su kaydırağının da modası olduğunu anlatıyor: "Özel desen efektleri uygulayabiliyoruz, kaydırağın içine doğal ışıkla ışıklandırma sağlayabiliyoruz... Yeni lanse ettiğimiz bir ürün şeffaf su kaydırakları... İnsanlar artık su parkında kaymasa bile dışarıdan o eğlenceyi izleyebilmek istiyor. Örneğin cruise su parkları çok popüler son dönemde. Dünyanın en büyük iki cruise şirketi iki yeni projesi için bizi seçti. Amerikalı bir firma, düşünün Kanada'daki rakibimizi seçmiyor, Türkiye'ye gelip bizi seçiyor... Şimdi yeni cruise gemisindeki su parkına monte edildi bu kaydırağımız, o şeffaf kısmı denizin üstüne geliyor, müthiş bir eğlence... Çok sayıda patentimiz var, örneğin ışık efektlerimizin tüm dünyada patenti bizde." Şimdi Polin bu alanda yeni bir açılım yapıp Avrupa'da kendi su parklarını kurmaya hazırlanıyor. İlk su parkı bu yıl Fransa'da açılacak. Böylece şirket A'dan Z'ye tüm üretimini yaptığı su parklarının işletmesine de girmiş oluyor. Fransa'da bu alanda önemli bir boşluk gördüklerini ve bunu değerlendirdiklerini anlatan Pakiş, Türkiye'de de su parkları işletmeye sıcak baktıklarını anlatıyor.
 
Polin; Çin, Hindistan ve ABD’de ofis kuruyor
 
Polin, KOBİ ölçeğinde bir şirket ama kendisini yerel sınırlara hapsetmemiş, Fas, Moskova, Kolombiya ve Makedonya'da birer ofis kurmuş. Bu sayede şirket farklı ülkelerin farklı avantajlarından yararlanıp ofislerin bulunduğu bölgelerdeki faaliyetlerini daha sağlıklı koordine etme imkanı bulmuş. Su parklarını üretmenin yanı sıra bu projelerin montaj ve satış sonrası bakımını da yapıyor şirket. Başar Pakiş; Çin, Amerika ve Hindistan'da bu yıl şirket kuracaklarını açıklıyor.
 
Cartoon Network su parkına onlarla girdi
 
Alanında marka olunca, krizlere karşı dayanıklılık artıyor. Polin bu sayede krizlerden etkilenmemiş. Rusya pazarı daralınca, Uzakdoğu pazarına yönelmişler. Arap Baharı olunca bölge daralmış, bu kez Avrupalı turist yurtdışına çıkmadığı için Avrupa ülkelerindeki tesislerin siparişlerinde önemli artış olmuş. Barış Pakiş, şimdi dünyada ilk kez Tayland'da yapılan Cartoon Network- Ben 10 temalı su parkını Polin'in ürettiğini anlatıyor. "Bu yılın en büyük projesi o, Pattaya'da montajları yapılıyor şu anda. Warner Bros'un bu alanda ilk projesi. Sektörümüzün tüm büyük şirketleri bu projeyi almak istedi ama bu prestijli iş bize nasip oldu. 65 bin metrekarelik bir proje ve bu yıl sonunda açılacak" diyen Pakiş, bu tip önemli projelerde artık kendilerinin tercih edildiğini vurguluyor.
 
Türbin durdu, inşaat ve motor yatta büyüyecek
 
Polin, Türkiye'de rüzgar türbini üretme kararı almıştı ancak şimdilik bu proje dondurulmuş. Barış Pakiş, rüzgar enerjisi yatırımlarının Türkiye'de beklenildiği hızda gerçekleşmediğini söyledi. "Bir süreklilik olmalı talepte, bunu göremedik açıkçası" diyen Pakiş inşaatta daha geniş bir alanda hizmet verme yolunda yapılandıklarını anlattı. Pakiş, "Biz çok güvenilir bir firma haline geldik. Bu nedenle inşaatlarla ilgili yan hizmetlere dair de bize talepler gelmeye başladı. Bu talepleri karşılama yolunda da çalışıyoruz. Hem işi, hem de Çinli, Faslı, Fransız ne ister biliyoruz. Bu bilgi birimini yeni iş fırsatlarında kullanmak istiyoruz. Bizim beklentimiz Polin'in 5 yıl sonra 200 milyon dolar ciroya ulaşması, su parklarının payı bu büyüme sonrası yüzde 50'ye kadar gerileyecek" diyor. Polin komposit üreticisi, bir diğer işi ise motor yat üretimi. Antalya'da ürettiği motor yatların önemli müşterileri İstanbul'un Boğaz çizgisinde yaşayan işadamları. Şimdi şirket Florida'da da bir ofis kurarak Amerika'ya da ihracata hazırlanıyor. Başar Pakiş, bu alanda da büyümeyi planladıklarını söylüyor.
 
Ahmedinejad müdavimleri arasında...
 
Polin'in en popüler temalı kaydırağı King Kobra'nın satış fiyatı 750 bin euro civarında.
Şirketin sattığı su parkları Vietnam'dan ABD'ye, Suriye 'den Yunanistan'a dünyanın hemen hemen her bölgesinde kullanılıyor.
İran'daki Polin imzalı su parkı, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da gözdesi. Ahmedinejad su parkını düzenli olarak kapatıp ailesi ile burada eğleniyor.
Polin, İTÜ ile ortak bir çalışma ile Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerine  su parkı tasarımı projeleri yaptırıyor. Yapılan projeler hayata geçiriliyor.