Türk Lirası tahvil ihraçları 4 yılda 10 katına çıktı

Bu yılın ilk 9 ayında 53 milyar TL’lik özel sektör tahvil ihracı gerçekleşirken, bunun 2,3 milyar TL’si şirketler tarafından yapıldı. Sene sonunda ise bu rakamın 5 milyar TL’ye çıkması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

julide.png

Faizlerdeki düşüş, devletin artık eskisi kadar borçlanmaması ve diğer alternatif finansman kaynaklarına göre rekabetçi fiyatlar yakalanabilmesi nedeniyle özel sektör tahvil ihraçları her geçen gün biraz daha artarken, bu yılın ilk 9 ayında ulaşılan toplam büyüklük 53 milyar TL’yi gösteriyor. 2011 yılında 35,8 milyar TL, 2012 yılında 48,4 milyar TL, 2013 yılında 45,6 milyar TL bankalar dahil özel sektör tahvil ihracı yapılırken, sadece şirketlerin yaptığı tahvil ihraçlarının tutarı bu yılın ilk 9 ayında 2,3 milyar TL’ye çıktı. Sene sonunda ise şirketlerin ihraç tutarını 5 milyar TL’ye çıkması bekleniyor ki bu son 3 ayda ihraç tutarının 2’ ye katlanması anlamına geliyor. Eğer beklenen bu rakam gerçekleşirse 2011’de 585 milyon TL ihraç yapan şirketler, sadece 4 yılda bu rakamı 10’a katlamış olacaklar. 

ÜNLÜ&Co Borç Finansmanı ve Danışmanlık Bölümü Yönetici Direktörü Ayşe Akkın, gelişmekte olan TL tahvil/bono piyasasının, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketler için vazgeçilmez fonlama kaynaklarından biri olarak ortaya çıktığını belirterek, “TL tahviller özellikle gelirleri TL cinsi olan şirketler için finansman portföylerinde olması gereken önemli fonlama kaynaklarından biri haline gelmiştir. Küresel ve yerel gelişmelerle şekillenerek 2014’ün son çeyreğinde ve 2015’te de büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. 2014’te şimdiye kadar ihraçların 53 milyar TL’yi geçtiğini göz önüne aldığımızda yakalanan ivme ile 2015’te toplam ihraç tutarı 100 milyar TL seviyesini kırabilir” diye konuştu.

5 milyar TL'lik şirket tahvil ihracı yapılır 

Hızla ve derinleşerek büyüyen özel sektör TL tahvil/bono piyasasında hacim olarak geçen sene aynı döneme göre yaklaşık 2 kat artarak eylül ayı itibariyle 53 milyar TL’nin üzerinde ihraç gerçekleştiğini dile getiren Ayşe Akkın, sektöre yönelik istatistik bilgi verdi: 

“2013 yılı içinde toplam ihraç tutarının 45,6 milyar TL olduğunu göz önünde bulundurursak büyümeyi daha net görebiliriz. Sürekli büyüme seyrinde olan özel sektör TL tahvil/bono piyasasının 2014’te de hız kesmediğini ancak büyümeyi oluşturan kompozisyonun farklılaştığını gözlemliyoruz. Büyümenin daha çok banka ve banka dışı finansal kurumlar tarafından gerçekleştirilen daha kısa vadeli işlemlerden kaynaklandığını söylemekle beraber belirtmek gerekir ki mart ayı sonundan itibaren şirket ihraçlarında da yoğun bir hareketlenme görüyoruz. 2011 yılında 585.5 milyon TL olan şirket tahvilleri 2013 yılında 4.2 milyar TL seviyesine büyüdü. Geçtiğimiz mart ayından itibaren, seçim beklentisinin ortadan kalkması ile, şirketlerin fırsat pencerelerini değerlendirdiğini ve ihraçların gerçekleştiğini görüyoruz. 2014 yılı içinde yaklaşık 2,5 milyar TL şirket tahvili ihraç edilmiş olmakla beraber üzerinde halihazırda çalışılan birçok sayıda ihracın da önümüzdeki günlerde piyasaya gelmesini bekliyor ve şirket tahvillerinin 2014’te 5 milyar TL’yi yakalayacağını düşünüyoruz.” 

Mevduatın bir bölümü bile gelse piyasa büyür

Bu büyümeyi sağlayacak en önemli etkenlerin de şüphesiz yatırımcı bazının gelişmesi, ek getiri arayan ve yatırımlarını çeşitlendirmek isteyen fon sahiplerinin risk iştahı ve talebi olduğuna değinen Akkın, konuya yönelik şunları söyledi: “Özel sektör tahvillerine ilgi gösterebilecek olan yatırımcı bazını oluşturan portföy yönetim şirketleri, emeklilik fonları, sigorta şirketleri, vakıfl ar, aile fonları, bankaların özsermaye bilançoları yanında uluslarası yatırımcıları da değerlendirirsek TL tahvil/bono piyasasına akabilecek fon miktarı ciddi boyutlara ulaşabilir. Bunlara nitelikli yatırımcı ve bireysel yatırımcıları da eklersek ki Türkiye bankacılık sektöründe mevduat tutarı 1 trilyon TL’nin üzerinde olduğuna göre, bunun getiriye hassas kısmının minimal bir oranını TL tahvil/bono piyasasına kanalize olması piyasanın büyümesinde önemli oranda büyük rol oynayacaktır. Bireysel yatırımcılar direkt yatırım yapabilecekleri gibi bu tahvilleri portföyünde bulunduran fonlara da yatırım yapabilirler.”

‘Şirket bazında sukuk ihraç edeceğiz’

TL şirket tahvil ihraçlarında şu anda piyasada olan işlem ile birlikte 350 milyon TL’nin üzerinde işlem hacmine ulaşan ÜNLÜ & Co, sene sonuna kadar toplam 600 milyon TL tutarında ihraç gerçekleştirmeyi hedefl iyor. Ayşe Akkın, “Bu yıl Karsan ve Demirer Enerji için aracılık ettiğimiz 4 ihraca ek olarak halihazırda yetkilendirildiğimiz 6 ihraç daha mevcuttur. Bunlar arasında büyük bir şirketin kendi Varlık Kiralama Şirketi’ni kullanarak ihraç edeceği kurumsal kira sertifikası ihracı da mevcuttur. Ayrıca, bir şirketin yurtdışında ihraç edeceği uzun vadeli 120 milyon dolar tutarında bir sukuk ihracı için de körfez bölgesinden yatırımcılarla çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. Yerel borç sermaye piyasalarının gelişmesinin, alternatif fon kaynaklarına ulaşmayı sağlayacak enstrümanların da ortaya çıkması ile hızlanacak ve derinleşeceğini söyleyen Akkın, “Kira sertifikaları da bunlardan biridir, ÜNLÜ & Co olarak yasal altyapısı çok kısa süre önce tamamlanan Kira Sertifikası ihraçlarında ilk büyük hacimli kurumsal işlemi gerçekleştirerek öncü kimliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir