TAV'ın %38 hissesi Fransız ADP'ye satıldı

Akfen Holding, TAV'ın yüzde 38 hissenini Aeroports de Paris'e 874 milyon dolara sattı. Satış sonrasında Hamdi Akın ve Sani Şener görevlerine devam edecekleri açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - TAV Havalimanları Holding'in toplamda yüzde 38 hissesi Fransız havaalanı işletmecisi Aeroports de Paris'e 874 milyon dolara satıldı.
 
Akfen Holding TAV Havalimanları Holding'te bulunan hisselerinin yüzde 18'ini 414 milyon dolara Aeroports de Paris'e sattığını açıkladı. Tepe İnşaat da TAV'daki yüzde 18 hissesini 414 milyon dolara ADP'ye sattığını KAP'a açıkladı. Sera Yapı Endüstri de TAV'daki yüzde 2 hissesini 46 milyon dolar bedelle sattı.
 
Satış öncesi TAV Havalimanları Holding'de, Tepe İnşaat'ın yüzde 26.06, Akfen Holding'in yüzde 26.12, Sera Yapı Endüstri'nin ise yüzde 4.03 hissesi bulunuyordu. Şirketin halka açık kısmı yüzde 40.27 iken halka açık olmayan hisse payı yüzde 3.52 seviyesinde bulunuyordu.
 
Açıklamada, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'in görevlerine devam edecekleri, TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulunun 11 kişiden oluşacağı belirtildi. 
 
Aeroports de Paris Management Yönetim Kurulu için üç üye; Tepe ve Akfen birlikte toplam üç üyeyi aday gösterecek; İcra Kurulu Başkanı aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaparken Yönetim Kurulu'nda dört tane de bağımsız üye yer alacak.
 
Reuters'da dün akşam yer alan haberde, Fransız havaalanı işletmecisi Aeroports de Paris TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38 hissesini 874 milyon dolara satın almak için anlaştığı yer almıştı. 
 
En büyük kızımızı evlendirdik
 
TAV Havalimanları'nın yüzde 38 hissesinin 874 milyon dolar karşılığında Aeroports de Paris Grubu'na satışını öngören anlaşma imzalanırken, TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding'de sahip oldukları hisseleri satan Tepe İnşaat, Akfen Holding ve Sera Yapı ile hisseleri alan Fransız Aeroports de Paris'in (ADP) tamamına sahip olduğu iştiraki Aeroports de Paris Management (ADPm) yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.
 
Şirkete yeni bir ortak aldıklarını ifade eden Akfen Holding ve TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ben, olaya en büyük kızımızı evlendirdik diye bakıyorum. Bunu aile içinde birine vermenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü dışardan birine vermeye benim gönlüm razı değildi. Aeroports de Paris ile ilişkimiz yeni değil. Eskiden beri birbirimizi tanıyoruz. Böyle bir fırsatın gelmesi ve onların da bunu iyi algılaması, bu güzel birlikteliğin doğmasına sebebiyet verdi. Bu yeni çiftin çok güzel çocukları olacak. Siyasi ve ekonomik açıdan da çok kuvvetli bir birlikteliğin ortaya çıkarıldığına inanıyorum. Bunun ilk meyvelerini de almaya başladık."
 
6. çıkışımız, ama hala içerdeyiz
Bu anlaşmadan sonra Akfen olarak yatırımlara devam edeceklerinin altını çizen Akın, "Türkiye'ye altyapıda hizmet veriyoruz. Bu konuda özelleştirmeden çıkacak işler dahil olmak üzere, yeni yatırımlarımıza devam edeceğiz. Büyüme ve daha fazla istihdam sağlamak, bizim için en önde gelen hususlardan bir tanesi. Bugün TAV'ın 25-26 bin çalışanının ilerde 40 bin-50 bin sayısına ulaşacağından hiç şüphem yok" şeklinde konuştu.
Söz konusu anlaşmanın TAV'daki 6. çıkışları olduğuna işaret eden Akın, "Ama hala daha içerdeyiz" dedi.
Soruları da yanıtlayan Akın, "Benim gibi alıp satmaya alışkın bir adamın böyle bir şirket hissesini satması aslında kolay değil. Ama sonuçta çok keyifliyiz. Ortaklarımızla olan doku uyuşması, bizi keyifli hale getirdi. Ortağımız, hiçbir şekilde bizi sıkıntıya sokmadı. Hiçbir zaman kimse birbirine kırıcı olmadı. Bize bile sirayet etmeden birçok konu kendiliğinden çözüldü" diye konuştu.
 
TAV, bir bakarsınız Aeroports de Paris'i yakalar
Hamdi Akın, Aeroports de Paris'in çok büyük bir firma olduğunu ve daha da büyüyeceğini vurgulayarak, "Ama bu arada TAV da büyüyecek. TAV, bir bakarsınız Aeroports de Paris'i yakalar. Neresinden bakarsanız bakın, çok güzel bir ortaklık oldu" yorumunu yaptı.
Yatırımlarla ilgili bir soru üzerine Akın, bu işlemi zaten finansman yaratmak için yaptıklarını, dolayısıyla Akfen'in yarattığı finansmanlarla yeni yatırımlarına devam edeceğini söyledi.
Mersin Limanı'nın büyütülmesinin söz konusu olduğunu, bunun yanı sıra otel, enerji alanındaki yatırımlarının devam ettiğini anımsatan Akın, "Yeni ihalelere girmek için yaptığımız konsorsiyumlar var. Özelleştirme işlerinin yakından takipçisiyiz. O nedenle oralarda bu kaynağı kullanmayı düşünüyoruz" dedi.
 
İki grup olarak dünyada ikinci olacağız
Aeroports de Paris Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Pierre Graff da işlemin "bir mantığın sonucunda" gerçekleştirildiğini belirterek, her zaman geleceği göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu düşündüklerini söyledi.
Graff, "Özellikle OECD ülkelerinde yer alan havalimanlarında yatırım yapmak istiyoruz. Önemli bir boyuta sahip havalimanlarında yatırım yapmayı arzu ediyoruz. Bu yüzden TAV'da hissedarlar değişikliğine gidildiğini duyunca, bunun tarihi bir fırsat olduğunu düşündük" şeklinde konuştu.
TAV'daki hisseleri tamamen işbirliği ruhuyla satın aldıklarını dile getiren Graff, şunları kaydetti:
"Bu bir fetih ruhu değil, işbirliği ruhu... Çünkü aynı mesleği yapıyoruz. Uzun zamandır TAV ile birlikte çalışıyoruz. Birbirimizi seviyoruz. Ben, TAV'ın yönetim kalitesine saygı duyuyorum. TAV tarafından işletilen tüm havalimanı işletmelerinde yüksek kalite olduğunu görüyorum. TAV'ın hikayesi, gerçekten bir başarı hikayesi. Biz iki grup olarak belki dünyada bir ilk olacağız, ilk olmasak da ikinci olacağız. 37 havalimanı 180 milyon yolcu söz konusu olacak. Bunlara Amsterdam'daki yolcu sayısını da eklersek, birinci sıraya yükseliyoruz. Satın alma çok önemli bir işlem. Çünkü görünürlüğümüzü artıracak, bu pazarda lider olacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir