THY, Tarom'u almak için masaya oturdu

Türk Hava Yolları'nın Tarom'u almak üzere görüşmeler yapmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Romen gazetelerin iddiasına göre, Türk Hava Yolları (THY) ülkenin milli havayolu şirketi Tarom'u almak üzere görüşmeler yapmaya başladı. 

Son yıllarda zarar eden ve en büyük ortağı Romanya devletinin olduğu Tarom'un önümüzdeki aylarda özelleştirilmesi planlanıyor.

Romen gazetelerin iddiasına göre, bu ortaklık iki ülke başbakanlarının görüşmeleri sırasında gündeme geldi. Ardından THY yetkilileri Bükreş'e gitti ve Tarom'la görüşmeler gerçekleştirdi.

Ancak THY'nin geçmişte Polonyalı LOT'a ortak olma girişimi sürecindeki gibi en büyük sorunun şirketin nasıl kontrol edilebileceği konusu olarak öne çıkıyor  çünkü, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ortak üye olmaması nedeniyle, THY dışarıdan gelip Tarom'un yüzde 51'ini kontrol edemiyor.

Bu sorunun aşılması için farklı bir yol izleneceği belirtiliyor. 

Romen Gazeteleri'nin haberine göre, THY önce Bükreş-Otopeni Havalimanı'nı işleten şirkete ortak olacak.

Halen Bükreş-Otopeni Havalimanı Budapeşte Havalimanı, havayolunun yüzde 1.55'e yakın hissesini elinde bulunduruyor. Ardından THY Tarom'un yüzde 49 hissesini satın alacak. Eğer alım anlaşması böyle yapılırsa, THY dolaylı yoldan Tarom'un yüzde 51'ini kontrol edecek hale gelecek.

THY: Yönetim Kurulu kararı yok

Konuyla ilgili olarak THY yetkilileri ortaklık için alınmış bir yönetim kurulu kararı olmadığına dikkat çekti. Bazı havayolu şirketlerinden talep geldiğini belirten THY yetkilileri bu amaçla Bükreş'te de karşılıklı bilgilendirme toplantıları yapıldığını ifade ettiler.

Filosunda 23 uçak var

Romen Tarom Havayolları, 1945'te kuruldu. Sky Team havayolu ittifakı üyesi olan şirketin halen filosunda 23 yolcu uçağı bulunuyor, 53 noktaya sefer yapıyor. 2008'den bu yana zarar eden şirket, 2013 yılını 29.5 milyon euro zararla kapamıştı. 

Toplam  2 bin çalışana sahip havayolunun yüzde 97.05 hissesesi Romanya devletinin elinde bulunuyor. Kalan hisseler ise yüzde 1.55 Bükreş Havaimanı, yüzde 1.31 Romen Hava Trafik Kontrol İdaresi, yüzde 0.09 Societatea de Investitii Financiare Muntenia'nın.

Bu konularda ilginizi çekebilir