THY Afrikalı yıldız arıyor

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, "Afrika'ya önem veriyoruz. Afrikalı şöhreti kullanmak istememiz, Afrika'nın reklamını yapmak için" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DOHA - Katar'ın başkenti Doha'da 200'den fazla havayolu şirketinin yetkilisinin katıldığı Dünya Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) 70. Yıllık Genel Toplantısına katılan Kotil, AA muhabirinin sorularını cevapladı.

THY'nin, Polonya Havayolları (LOT) ile imzaladığı kod paylaşım anlaşmasına değinen Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, "Bu antlaşmayla Polonya ve Türk havayolları ana hatlarında uçuş kodu paylaşımı yapıyorlar. İstanbul ötesinde onları biz taşıyacağız, Varşova ötesine de onlar bizi taşıyacaklar. Tabii bu bize bazı noktalara uçmadan uçmuş gibi güç veriyor. Aynı şekilde biz de onlara, o gücü vermiş oluyoruz. Dolayısıyla iki merkez İstanbul ve Varşova güçlenmiş olacak" dedi. 

3. havalimanı 

Katar'ın 2022 Dünya Kupası ev sahipliği hazırlıkları çerçevesinde 15 milyar dolar maliyetle inşa ettiği ve 27 Mayıs'ta hizmete giren Hamad Uluslararası Havalimanı'nın Katar Havayollarına yaptığı katkı ve THY'nin İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanıyla ilgili kazanımlarına dair Kotil, şunları söyledi: 

"Burada ikili birçok görüşme yapıyoruz. Genel müdürlerle veya uzmanlarla yapılan görüşmelerde genellikle 3. havalimanı konu oluyor. Havalimanı 2018'de bitiyor. Önemi sadece büyük bir havalimanı olmasından gelmiyor. THY ile beraber bu havalimanı biraraya geldiği zaman İstanbul'un çok güçlü bir dağıtma yeteneği oluyor. Yani gelen yolcuları 3. noktasına ulaştırmanın muazzam bir gücü oluşmuş oluyor. Bu güç bugün yok. Atatürk Havalimanı'nda büyük bir yoğunluk olduğu için, biz oraya yeterince sefer koyamıyoruz, koyamayınca niteliğimiz kısıtlı oluyor."

Kotil, THY'nin teslimatı devam eden, imzaları atılmış uçak sayısının 256 olduğunu belirterek, yeni uçak alım planlarının olmadığını ifade etti.

THY Afrikalı yıldız arıyor 

"THY'nin Afrikalı bir yıldızla anlaşmayı planladığı" yönündeki haberlerin sorulması üzerine Kotil, şunları söyledi: 

"İsmi daha kesinleştirmedik ama Afrika'ya çok önem veriyoruz. Afrika, THY için çok önemli bir yer ve oradan iyi para kazanıyoruz. Afrika'nın önemi, sürekli geliştiği ve büyüdüğü için bizim de sürekli büyümemize yardımcı olmasından kaynaklanıyor. Afrika'dan aldığımız yolcuların yalnızca yüzde 10-15'i İstanbul'a geliyor. Yüzde 85'i İstanbul ötesine devam ediyor. Bu da daha fazla noktaya sefer koyabilmemiz anlamına geliyor, zaten onun için bu kadar başarılıyız. Bunu yapmamızın sebebi de İstanbul'dan, Avrupa'ya, Asya'ya uçuş ağının çok güçlü olmasından geliyor. Yani Lagos'tan bir yolcu aldığımız zaman, bu yolculardan biri herhangi bir destinasyona gitse, zaten uçak doluyor. Avrupa'da 96, Rusya'da 10, Asya'da 30 uçak hep dolu geliyor. Bu açıdan önemli, Afrikalı şöhreti kullanmak istememiz, Afrika'nın reklamını yapmak için. Tabii onunla sınırlı değiliz. Tüm meşhur insanlar üzerinde de çalışıyoruz. Ama net olmadığı için isim paylaşamıyorum."

"Dünyada en çok yurtdışı noktaya biz uçuyoruz"

Kotil, THY'nin, Boston ve Montreal şehirlerine uçuşlarının başladığını hatırlatarak,  2015 yılına kadar uçmaya karar verdikleri noktaları Amerika kıtasında San Fransisco, Atlanta, Bokata, Caracas, Havana ve Mexico City olarak sıraladı. Asya bölgesinde Manila, Balkanlar'da Varna, Avrupa ve Afrika'nın her birinde 10'dan fazla yeni nokta olduğunu ifade eden Kotil, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Eritre başlıyor. Angola başlıyor şu anda, dolayısıyla bütün coğrafyalara yayılmaya devam. Rusya'da iki yeni nokta başlattık. Dünyada en çok yurtdışı noktaya biz uçuyoruz. En çok ülkeye ve en çok yabancı şehre de uçuyoruz. Bütün ağda dünya dördüncüsüyüz. 3 ABD şirketi var önümüzde. Bu yıl içinde bir sıra daha geçeriz, yani ağda 3. oluruz dünyada. Bu kadar çok uçmamızın sebebi, hepsinin birbirini beslemesinden kaynaklanıyor. Tabii daha çok noktaya uçunca kara baskı yapıyor. Her uçtuğunuz yer anında kar etmez fakat bir sene sonra kar edince ilave yolcuyla bize gelmiş oluyor. Güçlü bir finansal yapımız olduğu için, 2002'den beri hep kar ederek geldiğimiz için, bu sene de böyle olacak. Bütçemiz o yönde, dolayısıyla aslında büyümeye devam."

Bu konularda ilginizi çekebilir