Tat, peynirle hamle yaptı 1 milyar TL ciro hedefledi

Geçen yıl Moova’yı satın alan Tat Gıda, Sek markası ile peynir pazarına 35 yeni ürün sunuyor. Şirket bu atılımla 2015'te yüzde 15 büyüme ile 1 milyar TL ciro hedefliyor, 5 yıl içinde ilk 3'te olmayı öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Süt, süt ürünleri, makarna ve domatese odaklanarak büyüme stratejisi izleyen Tat Gıda, geçtiğimiz yıl aldığı Moova ile peynir kategorisinde atılım yapacak. Tat Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, Moova’yı geçen yıl 32.3 milyon TL yatırım ile peynir kategorisinde büyüme stratejisi çerçevesinde satın aldıklarını hatırlatarak, “350 ton süt işleme kapasitesi ile büyük bir süt havzasına sahip olduk. Bu çerçevede 35 yeni peynir çeşidi çıkardık. 10 milyar TL büyüklüğüne sahip peynir kategorisinde bu yatırım ile hedefimiz 5 yılda ilk üçte olmak” dedi. Şirketin yeni dönem hedefl eri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Kesimer, 2014'ün oldukça verimli geçtiğini ve yüzde 20 büyüdüklerini anlattı. Domates ve makarnayı ana odak yaptıklarını dile getiren Kesimer, “Bu yıl Tat Gıda olarak yüzde 15 büyüme ile 1 milyar TL ciro hedefl iyoruz, bunun yüzde 10’u ihracat olacak. Sek olarak ise hedefimiz 500 TL ciro” dedi.

Peynirin kalitesinde en önemli unsurun iyi süt olduğunu dile getiren Arzu Aslan Kesimer, bu konuda uzman olduklarını söyledi. Ürün portföylerini geliştirmek için bin tüketici ile görüştüklerini ve bu doğrultuda sektörün yüzde 90’ına hitap eden 35 yeni ürün geliştirdiklerini anlatan Kesimer, beyaz peynir, kaşar, dil ve sürülebilir peynirin yanı sıra Hollanda peyniri gouda ve edam, Fransız peyniri mimolette, İtalyan peyniri parmesın yeni ürünleri arasında olduğunu anlattı. Şirket bu yıl 55 milyon TL yatırım yapacak. Bunun 20 milyon TL’sini reklam yatırımı oluştururken kalan kısmı ise teknoloji yatırımından oluşacak. 2014’ün de şirket için verimli ve stratejik hamlelerin yapıldığı bir yıl olduğunu aktaran Kesimer, yeni satın alma ve işbirliklerine de açık olduklarını söyledi. Kesimer bu alanda da önceliğin domates, makarna, süt ürünleri ve bunları tamamlayıcı olan ürünler olabileceğini dile getirdi.

Gıda enflasyonunun yüksekliği kârlılığı etkiliyor 

Tat Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, hammadde fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yılın ilk yarısında fiyatlarda bir artış beklemediklerini dile getiren Genel Müdür Kesimer, ikinci yarıda bir artış olabileceğini söyledi. İhracat için ise Kesimer, ihracat izni olan üreticilerden biri olduklarını ancak üretim tesislerinin küçüklüğü nedeni ile Türkiye’nin süt ihracatında AB ile rekabet edemeyeceğini belirtti. Geçen yıl yüksek gelen gıda enfl asyonu için ise Kesimer, “Geçen yıl gıda enflasyonu yüksekti. Süt, domates ve buğday fiyat artışları oldukça fazlaydı. Karlılığımızı olumsuz etkiledi bu. Daha verimli üretim ile aşmaya çalıştık bu durumu” diye konuştu.