Tüpraş Ar-Ge Merkezi açıldı

Tüpraş’ı rafinericilik, akaryakıt ve enerji alanında yapılacak teknolojik çalışmalarda öncü kılacak Ar-Ge Merkezi Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde yapılan törenle hizmete açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Koç Topluluğu’nun ve Türkiye'nin ekonomik ve stratejik anlamda önemli bir sanayi şirketi olan Tüpraş’ı rafinericilik, akaryakıt ve enerji alanında yapılacak teknolojik çalışmalarda öncü kılacak Ar-Ge Merkezi hizmete açıldı.

32 milyon liraya mal oldu

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi’ne 7 bin 500 metrekare alana kurulan ve 32 milyon liraya mal olan Ar-Ge merkezinin açılışı Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde yapılan törenle gerçekleştirildi.

Fuel Oil Dönüşüm Proje Sahası’nın tanıtımı yapıldı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M.Koç ve Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut’un ev sahipliği yaptıkları törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile davetliler katıldı. Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un, Bakan Işık’a anı sunumu yaptığı törende Araştırma Merkezi Açılışı ve Tanıtım Gezisi, Fuel Oil Dönüşüm Proje Sahası’nın tanıtımı yapıldı.

Tüpraş Ar-Ge Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada ve Türkiye'de en önemli sektörün enerji olduğunu kaydederek, pek çok siyasi olayın yansımasında veya sebebinde enerji alanındaki rekabetin görülebileceğini söyledi.  Bu noktada ülkenin stratejik konumunu bildiklerini dile getiren Işık, bu alanda Türkiye'nin tartışmasız en büyük şirketinin Tüpraş olduğunu vurguladı. 

Işık, devlet yatırımıyla kurulan Tüpraş'ın çok önemli ihtiyaçları karşıladığına dikkati çekerek, şirketin özelleştirildiği dönemde "Tüpraş stratejiktir, özelleştirilemez" diye inanılmaz tartışmalar çıktığını anımsattı.  O dönemde Kocaeli'de partisinin il başkanlığını yaptığını hatırlatan Işık, şöyle devam etti: 

"Koç ailesinden de olsanız, sırtınız terlemeden maaş alamazsınız" 

"Çok ciddi yani kelli felli adamlar edebi, felsefi gerekçelerle bu özelleştirmeye karşı çıkmışlardı ama bugün burada hem tanıtım filminde hem de genel müdürümüz Yavuz Bey'in ortaya koyduğu rakamlarla ne kadar doğru iş yaptığımızı, Tüpraş'ı özelleştirmekle Türkiye'nin geleceğine yönelik ne kadar iyi adım attığımızı bir kez daha görmüş olmanın gururu ve kıvancını yaşadım. Yani 5 milyar dolara yakın yeni yatırım. Devlet mantığıyla ve bürokrasisiyle bu 5 milyar dolarlık yatırımı yapmanız öyle kolay değil. Bu kadar yeni istihdamı sağlamanız hiç kolay değil. 

Burada Koç ailesinin değerli mensupları var, eminim ki Koç ailesinden de olsanız, sırtınız terlemeden maaş alamazsınız. İşte bu sayede Tüpraş, dünya markası haline geldi."  

"Koç Grubu, Tüpraş’a her alanda yatırım yapmaya devam ediyor”

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, törende yaptığı konuşmada, "Kuruluşundan bu yana ülkemizin akaryakıt ihtiyacını, en üst teknolojik gelişmeleri uygulayarak, güvenli ve en yüksek kalitede sağlayan, Tüpraş’ımızın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacak Ar Ge Merkezimizi bugün açıyoruz. 2006 yılında 8 konsorsiyumun katıldığı ihalede 4 milyar 140 milyon amerikan doları ödeyerek Tüpraş’ın  % 51 hissesini devir alan Koç Grubu, Tüpraş’a her alanda yatırım yapmaya devam ediyor” dedi.

"Dünya enerji sektörüne katkı sağlamayı hedefliyor"

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç da konuşmasında, "11 Eylül 2009’da Ar-Ge yolculuğuna başlayan Tüpraş, 2015 yılının Tüpraş’ı için tasarladığı teknoloji ve yenileşim sürecinin planlanmasının ardından ilerlediği bu yolda ürettiği her bir proje ile Türkiye’ye, dünya enerji sektörüne katkı sağlamayı hedefliyor." ifadelerine yer verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir