Temel Conta, savunma sanayi için hassas ölçülerde metal ve elastomer ürünler üretiyor

Temel Conta İş Geliştirme Direktörü Tunç Kip, 2017’yi Sanayi 4.0’ın sektöre uyarlanmış hali olarak Otomotiv 4.0 felsefesini hedef seçip, teknolojinin tüm imkanlarını değerlendirerek ve mühendisliğin ön planda olduğu projeleri hedef seçerek geçirdiklerine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyza COŞKUNTÜRK

İZMİR – Faaliyete conta üretimi ile başlayan, son yıllarda tam servis mühendislik firması haline gelen Temel Conta, savunma sanayinde hizmet veren firmalara metal ve elastomer ürünleri üretiyor.

2017’yi Sanayi 4.0’ın sektöre uyarlanmış hali olarak Otomotiv 4.0 felsefesini hedef seçip, teknolojinin tüm imkanlarını değerlendirerek ve mühendisliğin ön planda olduğu projeleri hedef seçerek geçirdiklerine dikkat çeken Temel Conta İş Geliştirme Direktörü Tunç Kip, “1974 yılından beri yüzde 100 yerli sermaye ile conta üretimi yapıyoruz. Yaklaşık 50 senelik tecrübemiz ile her yıl gelişen ve kendini geliştirmeye devam eden tam servis mühendislik firması olarak birçok OEM firmasının iş ortağı, satış sonrası piyasasında da çözüm ortağıyız" diye konuştu.

Senelerdir otomotiv sektörüne sağladıkları ürünlerin yanı sıra savunma sanayinde önemli firmalara ürünler ulaştırdıklarını dile getiren Kip, "Tülomsaş, FNSS ve savuma sanayi için yerli motor projesi üzerine çalışmalarına devam eden Tümosan gibi OEM firmalarının tedarikçisi olmamız firmamız için ayrı bir gurur kaynağı" dedi.

Kip, kendi bünyelerinde yürüttüklerini mühendislik ve kalıp aşamaları ile savunma sanayi için hassas ölçülerde üretim gerektiren metal ve elastomer ürünlerde hızlı ve güvenilir iş ortağı olduklarını vurguladı. Kip, "Sağladığımız istihdam ve gerçekleştirdiğimiz ihracat ile ülke ekonomimize katkı sağlamaktan mutluluk, savunma sanayinin yerlileştirme projelerinde yer almaktan da onur duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Temel Conta’nın bugün üçüncü jenerasyonun görev almaya başladığı bir aile firması olduğunu dile getiren Tunç Kip, “Kuruluştan bu yana ana sanayi firmaları ile çalıştık, gelişmeleri yakından takip ettik. İlk senelerde, ağırlıklı olarak motor contalarına odakla üretim yaptık. Devam eden senelerde pekiştirdiğimiz ikili ilişkilerimiz ve uluslar arası başarılarımız sayesinde, şu anda, tam servis bir mühendislik firması haline geldik. Otomotivden savunma sanayine sızdırmazlık elemanları motorun çok kritik parçalarıdır ve yüksek düzey mühendislikle tasarlanıp, hassasiyet ile üretilmeleri gerekir. İzmir’deki iki üretim yerimizde ürettiğimiz ürünlerimizi geliştirirken, yeni conta teknolojilerini uluslararası sektörlere ve iş ortaklarımıza sunabiliyor olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Elektrikli araçlar için projeler geliştiriyor

Ürün gamlarının, mevcut -ürünlerin farklı çeşitlerinin yanı sıra yeni ürün tipleri ile de büyüdüğünü vurgulayan Kip, "Motorda kullanılan sızdırmazlık elemanlarına ek olarak, şanzuman ürünleri, ısı kalkanları ve hassas ölçülerde üretimin üst seviye önem içerdiği bir çok motor dışı uygulamalar için de çalışmalar yaptık. En heyecan verici projelerimizin arasında, tamamen elektrikli araçlar için yaptığımız çalışmalar var” dedi.

Contanın motorlarda yağ, su, ısı gibi unsurların sızmasını engelleyen bir unsur olduğunu dile getiren Tunç Kip, “Conta dendiğinde sadece içten yanmalı motorlar akla geliyor. Biz artık tam servis mühendislik hizmeti verdiğimiz için firmalar bize tasarım süreçlerinde de geliyor. Bizden sızdırmazlık ihtiyaçlarına çözüm geliştirmemizi istiyorlar. Elektrikli araçlarda da sızdırmazlık ihtiyacı var. Biz 44 yıllık deneyimimizle kendimizi içten yanmalı motorlardan ibaret bir sektör içinde değil, bambaşka sektörlere hizmet veren bir firma haline getirdik. Bu sayede tamamen elektrikli araçlar için de ürün dizayn etmeye başladık. Elektrikli araçlar konusunda lider otomotiv firması ile tasarım çalışmalarımız sürüyor. Pazara bu yıl içinde ürün sunmayı hedefliyoruz. Ürün gamımızda bu ürünlerin payının zamanla artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

2018'de kapasite artırımı için yatırım yapacağız

Önümüzdeki dönemde de firmanın ana kaidesi olarak gördükleri çalışanlarına ve yeni teknolojilere yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Kip, “Ek olarak, mevcut tesislerimizin kapasitesini genişletme amacıyla, yine İzmir’de 20 bin metrekarelik bir üretim alanı yatırımımız mevcut. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İhracata yönelik olarak da yeni hedefler koyduk. Halihazırda başta Amerika ve Avrupa olmak üzere tüm dünyaya ihracat yapıyoruz. İhracatımızı katma değeri yüksek ürünler ile artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yurt dışındaki iş ortaklarının tasarım aşamasında Türkiye’deki firmalara ulaşmalarını arzu ettiklerini belirten Kip, “Bunu da ancak yakın ilişki ve aktif pazarlama ile yapmak mümkün. Ülke sınırlarından bağımsız işleyen bir sektörün, mutlaka olarak uluslararası pazarda aktif olmayı işin yapılış şekli olarak görmesi gerekir. Bu şekilde çalışan firmaların daha büyük başarılara imza attığını görüyoruz. Bu kapsamda firmalar arası dayanışma da büyük önem arzediyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir