THY, antik kent Petra'yı dünyaya tanıtacak

İlk kez bir bölgenin tanıtımı için pazarlama sponsoru olan THY, 'dünyanın 7 harikasından biri' olarak gösterilen Ürdün'ün antik kenti Petra'nın tanıtımına destek olacak. THY yolcuları da Petra müzesini yüzde 15 indirimli gezecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN

ÜRDÜN - Türk Hava Yolları (THY), dünyanın yedi harikasından biri olan antik Petra kenti ile 'pazarlama sponsorluğu' anlaşması imzaladı. İlk kez bir bölgenin tanıtımı için sponsor olan THY, pazarlama ve satış ofislerinin de gücünü kullanarak antik kent Petra ve Akabe'nin tanıtımına katkı sunacak. THY biletiyle bu kentleri ziyaret eden yolculara ise turistik mekanların girişlerinde indirim ve kolaylıklar sağlanacak. 

Anlaşmanın imza töreni önceki gün Petra kent müzesinde gerçekleştirildi. Törene, Ürdün Turizm Bakanı  Nayef Al-Fayez, Ürdün Gelişim ve Turizm Dairesi Başkanı Mohammad Al-Nawafleh, Petra Gelişim ve Turizm Müdürü Dr. Emad Hijazeen, THY Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, THY Ortadoğu ülkeleri müdürleri ve Ürdünlü yerel idareciler katıldı.

Törende konuşan Ürdün Turizm Bakanı Nayef Al-Fayez, "THY önemli bir kurum. Ürdün halkı, dünyanın her yerine uçan THY'yi, gururla ve iftiharla takip ediyor, kendi şirketi gibi görüyor. THY ile yapılan anlaşma ile birlikte Petra'nın pazarlanmasında önemli bir mesafe kat edilecek. Bu anlaşma sayesinde daha fazla turist bekliyoruz" diye konuştu.

Nebati medeniyetine ev sahipliği yapan Petra'nın tarihte büyük bir önemi olduğunu aktaran Fayez, "Biz burayı canlandırmak için çalışıyoruz. Burayı tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Ürdün devleti de, son yıllarda buraya daha fazla önem gösteriyor. Bunun için burada özerk bir yönetim oluşturdu. Daha fazla turist çekmek için tüm yolları kullanıyoruz. Bu anlaşma Ürdün ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirecektir" ifadelerini kullandı.

THY yolcuları, müzeleri daha ucuza gezecek 

THY adına anlaşmaya imza atan kurumun Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ise hali hazırda THY'nin Ürdün'ün başkenti Amman'a günde iki sefer, Akabe'ye haftada dört sefer düzenlediğini belirterek, "Petra'yı 2010 yılında 1 milyon kişi ziyaret etmiş. 2014 yılında bu rakam 650 bine düşmüş. Biz inanıyoruz ki bu anlaşma sonrasında Petra'ya ilgi artacaktır. Dünyanın 7 harikasından biri olan Petra antik kenti ile THY'yi bir araya getirdik. Buradaki hedefimiz; Ürdün'ü, Petra antik kentini ve Akabe'yi THY'nin 111 ülke ve 280 satış noktasıyla tüm dünyaya açmak" ifadelerini kullandı. 

Ürdün'e daha fazla turist getirmek ve kendi uçaklarını doldurmak istediklerini aktaran Olmuştur, anlaşmanın detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi; "Petra müzesini gezerken THY yolcuları uçak biniş kartlarını gösterdiklerinde yüzde 15 indirim alacaklar. Zannediyorum girişi 72 dolar civarında. Onun yanında biz satış ağımızın olduğu tüm bölgelerde Petra'yı ve Akabe'yi tanıtma, ilgisini artırma adına uygun fiyatlar ve promosyonlar sunacağız. Katıldığımız dünyanın en büyük turizm fuarlarında yapacağımız toplantılarda Petra'yı ön plana çıkarmayı düşünüyoruz. Onun dışında tanıtım broşürlerimizin içinde Petra'ya yer vereceğiz." 

Önümüzdeki yıl 30 bin yolcu götürecek

THY'nin Ürdün'e gerçekleştirdiği seferler hakkında bilgi veren THY Akabe Müdürü Sertan Yüce ise turizmin canlanması halinde yolcu sayısı ve seferlerin artabileceğini anlattı. Yüce, "THY, Akabe'ye  2014 yılında 25 bin yolcu taşıdı. Bu sene 28 ila 30 bin yolcu hedefliyoruz. 2016 yılında ise yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Turizm canlanırsa bu rakam daha da yükselebilir. Akabe'ye Avrupa'dan daha çok yolcu geliyor. Güney Amerika'dan da talep geliyor. Akabe'ye uçan tek yabancı uluslararası hava yolu şirketi THY'dir" diye konuştu.

99-017.jpg

"Akabe, yatırım fırsatı sunuyor"

DÜNYA'ya açıklama yapan THY Akabe Genel Müdürü Sertan Yüce, bölgenin konumu gereği büyük potansiyel taşıdığını belirterek, THY olarak bu hata önem gösterdiklerini ve turizm aktivitelerini artırmaya çalıştıklarını vurguladı. Turizmin yanında aynı zamanda Akabe'nin yatırım için de önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Yüce, "Akabe özel bir alan. Ürdün'e göre çok büyük vergi avantajı var. Hatta sıfır vergiyle iş fırsatları bulunuyor. Akabe yönetimi, yabancı yatırımcıyı destekliyor ve çekmeye çalışıyor" dedi. THY olarak bu anlaşmanın kendileri için bir ilk olduğunu aktaran Yüce, “Bu aslında hem Akabe hem Petra hem Ürdün hem de THY için bir ilk. Aslında Petra çok yüksek turist çektiği için ve farklı bir yönetimi olmasından dolayı bu tarz anlaşmalar yapmamakta. Ancak bizim THY’nin globaldeki gelişimi ve buradaki başarımızdan dolayı böyle bir anlaşma yapmaya karar verildi. Umarım hem bölgeyi hem de buradaki turizmi destekleyecek yeni projeleri hayata geçirebiliriz.” ifadesini kullandı. 


ANTİK KENT: PETRA36-008.jpg

 Geçmişi 2400 yıl öncesine dayanan ve Nebati medeniyeti tarafından inşa edilen Petra, merkezi İsviçre'de bulunan bir vakıf tarafından düzenlenen ve 7 yeni harika anlamına gelen "New 7 Wonders" yarışmasında ilk 7'ye girerek dünyaya adını duyurmuştu. Geçmişten bugüne kadar pekçok medeniyete ev sahipliği yapmış Petra, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyanın dört bir yanında turist çekiyor. Kenti 2010 yılında bir milyon kişi ziyaret ederken, Suriye başta olmak üzere bölgedeki çatışma ve güvenlik sorunları nedeniyle bu sayı 2014 yılında 650 bine geriledi. 


 

Bu konularda ilginizi çekebilir