Teknik Grup OSGB'den Ukrayna'ya fabrika yatırımı

Teknik Grup Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, bünyesinde kurulan TİM AŞ ile yurt dışına açılıyor. Şirket, Ukrayna'da fabrika kuruyor, polimer levha üretimine başlıyor. (Zehra Oruç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

Teknik Grup Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), 6 yıl önce başladığı ticari serüvenini, bünyesinde kurulan TİM AŞ şirketi ile yurt dışına açılarak sürdürüyor.

Almanya'da faaliyet gösteren Planert firması ile ortak olunarak kurulan TİM AŞ şirketi, Ukrayna'da 10 milyon euroluk fabrika kurmaya hazırlanıyor. Bursa merkezli hizmet verecek tesiste polimer levha üretimi gerçekleştirilecek. İlk etapta aylık 14 bin 400 ton levha üretim kapasitesiyle çalışacak tesisin, Ukrayna pazarının yanı sıra Türkiye hariç civar ülkelere ihracatı da hedefleniyor. Tesisin, önümüzdeki 5 yıllık süreçte kapasitesinin iki katına çıkması planlanıyor.

Son bir yıldır kurdukları yakın temasla bağlantılarını oluşturdukları Alman şirket Planert ile 2018 yılı eylül ayında ortaklık imzası attıklarını belirten Teknik Grup Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Doğan, 2019 yılı Nisan ayında Ukrayna'da polimer levha üretimine başlayacaklarını açıkladı. Söz konusu yatırımı, ortaklıkla kurdukları TİM Teknik İzolasyon Malzemeleri AŞ şirketi ile yapacaklarını aktaran Doğan, "Bu şirketi Bursa merkezli kurduk. Makinelerimizin çoğunu Türkiye'de hatta Bursa'da ürettiriyoruz. Toplamda 10 milyon euroluk yatırımla şekillendireceğimiz 12 bin metrekarelik fabrikada ilk etapta aylık 14 bin 400 ton levha üreteceğiz. Üreteceğimiz bu levhalar, inşaat sektöründe izolasyon malzemesi olarak kullanılırken, otomotivde ise tavan, taban, yan, ön kısımlarında ve mobilya ve sağlık sektöründe de kullanılıyor. Önümüzdeki 5 yılda üretim alanımızı 18 bin metrekareye çıkarmayı, üretim kapasitemizi de ikiye katlamayı hedefliyoruz" dedi.

Doğan, Ukrayna fabrikasındaki istihdamı da o bölgeden sağlayacaklarının bilgisini verdi. Orta vadeli hedeflerinde ihracat yapmak da olduğunu ifade eden Doğan, "İhracatımızı çevre ülkelere yapacağız. Ancak Türkiye'ye ürün vermeyeceğiz. Şirketimiz Bursa merkezli olduğu için Türkiye'ye döviz girdisi sağlayacağız" dedi. Erol Doğan, kısa vadede başka ülkelerde de yapılanmaya gideceklerinin sinyallerini verdi.

Erol Doğan, sanayinin henüz gelişmediği Ukrayna'nın, Türkiye'nin 1990'lı yılları yaşadığını, dolayısıyla Türkiye'deki hareket stratejilerini uyguladıklarında bu bölgede gelişme gösterebileceklerine inandıklarını kaydetti. Doğan, Türkiye'de dolara bağlıyız. Ticari açığımız fazla. Dolayısıyla Türkiye'deki yatırımcıları, sadece ülkemiz sınırları içerisinde iş kurmak yetmeyecek. Önümüzdeki süreçte çevre ülkelerden Türkiye'ye döviz girişinin sağlanmasını önemli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"2020'de klasman atlayacağız"

Teknik Grup OSGB AŞ olarak bugün gelinen noktada aralarında Shell Güney Marmara, Total Güney Marmara, Türkün Holding, Mako, Bakyapı gibi büyük markaların da bulunduğu 250'nin üzerinde firmaya hizmet verdiklerini belirten Erol Doğan, portföylerinin yüzde 40'ını inşaat, yüzde 25'sini akaryakıt, geriye kalanını da fabrikaların oluşturduğunu söyledi. 2018'i yatırımla geçirdiklerini ifade eden Doğan, "2020'de kurduğumuz yeni şirketler ve yurt dışında başlatacağımız üretim hamlesi ile klasman atlayacağız. Yüksek kapasitelerle, bölgenin kayda değer seviyede üretim açığını kapatacağız" dedi.

PİM AŞ, Türk Akreditasyon Kurumu'ndan akredite oldu

Öte yandan Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olduklarını belirten Doğan, edindikleri bu kazanımla Bursa sanayisinin periyodik kontrolleri yapabilecekleri PİM İş Ekipmanları Bağımsız Periyodik Muayene ve Gözetim Hizmetleri AŞ. şirketini kurduklarını aktardı. PİM şirketindeki başlıca faaliyetlerini, buhar kazanlarının forklift, vinç gibi iş ekipmanları, kaldırma-iletme ve basınçlı kapların periyodik kontrollerini ile elektriksel kontrolleri şeklinde anlatan Doğan, "Şirketlerin yılda bir yapılması gereken kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Lojistik, otomotiv ve inşaat sektörlerine ağırlıklı hizmet veriyoruz. Edindiğimiz akredite ile hizmet ağımızı yurtiçiyle sınırlı tutmayıp, yurtdışına da açılma imkanı sağladık" bilgisini verdi. Kalite konusunda da gerekli belgeleri edindiklerinden de bahseden Erol Doğan, bugün itibari ile OSGB alanında ; iş sağlığı ve güvenliği uzmanlık hizmeti, iş yeri hekimlik hizmeti, yardımcı sağlık personeli istihdamı, risk analizi değerlendirmesi, acil durum planlaması, periyodik teknik kontroller, ölçüm ve periyodik kontroller, enerji verimliliği, yangın mühendisliği, iş hukuku danışmanlığı ve çevre danışmanlığı alanlarında hizmet verdiklerini belirtti.

Taban fiyat olmaması haksız rekabeti doğruyor

Sektörde taban fiyat politikasının olmamasından yakınan Erol Doğan, Teknik Grup'un kurulduğu 2013 yılından bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki kanunların sürekli gelişmesi, bu sektörde aynı zamanda fiyat standardizasyonunun olmamasından kaynaklı sektörün hizmeti dip fiyata vermesine sebep olduğunu söyledi. Doğan, "Süreç içerisinde birçok firma kapandı. Bu pozisyonda olan İSG Dem firmasını 2 yıl önce kendi bünyemize dahil ettik. Her yıl ortalama 8 ila 10 İSG firması kapanıyor. Yerine yenileri açılıyor. Sistemde taşlar hala yerine oturmadı" değerlendirmesinde bulundu.