Tidap Sudan’da showroom kuracak

Bursalı Tidap, Sudan’da 400 dönümlük bir alana 1 milyon dolarlık yatırımla showroom kurmaya hazırlanıyor. Hedef Türkiye’nin Afrika’ya geçiş kapısını oluşturmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ / BURSA

Bursa’da endüstriyel arıtma sektöründe faaliyet gösteren Tidap, Sudan’da 400 dönümlük bir alana 1 milyon dolarlık yatırımla showroom kurmaya hazırlanıyor. Nil Nehri yakınlarına konuşlandırılacak alanda Türk mallarının sergilenmesi planlanırken, hedef Türkiye’nin Afrika’ya geçiş kapısını oluşturmak. Firma, Sudan devletinden tüm izin ve desteklerin alındığı bu proje için maddi destek sağlayacak bir proje ortağı arıyor. 

İç piyasadaki daralmayı yurtdışı projelerine yönelerek hareketlendirdiklerini söyleyen Tidap Genel Müdürü Mustafa Satılmış, bu çerçevede geçtiğimiz yıl Sudan Krallığı'nın da desteği ile Afrika Asya şirketini kurduklarını açıkladı. Şirketin kurulmasıyla halihazırda artırma sektöründe çalışmalar yürüttükleri Sudan’da farklı sektörlere de yatırım yapma kararı aldıklarını belirten Satılmış, şunları anlattı: “Yurtiçi projelerin yanı sıra yurtdışında da çalışmalarımız yürüyoruz. Sudan’da showroom-fuar yatırımı için kaynak arayışındayım. Nil Nehri yakınlarında 400 dönümlük yer istedim, verdiler. Showroomda Türkiye’nin ürettiği ipekböceğinden traktörüne, gıdaya kadar her sektörden her türlü ürün sergilenebilecek. Burası Türkiye’nin Afrika’ya geçiş kapısı olacak. Adeta ürünlerimizin vitrini olacak. Teşhir alanı olacak" 

Sudan devletinin projeyi kabul ettiğini bildiren Satılmış, "Yerimiz hazır. Kendime ortak arıyorum. Bu metotla Afrika’da iki yılda pek çok firma holding olacaktır. Minimum 1 milyon dolarlık kaynağa ihtiyacım var. Ayrıca Eximbank’tan ve Sudan Meclis Başkanlığı’ndan garanti aldım. Şu an ihtiyacım olan tek şey yola çıkmak için kaynak sağlayabilecek bir ortaklık.” diye konuştu. Satılmış, ekim ayında start vermeyi planladıkları projenin iki yılda kendini amorti edeceğini de sözlerine ekledi. Sudan’da endüstriyel arıtma projelerine de devam edeceklerini açıklayan Mustafa Satılmış, “Burada daha önce Çinliler bir içme suyu tesisi için arıtma tesisi kurmuş. Akla zarar. Nil Nehri kıyısında gerçekleştirilen bu proje yaklaşık 200 bin kişiye hitap ediyor. Çinli üretici firma buradan 10 milyon dolar kar elde etmiş. Eğer bu projeyi biz yapsaydık yüzde 99’unu kendim üretebilirdim. Hedefimiz onların yaptığı yanlışları bertaraf edip, bölgeye hak ettiği tesisi kazandırmak” diye konuştu. 

Çiftlik arıtma projelerine odaklanarak ciroyu katlayacak 
Kayapa Sanayi Bölgesi’nde 3 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren Tidap, Türkiye’nin endüstriyel arıtma alanında hizmet veren ilk firmalarından biri. Proje bazlı çalışan firma, talep geldiği takdirde üretim alanını genişleterek kapasitesini arttırabilecek potansiyele sahip. Bu yıl çiftlik arıtma projelerine odaklanan Tidap, yılın ilk yarısında 4 mezbahaneyi devreye aldı, yıl sonuna kadar da 8 proje daha hayata geçirmeyi planlıyor. “Endüstriyel kirliliğin yükse olduğu her yerdeyiz” sloganı ile 30 yıldır Ar-Ge çalışmalarına da önem veren firma, 2014’de ciroyu 4’e katladı, bu yıl da ciroyu iki katına çıkarmayı hedefl iyor. Tidap, 30 yıldır yürüttüğü yoğun Ar-Ge çalışmaları ile bu yıl ürün çeşidini 70’den 80’e çıkardı.

Sudan Kralı'nın kardeşi ile ortak şirket kurdu
Sudan merkezli Afrika Asya şirketini 3 ortaklıkla kurduklarını belirten Satılmış şunları ekledi: “Ortaklarımızdan biri de Sudan Kralı’nın kardeşi Abdullah El-Beşir. Afrika Asya şirketi için yapılan sözleşmede, Sudan devleti ile yapılan tüm projelerde Tidap ile ticaret yapma zorunluluğu yer alıyor. İthalatın tamamı Tidap ile yapılacak. Bu da kendi firmamız için önemli bir gelişim, Türkiye için büyük bir fırsat. Gelecek yıl bunun meyvesini yiyeceğimizi öngörüyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir